Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Game of Thrones Season 5 Episode 6: Rape me

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Game of Thrones Season 5 Episode 6: Rape me)

SPOILER ALERT. Επεισόδιο πιο γρήγορο, πιο στρωτό και με καλύτερους διαλόγους απ’ το προηγούμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις μας άρεσαν. Στο μέτωπο του Τζέιμι και της Σάνσα αντιληφθήκαμε ότι οι δημιουργοί είναι προβλέψιμοι και ανίκανοι να σκεφτούν μια καλή ιστορία μόνοι τους. Πέρα από αυτό, παρατηρήσαμε κάτι χειρότερο. Η σειρά έχει κάνει καταστροφικές επιλογές, δείχνοντας ξεκάθαρα έλλειψη σεβασμού προς τους χαρακτήρες της. Ιδιαίτερα τους γυναικείους.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το μοναδικό πράγμα που λατρέψαμε στο επεισόδιο ήταν η Άρυα. Η ιστορία της μικρής προχωράει. Η ίδια φαντάζει μέρα με τη μέρα όλο και πιο έτοιμη να ακολουθήσει το μονοπάτι των Faceless. Φοβερή η σκηνή όπου ο Ζάκεν τη χτυπά σε κάθε ψέμα που του λέει. Τη χτύπησε, όταν είπε ότι ο πατέρας της πέθανε στη μάχη (πού έγκειται το ψέμα, στο ότι δεν πέθανε στη μάχη ή μήπως στο ότι γενικά δεν πέθανε;). Ακόμα πιο ωραία η σκηνή όπου μπαίνει στο δωμάτιο με τα πρόσωπα και ο Ζάκεν της δίνει να καταλάβει ότι θα περάσουν στο επόμενο στάδιο. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια. 

Μας άρεσαν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Τύριον: Ο διάλογος του νάνου με τον Μόρμοντ, όπου ο τελευταίος μαθαίνει για την τραγική κατάληξη του πατέρα του. Η αιχμαλωσία τους και το φοβερό χιούμορ του Τύριον ενώ απειλείται η ζωή του. Το έξυπνο τέχνασμα για να γλιτώσει. Η κοφτερή γλώσσα του πολυμήχανου Λάννιστερ που τον βγάζει απ' τις δυσκολίες. Γενικά, έδειξε ξεχασμένες αρετές που νοσταλγικά μας θυμίζουν τις παρελθοντικές περιπέτειές του. 

Μεταβαίνουμε στο Κινγκς Λάντινγκ, όπου η παρωδία συνεχίζεται. Παρουσία της «θεάς» γιαγιάς Ολέννα, ο Λόρας φυλακίζεται από την Πίστη και το Στέμμα για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η Μάργκαιρυ έχει την ίδια μοίρα επειδή ορκίστηκε ενώπιον των Επτά ότι λέει αλήθεια ο αδερφός της. Ο Τόμμεν, ανήμπορος να δράσει, δεν κατορθώνει να αρθρώσει κουβέντα. Οι φανατικοί και ο High Sparrow το απολαμβάνουν. Η Σέρσεϊ το απολαμβάνει. Ο θεατής δεν είμαι σίγουρος αν το απολαμβάνει. Σκεφτείτε το εξής: Η Σέρσεϊ έχει βαλθεί να κυβερνήσει μόνη της. Πληγώνει τους συμμάχους Ταϊρέλ που αποτελούν τον κατεξοχήν αιμοδότη του Στέμματος. Παρέχουν στρατό, λεφτά, τροφή. Μια πολύ λογική συνέπεια θα είναι η θεάρα γιαγιά Ολέννα να κόψει την τροφοδοσία και να ξεκινήσει πόλεμο. Με λίγα λόγια η Βασιλομήτωρ, στον βωμό της εκδίκησης προς τη Μάργκαιρυ, βάζει σε κίνδυνο κατάρρευσης το Στέμμα. “Game of Thrones” λέγεται το σόου και η εντύπωσή μου είναι ότι ο μόνος που από την αρχή παίζει σωστά το παιχνίδι είναι ο Littlefinger (δε χρειάστηκε παρά 5 λεπτά για να κάνει μέρος του σχεδίου του τη Σέρσεϊ). 

Στο Ντορν παρακολουθούμε το φοβερό σχέδιο του Τζέιμι να πάρει πίσω τη Μυρσέλλα. Πράγματι, το σχέδιο είναι καταπληκτικό καθώς μπαίνουν στους Υδάτινους Κήπους ανενόχλητοι και δίχως να τους εντοπίσει κάποιος! Πριν πάρουν τη μικρή, εμφανίζονται τα Φίδια της Άμμου και προσφέρουν άφθονο γέλιο. Οι σκηνές δράσης είναι γελοίες. Το κάστινγκ αποδεικνύεται τραγικό. Οι κοπέλες δεν κάνουν για το ρόλο και φαίνεται. Συνεχώς είναι τσατισμένες και δεν τους «βγαίνει». Συνεχώς φωνάζουν και δεν πείθουν. Συνεχώς επικαλούνται τον μακαρίτη Όμπερυν και μοιράζουν απειλές. Το πράγμα χειροτέρεψε όταν μία από αυτές μαχαίρωσε τον Μπρον. Ως γνωστόν, είναι κόρες του τεθνεώτος Πρίγκηπα. Αν το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, τότε η πληγή του Μπρον θα έχει ποτίσει δηλητήριο. Εύχομαι να μην γίνει κάτι τέτοιο. Αν είναι να πεθάνει ο Μπρον, τουλάχιστον να του δώσουν έναν θάνατο που να αρμόζει. 

Τέλος, περνάμε στον Βορρά. Το γεγονός του επεισοδίου δεν είναι ο Γάμος της Σάνσα, αλλά ο βιασμός της. Πράγμα που δείχνει την κατάντια της σειράς και που δυστυχώς φαινόταν από χιλιόμετρα. Ο βιασμός της Σάνσα είναι απαράδεκτος για δύο λόγους. Έναν που αφορά τη Σάνσα κι έναν που αφορά το σόου. Τι σημαίνει ο βιασμός για τη Σάνσα: Δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά κεφάλι. Ο χαρακτήρας δεσμώτης της σειράς. Από την αρχή της σεζόν είναι ιδιοκτησία κάποιου που της φέρεται όπως γουστάρει. Από πέρυσι φάνηκε ότι, με την καθοδήγηση του Μικροδάχτυλου, σηκώνει ανάστημα και ανοίγει τα δικά της φτερά. Ώσπου να ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν. Οι δημιουργοί την πάνε στο σπίτι της. Της κάνουν τα μαλλιά πάλι κόκκινα (το χρώμα των Τάλλυ) και βάζουν έναν ανώμαλο να τη βιάσει. Αν της έκοβαν το λαιμό, θα της είχαν φερθεί με μεγαλύτερο σεβασμό. 

Τι σημαίνει ο βιασμός για το σόου; Ο βιασμός είναι ένα χαρτί που έχει παιχτεί αρκετές φορές στη σειρά. Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι είναι το μόνο μέσο με το οποίο οι δημιουργοί απειλούν μια γυναίκα. Όταν θέλουν να αγωνιά το κοινό για την τύχη κάποιου γυναικείου χαρακτήρα, παίζουν το χαρτί του βιασμού. Όταν θέλουν να σοκάρουν, παίζουν το χαρτί του βιασμού. Όταν θέλουν να καταστρέψουν ένα χαρακτήρα (στη Σάνσα αναφερόμαστε), παίζουν το χαρτί του βιασμού. 

Παρακολουθούμε μια σειρά που δε σέβεται όσο θα έπρεπε τους γυναικείους χαρακτήρες της. Τα Φίδια της Άμμου είναι καρικατούρες (δήθεν) θαρραλέων πολεμιστριών. Η Σάνσα αποτελεί τη γυναίκα-σκλάβο, το θηλυκό παιχνίδι στα χέρια του εκάστοτε ψυχάκια. Για το πώς παρουσιάζουν τη Μελισάντρα σας τα είπαμε σε προηγούμενο κείμενο. Τα παραδείγματα πληθαίνουν και οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν. Η σειρά βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου καλείται να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα συνεχίσει να σέβεται τους χαρακτήρες της. Σε περίπτωση που ο κόσμος διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο παύει να ισχύει, θα της γυρίσει την πλάτη. Και πολύ καλά θα κάνει.

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

εικόνα αρθρογράφου (Φρήντριχ Κόυνερμαν)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Φρήντριχ Κόυνερμαν

Λίγα λόγια για τον Κόυνερμαν: Είμαι ο Κ. και σπουδάζω φιλοσοφία στα Γιάννενα. Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ακούω μουσική (νταρκ μινιμαλάδες όλων των χωρών, ενωθείτε!), να βλέπω ταινίες, και να παρακολουθώ άλλους να μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά όχι να ταξιδεύω ο ίδιος.

Artcore magazine's footer