Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Incendies του Denis Villeneuve

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Incendies του Denis Villeneuve)

Η ταινία «Incendies» (μτφ. «Μέσα από τις φλόγες») του Denis Villeneuve, καναδικής παραγωγής, βρέθηκε υποψήφια σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς αλλά ίσως η πιο γνωστή διάκριση, ήταν η πρόταση του έργου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2011.

Η ταινία ξεκινάει με το άνοιγμα της διαθήκης μιας μητέρας στα δίδυμα παιδία της, την Jeanne και τον Simon. Μια τυπική διαδικασία, που όμως τους επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη, αφού λαμβάνουν δύο επιπλέον φακέλους με παραλήπτες τον πατέρα τους, που θεωρούσαν νεκρό και τον αδελφό τους, του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζαν. Η Jeanne (Melissa Desormeaux-Poulin) θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στην Μέση Ανατολή για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα αναπάντεχα ερωτήματα αναφορικά με την οικογένειά της. Αντίθετα, ο αδερφός της Simon (Maxim Gaudette) παρουσιάζεται απρόθυμος να εμπλακεί σε αυτή την περιπέτεια. Στο τέλος του έργου, θα βρεθούν αναπόφευκτα και οι δύο αντιμέτωποι με την αλήθεια που αντικατοπτρίζεται στο λογοπαίγνιο του Simon Marwan: ‘’Ένα και ένα, κάνει ένα;’’

Πρόκειται για μία ταινία που σε καθηλώνει και σε κρατάει σε μια μόνιμη αγωνία, με εκπληκτική φωτογραφία και υπέροχη μουσική επένδυση. Ταυτόχρονα είναι ένα ταξίδι γνώσεων στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Το φιλμ είναι χωρισμένο σε τιτλοφορημένες σεκάνς, επιδιώκοντας να σε ταξιδέψει από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο, προκειμένου να ανακαλύψεις τα μυστικά και το νόημα του.

εικόνα αρθρογράφου (Έρικα Τηνελέκογλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Έρικα Τηνελέκογλου

Τίποτα δεν προμήνυε, ότι όταν θα έβλεπα τα τρία χρώματα του Κieslowski θα γοητευόμουν τόσο… Ούτε οι προπονήσεις του βόλεϊ, ούτε η εστίασή μου στα μαθηματικά όταν ήμουν μικρή. Άρχισα να ψάχνω ταινίες που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και δεν με ένοιαζε που οι φίλοι μου με πείραζαν για το περίεργο γούστο μου. Ο ρεαλισμός, ο κυνισμός και οι αριστοτεχνικές σκηνοθεσίες είναι τα βασικά στοιχεία που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε κάθε φιλμ. Μετά το λύκειο, ακολούθησαν 5 χρόνια φοιτητικής ζωής πάνω στην οικονομία και την πληροφορική… Και φυσικά, ως ένα ακόμα θύμα της οικονομικής ισοπέδωσης αυτής της χώρας, η μόνη διέξοδος από την σκληρή ελληνική πραγματικότητα είναι η ενασχόληση με πράγματα που με ευχαριστούν και δεν με αφήνουν να ξεχάσω αυτά που αγαπάω... Το Artcore έρχεται για να μας αναζωογονήσει... και συντελεστές και αναγνώστες!

Artcore magazine's footer