Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Scrooged, του Richard Donner

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Scrooged, του Richard Donner)

Η κλασική ιστορία του Scrooge - αλλά σε διασκευή με τον Bill Murray (κι αυτό από μόνο του τα λέει όλα).

Η ιστορία "A Christmas Carol" του Charles Dickens είναι πασίγνωστη: ο στριμμένος Ebenezer Scrooge όχι απλώς δεν νιώθει στο ελάχιστο το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο νιώθει αγάπη στη ζωή του είναι το χρήμα. Την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον επισκεφτούν τρία φαντάσματα, τα οποία δείχνοντάς του σκηνές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θα τον κάνουν να αλλάξει χαρακτήρα. 

εικόνα άρθρου (Scrooged, του Richard Donner)

Τα ίδια ακριβώς βλέπουμε και στο "Scrooged", απλώς βρισκόμαστε στη σημερινή εποχή, όπου ο στριμμένος Scrooge είναι ο Frank Cross (Bill Murray), ένας τηλεοπτικός παραγωγός, κυνικός, εγωκεντρικός και φιλοχρήματος, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και αγάπης για τους συνανθρώπους του. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: τα τρία φαντάσματα τις παραμονές των Χριστουγέννων θα τον τρομάξουν αρκετά ώστε να γίνει άλλος άνθρωπος. 

εικόνα άρθρου (Scrooged, του Richard Donner)

Καταρχάς, μας αρέσει που η ιστορία του Dickens τοποθετείται στο σήμερα. Έχουμε δει δεκάδες τηλεοπτικές μεταφορές του "A Christmas Carol", αλλά όχι πολλές διασκευασμένες όπως αυτή. Κρατάει ατόφιο το αρχικό story, αλλά το μετατρέπει σε μια απόλυτα σύγχρονη ταινία (και totally 80s παράλληλα, γι' αυτό την αγαπάμε διπλά!), σε βαθμό που τελικά ξεχνάς και τον Dickens…

εικόνα άρθρου (Scrooged, του Richard Donner)

Και φυσικά μας αρέσει επειδή παίζει ο Bill Murray. Μόνο αυτός θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια ταινία και να την κάνει αυτό που είναι: γρήγορη, ανάλαφρη, σκαμπρόζικη, σουρεαλιστική, με το love story της σε δεύτερο πλάνο, αστεία και τρυφερή στις δόσεις που χρειάζεται. 

Το "Scrooged" είναι η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ιστορία, διασκευασμένη ως η πιο cool κωμωδία. Γι' αυτό επιβάλλεται να τη βλέπει κανείς κάθε χρόνο! 

Scrooged (Πάρτι φαντασμάτων), του Richard Donner (1988)
Είδος: κωμωδία, φαντασίας
Διάρκεια: 101' 

εικόνα αρθρογράφου (Χρυσάνθη Ιακώβου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Χρυσάνθη Ιακώβου

Με το που έπιασα μολύβι στα χέρια μου, είπα θα γίνω συγγραφέας. Και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να γράφω. Λόγω έρωτα με τη γλώσσα, σπούδασα Ελληνική Φιλολογία και λόγω έρωτα με τον γραπτό λόγο κατέληξα αρχισυντάκτρια περιοδικού. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Αχ-έρων» και το 2017 η συλλογή "Τεθλασμένοι χρόνοι" από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Έχω περάσει όλον τον ελεύθερο χρόνο της ζωής μου βλέποντας ταινίες και δίνω την απάντηση «ο κινηματογράφος» όταν με ρωτούν τι με κάνει ευτυχισμένη.(www.chrisanthiiakovou.gr) 

Artcore magazine's footer