Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

True Detective Season 2 Episode 1: Έχουμε τους ήρωες που μας αξίζουν

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (True Detective Season 2 Episode 1: Έχουμε τους ήρωες που μας αξίζουν)

SPOILER ALERT. Η σειρά που τάραξε τα νερά της περσινής τηλεοπτικής σεζόν επιστρέφει ανανεωμένη σε στόρι, καστ και τίτλους αρχής. Σταθερή παραμένει η προσήλωσή της στη σκοτεινή όψη των ανθρώπινων υποθέσεων. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείς τον McConaughey να «φτύνει» φιλοσοφικά τσιτάτα στον καταραμένο Νότο για να καταλάβεις ότι και φέτος οι ήρωες είναι βουτηγμένοι στην παρακμή και την αυτοκαταστροφή. Σε αυτόν τον άξονα θα κινηθούν τα πράγματα, κατά πώς φαίνεται, αφού διαπιστώνουμε ότι ο καθένας πρωταγωνιστεί στο δικό του υπαρξιακό δράμα.

Η υπόθεση του πρώτου επεισοδίου περιστρέφεται γύρω από την εξαφάνιση του City Manager της Καλιφόρνια Ben Caspere, που διαχειριζόταν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την κατασκευή μιας υψηλής ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής και το πώς αυτή η υπόθεση διασταυρώνει τα νήματα της ζωής τριών αστυνομικών. 

Ο Ray Velcoro (Colin Farrell), πατέρας ενός γιου που πιθανότατα είναι απότοκο βιασμού, χωρισμένος και πικραμένος, πνίγει τον πόνο του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο γιος συστηματικά πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού και αυτό εξαγριώνει τον πατέρα του που γίνεται βίαιος κι εκδικητικός, όταν αισθάνεται ότι αδικείται. Εργάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Vinci, μιας πόλης που οι περισσότεροι δεν έχουν ακουστά. 

Η Ani Bezzerides (Rachel McAdams), παιδί προβληματικής οικογένειας, με μια μητέρα που εγκατέλειψε αυτήν και την αδερφή της, η οποία ξέφυγε από τη Σκύλλα των ναρκωτικών για να πέσει στη Χάρυβδη της κυβερνοπορνείας, κι έναν πατέρα (David Morse, ο μπάτσος απ’ το «Πράσινο Μίλι») που είναι γκουρού σε ένα (παρα)θρησκευτικό ινστιτούτο. Στον ελεύθερό της χρόνο τζογάρει και συνάπτει εφήμερες σχέσεις. Εργάζεται στο γραφείο του σερίφη. 

Ο Paul Woodrugh (Taylor Kitsch), ένας μυστηριώδης μορφονιός που απολαμβάνει την αδρεναλίνη της ταχύτητας και φλερτάρει με τον θάνατο στις λεωφόρους που διασχίζει με τη μοτοσικλέτα του. Το σώμα του είναι γεμάτο ουλές και σημάδια από τη στρατιωτική θητεία του, αλλά και την προηγούμενη ζωή του, μια αχαρτογράφητη επικράτεια που αναμένουμε να φωτισθεί στην πορεία της σειράς. Σε μια τέτοια νυχτερινή βόλτα ανακαλύπτει το πτώμα του αγνοούμενου, γεγονός που λειτουργεί ως καταλύτης για την εξέλιξη της υπόθεσης. Εργάζεται στην τροχαία. 

Τέταρτος τροχός της αμάξης ο Frank Semyon (Vince Vaughn), ένας επιχειρηματίας που γνωρίζεται με τον Velcoro από παλιά, όταν και του είχε προμηθεύσει στοιχεία για τον υπαίτιο του βιασμού της γυναίκας του. Κύρια μέριμνά του αποτελεί η επιτυχής διεκπεραίωση του έργου μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων, γι’ αυτό και αναστατώνεται από την εξαφάνιση του Caspere. 

Ως πρώτη εντύπωση αξίζει να παρατηρήσουμε ότι όσα είδαμε μας κέντρισαν την προσοχή, ενώ θετικά μπορεί να σχολιαστεί ότι η σειρά δε σπατάλησε περισσότερο χρόνο μέχρι να ενώσει τα κομμάτια του παζλ. Φαίνεται πάντως ότι το κουβάρι θα χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να ξεδιπλωθεί, αφού είναι υφασμένο από ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων. Ποιον ακριβώς ρόλο επιτελούσε ο Caspere; Ποιες οι δοσοληψίες του Frank με τους Ρώσους επενδυτές, αλλά και η ακριβής του σχέση με τον Velcoro, που φαίνεται να δρα ως «τσιράκι» του στους κόλπους της αστυνομίας; Με ενδιαφέρον αναμένεται η δυναμική που θα αναπτυχθεί μεταξύ των πρωταγωνιστών, εφόσον φαίνονται διαφορετικοί χαρακτήρες που ταλαιπωρούνται από βάσανα και σκιές του παρελθόντος. 

Και εδώ προκύπτουν διάφορα ερωτήματα που η σειρά θέτει. Υπάρχει σωτηρία για τους πρωταγωνιστές; Το πρώτο επεισόδιο αρκεί για να αντιληφθούμε ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι τους έχουν πιάσει πάτο. Ο αλκοολισμός και οι βίαιες τάσεις του Velcoro (γεμάτη ένταση η σκηνή που ξυλοφορτώνει τον πατέρα μόνο και μόνο για να δώσει ένα μάθημα στο παιδί), ο τζόγος που διαβρώνει την Ani, οι αυτοκαταστροφικές ενέργειες του Paul. Θα καταφέρουν να σηκωθούν; Και το σημαντικότερο: Πόσο θα «λερωθούν» σε αυτή τους την προσπάθεια; Όλα θα φανούν στην πορεία. Το σλόγκαν της σεζόν μας λέει ότι «έχουμε τον κόσμο που μας αξίζει». Το πρώτο επεισόδιο μας δίνει να καταλάβουμε ότι έχουμε τους ήρωες που μας αξίζουν. 

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

εικόνα αρθρογράφου (Φρήντριχ Κόυνερμαν)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Φρήντριχ Κόυνερμαν

Λίγα λόγια για τον Κόυνερμαν: Είμαι ο Κ. και σπουδάζω φιλοσοφία στα Γιάννενα. Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ακούω μουσική (νταρκ μινιμαλάδες όλων των χωρών, ενωθείτε!), να βλέπω ταινίες, και να παρακολουθώ άλλους να μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά όχι να ταξιδεύω ο ίδιος.

Artcore magazine's footer