Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Η πιο εθιστική time-traveling σειρά μόλις ολοκλήρωσε την 4η σεζόν της -τι είδαμε και τι να περιμένουμε στην 5η. Spoiler alert.

Η γνωστή σειρά "Outlander", κατά την οποία η πρωταγωνίστριά μας, Claire, πάει μπρος-πίσω στο παρελθόν (συγκεκριμένα από τον 20ο αιώνα στο 1700), μόλις ολοκλήρωσε την 4η σεζόν -και θα πάει και για 5η.

Αφού οι ήρωες μας περιπλανήθηκαν σε Αγγλία, Παρίσι και Τζαμάικα -όπως επίσης και σε παρελθόν και μέλλον-, έφτασαν στην Αμερική, όπου και αποφάσισαν να εγκατασταθούν. Αμερική, λοιπόν, στην 4η σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Ινδιάνοι, αποικίες, μαύροι σκλάβοι και φυσικά καινούργιοι κίνδυνοι και νέες περιπέτειες.

εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Η Claire και ο Jamie-ερωτευμένοι και αγαπημένοι, όπως πάντα, και με τη δυνατότερη ίσως χημεία που έχουμε δει σε ζευγάρι στη μικρή οθόνη- έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν το κτήμα της θείας του Jamie, Jocasta, την οποία όμως θα απορρίψουν, καθώς η Claire δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα του να έχει σκλάβους στη δούλεψή της. Επόμενη επιλογή τους είναι να ιδρύσουν το δικό τους κτήμα, με έκταση που παίρνουν από τον τοπικό Κυβερνήτη, τον Tryon.

Μιας και είμαστε στην 4η σεζόν, είναι μια καλή χρονική στιγμή για να αρχίσουν οι επανενώσεις: ο Jamie θα συναντήσει τον νονό του και στενό του φίλο Murtagh, τα ίχνη του οποίου είχαμε χάσει από την 3η σεζόν. Το "Outlander" μάς έχει συνηθίσει στο να ανακατεύει με τρόπο ευφάνταστο τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εκάστοτε εποχής, οπότε έχουμε και εδώ καινούργια προβλήματα με την άρχουσα τάξη: ο Murtagh είναι επικεφαλής των Ρυθμιστών, μιας επαναστατικής οργάνωσης, πράγμα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Jamie, που έχει -αναγκαστικά- δηλώσει αφοσίωση στον Κυβερνήτη.

εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Το κεντρικό θέμα όμως αυτής της σεζόν είναι άλλο: μιας και λίγο-πολύ έχουν εξαντληθεί οι πιθανές περιπέτειες στις οποίες μπορεί να μπλέξει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, θα μπει στο παιχνίδι και η Brianna, η κόρη της Claire και του Jamie. Η Brianna λοιπόν, την οποία γνωρίσαμε στην προηγούμενη σεζόν, θα ανακαλύψει ένα έγγραφο που δηλώνει πότε πέθαναν οι γονείς της, οπότε αποφασίζει να ταξιδέψει στο παρελθόν για να τους προειδοποιήσει. Πίσω της τρέχει και ο -wanna be αγαπημένος της- Roger: εκεί, στην Αμερική του παρελθόντος, θα κάνουν έναν άτυπο γάμο, αλλά μια σειρά από ατυχή περιστατικά θα τους κάνει να χωρίσουν. Παράλληλα, η Brianna θα πέσει θύμα βιασμού από έναν διαβόητο κακοποιό, τον Stephen Bonnet -τον «κακό» της 4ης σεζόν-, με τον οποίο έχουν προηγούμενα και οι γονείς της και ο Roger.

εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Η Brianna θα συναντήσει τους γονείς της και θα γνωριστεί για πρώτη φορά με τον μπαμπά της, τον Jamie. Όμως τα μπερδέματα δε σταματούν εδώ: ο Jamie και ο ανιψιός του, ο Ian, θα νομίσουν, λόγω μιας παρεξήγησης, ότι ο Roger είναι ο βιαστής της Brianna και θα τον πουλήσουν σε μια ομάδα Ινδιάνων. Η Brianna,από την άλλη, είναι έγκυος, όμως δεν ξέρει ποιανού είναι το παιδί. Όταν αποκαλυφθεί η παρεξήγηση, η Claire, ο Jamie και ο Ian θα αναλάβουν να σώσουν τον Roger, αλλά η Brianna θα αναγκαστεί να περιμένει, γεγονός που την παγιδεύει στο παρελθόν, αφού δεν μπορεί να ρισκάρει να γυρίσει πίσω με το νεογέννητο παιδί.

Τέλος καλό-όλα καλά: ο Roger σώζεται και αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό της Brianna, ακόμα κι αν δεν ξέρει αν είναι δικό του το παιδί. Τι απέγινε όμως ο Stephen Bonnet; Ο Murtagh τον έπιασε και τον παρέδωσε στις αρχές, όμως αυτός φαίνεται να δραπέτευσε. Το τελευταίο επεισόδιο τελειώνει με τον Jamie να έχει λάβει εντολή από τον Κυβερνήτη Tryonνα εξουδετερώσει τους Ρυθμιστές και να συλλάβει τον αρχηγό τους, δηλαδή τον Murtagh…

εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)
εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Ενδιαφέρουσα και η 4η σεζόν του “Outlander”, στο μοτίβο των προηγούμενων, όπου ιστορία, υπερφυσικά στοιχεία, ηθικά διλήμματα και προσωπικές υποθέσεις μπλέκονται με έναν ευφάνταστο τρόπο. Η Claire και ο Jamie αποτελούν πάντα το πιο αξιοζήλευτο τηλεοπτικό ζευγάρι, αν και αναγκάζονται τώρα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, για να δώσουν χώρο στους Brianna και Roger. Η σειρά εξακολουθεί να διακρίνεται για τον ωμό ρεαλισμό της και δε διστάζει ούτε να σοκάρει ούτε να προβάλλει πραγματικά σκληρές σκηνές, εφόσον αυτές ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα. Απεικόνιση της εποχής, κοστούμια, σκηνικά, όλα άψογα, όπως πάντα. (Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα με το μακιγιάζ, καθώς ενώ έχουν περάσει -υποτίθεται- περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που πρωτογνωρίστηκαν η Claire και ο Jamie, αυτοί φαίνονται σαν να μην πέρασε μια μέρα από πάνω τους!).

Από την άλλη βέβαια, καθώς τα χρόνια και οι σεζόν κυλούν, οι πραγματικά καλές ιδέες μοιάζουν να εξαντλούνται σιγά-σιγά και τα μπλεξίματα των πρωταγωνιστών φαντάζουν όλο και πιο απίστευτα (κάτι που άρχισε να συμβαίνει ήδη από τον 3ο κύκλο). Στα αρνητικά ανήκει επίσης και ο ρυθμός των εξελίξεων, καθώς από τα μέσα περίπου της σεζόν η σειρά επιβράδυνε αρκετά, προφανώς για να καταφέρει να συμπληρώσει και τα 13 επεισόδια.

εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)
εικόνα άρθρου (Outlander: Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν)

Δεδομένων αυτών, έχουμε μεγάλη περιέργεια για το τι άλλο μπορεί να δούμε στην 5η σεζόν. Η εταιρία παραγωγής Starz ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σίγουρα ακόμα δύο κύκλοι, 12 επεισοδίων ο καθένας, οι οποίοι θα βασίζονται στα επόμενα βιβλία της σειράς "The Fiery Cross" και "A Breath of Snow and Ashes". Οι σεναριογράφοι έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά και έχει οριστεί και ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων. Ανυπομονούμε λοιπόν!

εικόνα αρθρογράφου (Χρυσάνθη Ιακώβου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Χρυσάνθη Ιακώβου

Με το που έπιασα μολύβι στα χέρια μου, είπα θα γίνω συγγραφέας. Και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να γράφω. Λόγω έρωτα με τη γλώσσα, σπούδασα Ελληνική Φιλολογία και λόγω έρωτα με τον γραπτό λόγο κατέληξα αρχισυντάκτρια περιοδικού. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Αχ-έρων» και το 2017 η συλλογή "Τεθλασμένοι χρόνοι" από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Έχω περάσει όλον τον ελεύθερο χρόνο της ζωής μου βλέποντας ταινίες και δίνω την απάντηση «ο κινηματογράφος» όταν με ρωτούν τι με κάνει ευτυχισμένη.(www.chrisanthiiakovou.gr) 

Artcore magazine's footer