Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Game of Thrones Season 5 Episode 3: The North Remembers

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Game of Thrones Season 5 Episode 3: The North Remembers)

SPOILER ALERT Τρίτο σερί δυνατό επεισόδιο. Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι πρόκειται για το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν “Game of Thrones”. Ποτέ ξανά δεν είχαμε τόσες πολλές μαζεμένες εξελίξεις από νωρίς. Συνήθως περιμέναμε στην αρχή να χτιστεί η πλοκή και στη μέση περίπου να συμβεί κάποιο σπουδαίο γεγονός που θα καθορίσει τη μετέπειτα κορύφωση της σειράς. Φέτος, αυτό αλλάζει. Τα πιόνια κινούνται. Η σειρά έχει συνοχή, σφιχτό πλάνο και τρέχει γρήγορα. Το τελευταίο δεν είναι πολύ καλό αλλά μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας.

Τείχος. Ο Στάννις συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει τον Σνόου να τον βοηθήσει να πάρουν πίσω τον Βορρά απ' τους Μπόλτον. Ο Σνόου, αμετανόητος, επιλέγει να τηρήσει τους όρκους του προς τη Φρουρά και τα μαυροντυμένα αδέλφια του (πράγμα που αντιληφθήκαμε από το προηγούμενο επεισόδιο). Η προσπάθεια του Ντέιβος πέφτει κι αυτή στο κενό. Ο Στάννις τον χτυπά στο συναίσθημα, υπενθυμίζοντάς του την προδοσία των Μπόλτον και το ότι ο Βορράς θα υποφέρει κάτω απ' το λάβαρό τους. Ο Ντέιβος επικαλείται τη λογική. «Τι χρησιμότητα έχεις σε ένα παγωμένο κάστρο στην άκρη του κόσμου;» Ο Σνόου, ξεροκέφαλος και τίμιος, επιμένει στην απόφασή του. Μας θυμίζει τον Νεντ σε σώμα και πνεύμα. Προσέξτε τη στάση του σώματος πριν αποκεφαλίσει τον Σλυντ. Όρθιος, βλοσυρός, κρατά το σπαθί έτσι ώστε η μύτη του να ακουμπά στο έδαφος. “The man who passes the sentence should swing the sword”. Ο βόρειος τρόπος. 

Κινγκς Λάντινγκ. Ο Τόμμεν πολιορκείται από τη μητέρα του και τη Μάργκαιρυ. Και οι δύο κάνουν αγώνα να κερδίσουν την εύνοιά του. Ο μικρός Βασιλιάς παραμένει μπερδεμένος και αδυνατεί να κατανοήσει το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω του. Αυτή η κόντρα μεταξύ της Σέρσεϊ και της Μάργκαιρυ αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσο περνούν τα επεισόδια και σίγουρα κάπου θα οδηγήσει. 

Μπράαβος. Η Άρυα εισέρχεται στο House of Black and White. Εκεί, ο άνδρας που λεγόταν Ζάκεν προσπαθεί να την εκπαιδεύσει. Όλα ξεκινούν από το ότι η Άρυα πρέπει να αποποιηθεί τον εαυτό της. Δεν μπορεί να εκπαιδευτεί, δεν μπορεί να γίνει Faceless, αν είναι η Άρυα Σταρκ. Η Άρυα Σταρκ κουβαλά αναμνήσεις, πίκρες, πόθους. Τίποτα από αυτά δεν έχει θέση στην καινούρια (ανύπαρκτη) ταυτότητά της. Έτσι λοιπόν, πετά όλα της τα πράγματα εκτός από το σπαθί που της είχε δωρίσει ο Σνόου. Αδυνατεί να πετάξει το μόνο πράγμα που της θυμίζει το μοναδικό πρόσωπο που υπάρχει σε αυτό τον κόσμο και αγαπά. Ό,τι της έχει απομείνει σε οικογένεια είναι ο μπάσταρδος αδερφός της. Πετώντας το σπαθί, ξεριζώνει και τον Τζον από μέσα της. Γι' αυτό και το κρύβει. 

Γουίντερφελ. Το μέρος που ο Μικροδάχτυλος οδηγεί τη Σάνσα. Το σπίτι της. Της αποκαλύπτει ότι θα παντρευτεί τον μπάσταρδο γιό του, Ρους Μπόλτον. Της λέει ότι πρέπει να είναι δυνατή. Να μάθει να επιβιώνει ανάμεσα στους δολοφόνους της οικογένειάς της. Να τους εκδικηθεί. “Avenge them” ψιθυρίζει ο Μπέιλις και της δίνει δύναμη. Η Σάνσα λοιπόν φτάνει στο Γουίντερφελ και κάπου εκεί παρακολουθούμε μία απ' τις καλύτερες σκηνές της σειράς. Η γριά οικονόμος οδηγεί τη Σάνσα στο δωμάτιό της. “Welcome home lady Stark” της λέει. “The North Remembers”. Δέος. Συγκίνηση. Ο Κόκκινος Γάμος, το τραγικότερο συμβάν στην ιστορία των Επτά Βασιλείων (και της τηλεόρασης) πλανάται στο μυαλό όλων. Η γριά οικονόμος δεν έχει ξεχάσει. Ο Βορράς δεν έχει ξεχάσει. Οι θεατές δεν έχουν ξεχάσει. “Avenge them”, ψιθυρίζει ο Μικροδάχτυλος στη Σάνσα. Πρώτη φορά που ακούγονται τόσο γλυκά στ' αυτιά μου αυτές οι δυο λέξεις.

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

εικόνα αρθρογράφου (Φρήντριχ Κόυνερμαν)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Φρήντριχ Κόυνερμαν

Λίγα λόγια για τον Κόυνερμαν: Είμαι ο Κ. και σπουδάζω φιλοσοφία στα Γιάννενα. Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ακούω μουσική (νταρκ μινιμαλάδες όλων των χωρών, ενωθείτε!), να βλέπω ταινίες, και να παρακολουθώ άλλους να μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά όχι να ταξιδεύω ο ίδιος.

Artcore magazine's footer