Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

The Broken Circle Breakdown του Felix Van Groeningen

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Broken Circle Breakdown του Felix Van Groeningen)

When love is on trial...

Η τελευταία ταινία του Felix Van Groeningen δικαιολογημένα αποσπά 8 από τα 11 σε σύνολο βραβεία, για τα οποία ήταν υποψήφια σε διάφορα παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται η επίσημη συμμετοχή του Βελγίου για το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2014. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ταινία του Groeningen και αποτελεί μεταφορά του θεατρικού έργου του Γιόχαν Χέντελμπεργκ (Ντιντιέ). Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης, όταν είδε το έργο στο θέατρο έμεινε έκπληκτος και πρότεινε στον Γιόχαν, με τον οποίο συνεργάζεται χρόνια, να το μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη. Παρόλο που δίστασε στην αρχή για το αν θα έπρεπε να το τολμήσει ή όχι, ακολούθησε το ένστικτό του και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε πανηγυρικά.

Συνοπτικά, στο φιλμ «Ραγισμένα όνειρα» παρακολουθούμε την Ελίζ και τον Ντιντιέ,που παρόλες τις διαφορές τους ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Ο Ντιντιέ είναι πολύ ομιλητικός, ενώ η Ελίζ,καλή ακροάτρια. Αυτός είναι ένας άθεοςρομαντικός, ενώ εκείνη μία θρησκόληπτη ρεαλίστρια. Απόλυτα ερωτευμένοι και αγαπημένοι, φέρνουν στη ζωή την κόρη τους Μέιμπελ,η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή ασθένεια. Η σχέση τους αρχίζει να κλονίζεται, η θλίψη και το άγχος τους οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις και η αγάπη τους τίθεται σε ρίσκο.

εικόνα άρθρου (The Broken Circle Breakdown του Felix Van Groeningen)

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με την μέθοδο του φλας-μπακ, με τις σκηνές αγάπης και πάθους να διαδέχονται τις τραγικές, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, χαρίζοντας παράλληλα στους θεατές ευχάριστα μουσικά διαλείμματα από την μπάντα, στην οποία τραγουδάει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Οι δύο πρωταγωνιστές, υπό την καθοδήγηση του Groeningen, ανταπεξέρχονται στους απαιτητικούς τους ρόλους και ταυτόχρονα επιδεικνύουν το ταλέντο τους στη μουσική και φανερώνουν την καλή χημεία που έχουν επί σκηνής, ως μέλη ενός συγκροτήματος. Ο Γιόχαν έμαθε να παίζει μπάντζο, μαντολίνο και κιθάρα για τις ανάγκες του ρόλου του και η Βέρλε Μπάτενς (Ελίζ) πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο δίσκο της, ως τραγουδίστρια της μουσικής μπάντας Dallas.

εικόνα άρθρου (The Broken Circle Breakdown του Felix Van Groeningen)

Η ταινία δεν αναφέρεται μόνο στην αγάπη των γονέων, αλλά και στην αγάπη μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων, που έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια. Όσο τα πράγματα στη ζωή τους πηγαίνουν καλά, η διαφορετικότητά τους είναι «διασκεδαστική». «Όταν θα αντιμετωπίσουν την αρρώστια της κόρης τους, θα συγκρουστούν σφοδρά μεταξύ τους. Στο τέλος, χάνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά κι ο ένας τον άλλον», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.imdb.com/title/tt2024519/?ref_=tttr_tr_tt
  • http://www.cine.gr/film.asp?id=717824&page=4
  • http://www.myfilm.gr/13339

Εικόνες (Πηγές)

  • http://tribecafilm.com/tribecafilm/filmguide/brokencircle
  • http://www.universityobserver.ie/2013/10/29/the-broken-circle-breakdown-review/
  • http://www.hollywoodreporter.com/news/oscars-belgium-nominates-broken-circle-635395
εικόνα αρθρογράφου (Έρικα Τηνελέκογλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Έρικα Τηνελέκογλου

Τίποτα δεν προμήνυε, ότι όταν θα έβλεπα τα τρία χρώματα του Κieslowski θα γοητευόμουν τόσο… Ούτε οι προπονήσεις του βόλεϊ, ούτε η εστίασή μου στα μαθηματικά όταν ήμουν μικρή. Άρχισα να ψάχνω ταινίες που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και δεν με ένοιαζε που οι φίλοι μου με πείραζαν για το περίεργο γούστο μου. Ο ρεαλισμός, ο κυνισμός και οι αριστοτεχνικές σκηνοθεσίες είναι τα βασικά στοιχεία που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε κάθε φιλμ. Μετά το λύκειο, ακολούθησαν 5 χρόνια φοιτητικής ζωής πάνω στην οικονομία και την πληροφορική… Και φυσικά, ως ένα ακόμα θύμα της οικονομικής ισοπέδωσης αυτής της χώρας, η μόνη διέξοδος από την σκληρή ελληνική πραγματικότητα είναι η ενασχόληση με πράγματα που με ευχαριστούν και δεν με αφήνουν να ξεχάσω αυτά που αγαπάω... Το Artcore έρχεται για να μας αναζωογονήσει... και συντελεστές και αναγνώστες!

Artcore magazine's footer