Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Game of Thrones Season 5 Episode 2: Γονάτισε σαν Σνόου, σήκω σαν Σταρκ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Game of Thrones Season 5 Episode 2: Γονάτισε σαν Σνόου, σήκω σαν Σταρκ)

SPOILER ALERT. Η 5η σεζόν ξεκίνησε δυναμικά και το δεύτερο επεισόδιο επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Το χαρακτηριστικό του επεισοδίου είναι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι χαρακτήρες προκειμένου να πετύχουν τα σχέδιά τους.

Η Άρυα είναι αποφασισμένη. Πηγαίνει στο Μπράαβος και παρόλο που δεν γίνεται δεκτή από το House of Black and White δεν τα παρατά. Θυμάται όλα εκείνα τα ονόματα που έχουν πληγώσει εκείνη και την οικογένειά της και τα επαναλαμβάνει. Προσπαθεί να μην ξεχάσει. Προσπαθεί να συντηρήσει την οργή μέσα της. Εν τέλει η επιμονή της ανταμείβεται. Ο (αγαπημένος των φαν) Ζάκεν Χ'γκαρ αποκαλύπτεται μπροστά της και τονίζει ότι είναι ο κανένας. Αυτό που η Άρυα πρέπει να γίνει. 

Η Μπριέν είναι αποφασισμένη. Όλη της η ζωή είναι το να υπηρετεί πιστά και να τηρεί τους όρκους που έχει δώσει. Έτσι κι εδώ, όταν συναντά τη Σάνσα στο πανδοχείο, σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να την προστατεύσει. Δεν έχει ξεχάσει τον όρκο της στην αρχόντισσα Κάτλυν. Ο Μικροδάχτυλος όμως επισημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη γι' αυτή τη δουλειά, καθώς τα προηγούμενα άτομα που η Μπριέν προστάτευε βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Σάνσα φαίνεται να πιστεύει το ίδιο και αρνείται τη βοήθειά της. Ακόμα και μετά τη συμπλοκή με τους στρατιώτες του Μπέιλις και την επισήμανση του Ποντ ότι έχει απελευθερωθεί απ' τον όρκο της, η Μπριέν είναι ανένδοτη. «Θα προστατέψω αυτά τα κορίτσια» του λέει. «To υποσχέθηκα στη μητέρα τους». 

Η Ελάρια Σαντ είναι αποφασισμένη. Θέλει πάση θυσία να ξεσηκώσει το Ντορν σε πόλεμο και να εκδικηθεί το θάνατο του Όμπερυν. Ο Ντόραν δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη, θυμίζοντάς της ότι η «Κόκκινη Έχιδνα» σκοτώθηκε σε trial by combat. Το πράο παρουσιαστικό και ο μετρημένος λόγος του αδερφού του Όμπερυν δε δείχνουν να τη συγκινούν. Οι φανς των βιβλίων καταλαβαίνετε, ότι ο ρόλος της Αριάν Μαρτέλ που απουσιάζει απ' τη σειρά έχει μετατεθεί στην Ελάρια Σαντ. 

Ο Τζέιμι είναι αποφασισμένος. Ξεκινά με τη βοήθεια του Μπρον undercover ταξίδι στο Ντορν για να σώσει τη Μυρσέλλα. Το πάλαι ποτέ καλύτερο σπαθί των 7 Ρηγάτων κατευθύνεται (με ένα χέρι παρακαλώ) στη φωλιά του λύκου, όπου γνωρίζει ότι, αν τον ανακαλύψουν, θα βρει βασανιστικό τέλος. 

Ο Τύριον είναι αποφασισμένος. Να πεθάνει απ' το αλκοόλ. Κατευθύνεται μετά από προτροπή του Βάρυς προς το Μηρήν και τη Ντάνυ. Φαίνεται όμως πως μόνο το κρασί τον απασχολεί, καθώς τον βοηθά να ξεχάσει τη δολοφονία της Σέυ και του Τάιγουιν απ' τα δικά του χέρια. Δεν νομίζω ότι δίνει δεκάρα για τον τεθνεώτα άρχοντα, παρόλο που η σειρά προσπαθεί να μας πείσει γι' αυτό. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος που έχει διαπράξει πατροκτονία είναι λογικό να νιώθει συντετριμμένος. Από τη μία, ο Τύριον δεν είναι συνηθισμένος άνθρωπος και από την άλλη, ο φόνος του πατέρα του ήταν ίσως η πιο σίγουρη πράξη της ζωής του. 

Ο Βασιλιάς Στάννις είναι αποφασισμένος. Θέλει τόσο πολύ να επαναφέρει το Βασίλειο σε τάξη και να απελευθερώσει τον Βορρά, που προτείνει στον Σνόου να του δηλώσει υποταγή και να γίνει Σταρκ. Παραδεχτείτε το. Μόλις ακούσατε την πρόταση του Βασιλιά πετάξατε από χαρά. Παραδεχτείτε κι αυτό. Μόλις συνειδητοποιήσατε ότι ο Σνόου είναι ίδιος ο πατέρας του, ξέρατε ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρει να αρνηθεί αυτή την τόσο τιμητική και λυτρωτική για τον ίδιο πρόταση. Τρομερή τροπή της σειράς η πρόταση του Στάννις. Σε ποιον δεν ακούγεται καλά το όνομα Τζον Σταρκ; Ποιος δεν θέλει τον Βορρά πίσω στους Βόρειους κι έναν Σταρκ στο Γουίντερφελ; Δυστυχώς, η σειρά δεν έπαιξε αρκετά με αυτό το σενάριο. Στο βιβλίο, ο Σνόου βασανίζεται τρεις ημέρες, ζυγίζει τις επιλογές του προσεκτικά και δεν μπορεί να πάρει κάποια απόφαση. Στη σειρά, το ζήτημα διευθετήθηκε δυο σκηνές αργότερα. Τη λύση έδωσαν δύο πρόσωπα. Ο Σαμ, που πρότεινε τον Τζον για Διοικητή της Φρουράς και ο Αίμον Ταργκάρυεν που, με την ψήφο του, του έδωσε το αξίωμα. Lord Commander Jon Snow, λοιπόν, και όχι Jon Stark, Lord of Winterfell.

 

ΥΓ 1: Η Σέρσεϊ είναι αποφασισμένη. Διατάζει εν ονόματι του γιού της που κατέχει το βασιλικό αξίωμα. Ο θείος της, Κέβαν, δεν δέχεται τις εντολές της. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Μια γάτα δεν θα απαιτήσει ποτέ τίποτα από ένα λιοντάρι.

 

ΥΓ 2: Οι δημιουργοί Benioff και Weiss είναι αποφασισμένοι. Είναι αποφασισμένοι, σεζόν με τη σεζόν να μας βάζουν στο τριπάκι να εντυπωσιαζόμαστε με το πόσο μεγαλώνουν οι δράκοι. Καλοί οι δράκοι, δεν έχουμε αντίρρηση. Ειδικά η εμφάνιση του Ντρόγκον στο τέλος του επεισοδίου τρομάζει. Το “Game of Thrones” όμως οφείλει να έχει άλλες προτεραιότητες. Η πολυπλοκότητά του το επιτάσσει.

 

ΥΓ 3: Το κείμενο είναι αφιερωμένο στο Νώντα, πιστό ακόλουθο του Βασιλιά Στάννις και καλό μας φιλαράκι. Π&Π Δρακομάνα.

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

εικόνα αρθρογράφου (Φρήντριχ Κόυνερμαν)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Φρήντριχ Κόυνερμαν

Λίγα λόγια για τον Κόυνερμαν: Είμαι ο Κ. και σπουδάζω φιλοσοφία στα Γιάννενα. Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ακούω μουσική (νταρκ μινιμαλάδες όλων των χωρών, ενωθείτε!), να βλέπω ταινίες, και να παρακολουθώ άλλους να μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά όχι να ταξιδεύω ο ίδιος.

Artcore magazine's footer