Άρθρα :: Ταινιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

02.03
2014

American Hustle: Μια υπέροχη απάτη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (American Hustle: Μια υπέροχη απάτη)

«Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, αν εσύ έχεις πειστεί πως είναι κάτι άλλο». Το συγκεκριμένο φιλμ του David O. Russell διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’70 και πραγματεύεται το θέμα της απάτης. Ενώ η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, ο σκηνοθέτης εστιάζει αλλού και στήνει ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι μηχανορραφίας και εξαπάτησης με αποτέλεσμα να παραδώσει μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και της φιλμογραφίας του.

Η υπόθεση με λίγα λόγια είναι η εξής: Ζευγάρι απατεώνων παγιδεύονται από το FBI και συγκεκριμένα από έναν υπερφιλόδοξο πράκτορα. Μόνη τους επιλογή είναι να συνεργαστούν ώστε να στείλουν στη φυλακή πολιτικούς και μαφιόζους που χρηματίζονταν. Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά. Ο σκηνοθέτης στήνει ένα οργανωμένο χάος και βάζει τους χαρακτήρες να συγκρούονται συνεχώς. Δεν μιλάμε για σωματική σύγκρουση. Η δράση είναι εσωτερικής φύσεως. Μη πάει ο νους σας σε κυνηγητά και πιστολίδια. Το μπρα-ντε-φέρ μεταξύ των πρωταγωνιστών γίνεται μέσω διαλόγων που τσακίζουν. Η ένταση υποβόσκει και νομίζεις ότι είναι θέμα χρόνου να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Ο σκηνοθέτης (μάστορας στον έλεγχο του ρυθμού και των συναισθημάτων) έχει επιλέξει ένα καταπληκτικό καστ για να φέρει σε πέρας τα παραπάνω: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence και Jeremy Renner κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα δίχως υπερβολές και μεγαλοδραματισμούς. Οι ερμηνείες τους είναι σταθερές και αγέρωχες. Οι υποκριτικές τους ικανότητες συνδυάζονται υπέροχα και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν αρκετούς από αυτούς στο Όσκαρ. Η ταινία λοιπόν έχει ένα μεγάλο ατού. Καστ που είναι σε μεγάλη φόρμα και σκηνοθέτη που τους καθοδηγεί με δεξιοτεχνία, προβάλλοντας τα δυνατά σημεία του καθενός!

Ο βασικός στόχος του David O. Russell είναι από την αρχή η προβολή της απάτης. Η ερμηνευτική δεινότητα του καστ, η απαράμιλλη ντίσκο αισθητική της ταινίας και η σκηνοθετική δεξιοτεχνία αποτελούν τα βασικά συστατικά... μίας εξαπάτησης. Το ψέμα είναι άψογα «τυλιγμένο» και την ώρα που εσύ ψάχνεις για λύσεις σε μυστήρια και προσπαθείς να ενώσεις τα νήματα, ο σκηνοθέτης εξερευνά μέχρι τελικής πτώσεως τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τα ασαφή όρια της φύσης μας. Το πραγματικό χάος της ταινίας έγκειται στην εμμονή και την έντονη επιθυμία. Υπάρχει σωτηρία για τους πρωταγωνιστές; Η μάχη τους για επιβίωση γίνεται με οποιαδήποτε κόστος. Αν τελικά βγουν νικητές από τη δοκιμασία, τι είδους πληγές θα κουβαλούν; Και ποιες δυνάμεις θα τους έχουν απομείνει για να συνεχίσουν;

Ο θρύλος Zean-Luc Godard λέει ότι «το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη του κόσμου». Ο David O. Russell παίρνει αυτήν τη φράση και τη βροντοφωνάζει μέσω της ταινίας του. Μην απατάσθε. Το αποτέλεσμα είναι βαθιά αληθινό.

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

Artcore magazine's footer