Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Rust and Bone του Jacques Audiard

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Rust and Bone του Jacques Audiard)

Ως «Σώμα με σώμα» τιτλοφορείται η καινούργια ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Jacques Audiard η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Καννών το 2012, όπου και διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Audiard, φανερώνοντας την σκηνοθετική του δεξιοτεχνία κατάφερε να αποσπάσει τις καλύτερες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. Στον πρώτο γυναικείο ρόλο η Marion Cotillard, η οποία μας έχει καταπλήξει πολλές φορές με τις ερμηνευτικές της ικανότητες και στον πρώτο αντρικό ρόλο ο Matthias Schoenaerts, ένας πολλά υποσχόμενος βέλγος ηθοποιός. Αυτό που χαρακτηρίζει το φίλμ είναι ο συνδυασμός σκληρού ρεαλισμού και παραμυθένιας αισιοδοξίας, που προσφέρουν ένα ενδιαφέρον και συγκινητικό κινηματογραφικό δίωρο γεμάτο ένταση, ικανό να καθηλώσει τον όποιο θεατή.

Η πλοκή έχει ως εξής: Ο Αλί μαζί με τον πεντάχρονο γιο του Σαμ, απομένει χωρίς λεφτά, χωρίς δουλειά και χωρίς φίλους. Αποφασίζει να πάει να μείνει μαζί με την αδερφή του και να ψάξει για δουλειά. Τελικά εργάζεται ως πορτιέρης σε νυχτερινό κλαμπ και γνωρίζοντας τη Στεφανί, μια όμορφη εκπαιδεύτρια φαλαινών δολοφόνων, της δίνει το τηλέφωνό του. Όταν η Στεφανί θα τον πάρει τελικά τηλέφωνο, θα συναντηθούν αλλά ο Αλί θα τη βρει καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η Στεφανί έχει χάσει και τα δύο πόδια της μετά από ένα τρομερό δυστύχημα. Απελπισμένη και ταλαιπωρημένη, η κοπέλα έχει χάσει την ελπίδα της, ο Αλί όμως θα τη βοηθήσει να την ξαναβρεί.

Η αναπηρία της Στεφανί ξεσκεπάζει σιγά σιγά και την συναισθηματική αναπηρία του Αλί. Είναι ανίκανος να παλέψει για τις επιθυμίες του και να εκφράσει την αγάπη του, ακόμη και απέναντι στον ίδιο του τον γιο, «χτυπώντας» συνάμα πάνω στον συμπαγή συναισθηματικό κόσμο της Στεφανί. Ο τοίχος ανάμεσά τους γκρεμίζεται, όταν η Στεφανί ανακτά με αργούς ρυθμούς την χαμένη της αυτοπεποίθηση. Στο σημείο αυτό θα ανακαλύψουν πως η σχέση τους δεν είναι δεσμός ανάγκης αλλά δεσμός αγάπης και αλληλοϋποστήριξης. Η συναισθηματική διαδρομή που διανύουν οι χαρακτήρες μέχρι να συνειδητοποιήσουν τις βαθύτερες αιτίες της σχέσης τους, αποτελεί και τον βασικό άξονα του έργου.

Μπορεί κάποιοι παρακολουθώντας την ταινία να θεωρήσουν ότι είναι αφιερωμένη στην Στεφανί και στο γεγονός ότι χάνει τα πόδια της. Το πραγματικό όμως νόημα βρίσκεται στον συνεχή αγώνα και των δύο απέναντι στους εαυτούς τους και στις ανατροπές που τους επιφυλάσσει η ζωή. Από τη μία πλευρά είναι ο Αλί που προσπαθεί να επιβιώσει από την φτώχεια και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και από την άλλη η Στεφανί που προσπαθεί να ξανασταθεί στα ‘’πόδια’’ της. Είναι μια όμορφη ταινία γεμάτη αντιθέσεις...

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.imdb.com/title/tt2053425/
  • http://www.clickatlife.gr/movie/cinema/de-rouille-et-d-os-rust-and-bone?id=5656
  • http://www.lifo.gr/mag/cinema/2107
εικόνα αρθρογράφου (Έρικα Τηνελέκογλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Έρικα Τηνελέκογλου

Τίποτα δεν προμήνυε, ότι όταν θα έβλεπα τα τρία χρώματα του Κieslowski θα γοητευόμουν τόσο… Ούτε οι προπονήσεις του βόλεϊ, ούτε η εστίασή μου στα μαθηματικά όταν ήμουν μικρή. Άρχισα να ψάχνω ταινίες που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και δεν με ένοιαζε που οι φίλοι μου με πείραζαν για το περίεργο γούστο μου. Ο ρεαλισμός, ο κυνισμός και οι αριστοτεχνικές σκηνοθεσίες είναι τα βασικά στοιχεία που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε κάθε φιλμ. Μετά το λύκειο, ακολούθησαν 5 χρόνια φοιτητικής ζωής πάνω στην οικονομία και την πληροφορική… Και φυσικά, ως ένα ακόμα θύμα της οικονομικής ισοπέδωσης αυτής της χώρας, η μόνη διέξοδος από την σκληρή ελληνική πραγματικότητα είναι η ενασχόληση με πράγματα που με ευχαριστούν και δεν με αφήνουν να ξεχάσω αυτά που αγαπάω... Το Artcore έρχεται για να μας αναζωογονήσει... και συντελεστές και αναγνώστες!

Artcore magazine's footer