Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

15.01
2018

Wonderstruck, του Todd Haynes

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Wonderstruck, του Todd Haynes)

Δύο χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του “Carol”, ο Todd Haynes επιστρέφει, εμπιστευόμενος ξανά τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως δημιουργό: Τη ρομαντική του διάθεση, την αριστοτεχνική αναπαράσταση εποχής και το καλώς εννοούμενο στιλιζάρισμα. Βασισμένος και πάλι στην εξαντλητική λεπτομέρεια κάθε κάδρου, ο αμερικανός δημιουργός αφηγείται μια λιγότερο δυνατή ιστορία σε σχέση με προηγούμενές του.

εικόνα άρθρου (Wonderstruck, του Todd Haynes)

Για την ακρίβεια, αφηγείται δύο ιστορίες με κοινή θεματική, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Οι αποδράσεις δύο παιδιών με προορισμό τη Νέα Υόρκη, η οποία συμβολίζει -και εδώ- τη Γη της Επαγγελίας. Το μέρος όπου δύο βασανισμένες παιδικές ψυχές θα βρουν τη λύτρωση. Οι αναλογίες ανάμεσα στις δύο ιστορίες είναι προφανείς. Και τα δύο παιδιά είναι κωφά, το ένα εκ γενετής, το άλλο από ατύχημα. Και τα δύο το σκάνε από το σπίτι τους αναζητώντας την οικογενειακή θαλπωρή που τους έλειπε. Και τα δύο, τέλος, βασίζοναι στη μοίρα για να υπερνικήσουν τις δυστυχίες που βιώνουν.

εικόνα άρθρου (Wonderstruck, του Todd Haynes)

Δυστυχώς, προφανής είναι και η σύνδεση των δύο ιστοριών. Αυτό όμως, όπως και η σχηματική απεικόνιση των χαρακτήρων, δεν ματαιώνει το σκοπό του έργου. Ο Haynes ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα παραμύθι, με ήρωες δύο βασανισμένα παιδιά, που στερούνται αυτό που κάθε παιδί αξίζει, μια αληθινή οικογένεια. Δεν προσεγγίζει ρεαλιστικά το θέμα του, αλλά δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να παρασύρει το θεατή στον παραμυθικό κόσμο που κυριαρχεί.

Η μία ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920, ενώ η άλλη κάπου στα 1970. Η αναπαράσταση των εποχών είναι εντυπωσιακή, γεμάτη λεπτομέρειες και συμβολισμούς που μαρτυρούν ότι, ως συνήθως, ο Haynes δούλεψε στην εντέλεια σ´ αυτόν τον τομέα. Η φωτογραφία και η αριστουργηματική καλλιτεχνική διεύθυνση όχι μόνο έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά καλύπτουν και τυχόν αφηγηματικές αδυναμίες του έργου. Έτσι, όταν η ιστορία αρχίζει να κουράζει, το εξαιρετικό οπτικό σύνολο επαναφέρει το ενδιαφέρον του θεατή.

εικόνα άρθρου (Wonderstruck, του Todd Haynes)

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το παραμύθι του Haynes ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που το ίδιο δημιουργεί στο θεατή. Παραμένει μέχρι τέλους πιστό στον εαυτό του και, όπως κάθε καλό παραμύθι, διαθέτει τις σκοτεινές προεκτάσεις του. Ο αγώνας των παιδιών, τα αδιέξοδα της αθώας τους ψυχής, η καταλυτική παρέμβαση του πεπρωμένου, όλα καδράρονται με γοητευτικό τρόπο. Και αυτό, χωρίς να καθιστά το έργο αριστούργημα, αρκεί για να κάνει το δίωρο το κοινού ευχάριστο.

Wonderstruck, του Todd Haynes
Είδος: Δράμα, Μυστήριο, Οικογένεια
Διάρκεια: 117'

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

για το Artcore γράφει:
Φίλιππος Χατζίκος

_
αντί βιογραφικού
εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer