Άρθρα :: Serial Killers articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Game of Thrones Season 5 Episode 1: Πέθανε γι’ αυτά που αγαπάς

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Game of Thrones Season 5 Episode 1: Πέθανε γι’ αυτά που αγαπάς)

SPOILER ALERT Η πιο εμπορική σειρά των ημερών μας επέστρεψε. Ιδιαίτερα η φετινή σεζόν αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς γνωρίζουμε ότι θα παρεκκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τα βιβλία. Το αν αυτό θα αποτελέσει σωστή κίνηση ή όχι, μένει να το δούμε στην πορεία. Προς το παρόν, πάμε να μιλήσουμε για την πρεμιέρα της 5ης σεζόν.

Η εναρκτήρια σκηνή του επεισοδίου μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Όχι επειδή παρουσίασε τη Σέρσεϊ σε μικρή ηλικία να ακούει την προφητεία που την αφορά. Κάθε άλλο. Το φλας μπακ αυτό είναι απαραίτητο για την πορεία της σειράς και οτιδήποτε έχει να κάνει με χρησμούς και προφητείες είναι καλοδεχούμενο. Μας εξέπληξε, γιατί είχε περιέλθει στην αντίληψή μας συνέντευξη των δημιουργών, όπου δήλωναν ότι δεν θα ασχοληθούν καθόλου με αναδρομές στο παρελθόν. Χαίρομαι που το ξανασκέφτηκαν όμως. Περνώντας λοιπόν στο σήμερα και τη βασιλομήτορα Σέρσεϊ, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση στο Κινγκς Λάντινγκ είναι μετέωρη. Ο θάνατος του Τάιγουιν επιφέρει αβεβαιότητα και σύγχυση. Αποτελεί πλήγμα για τον Οίκο των Λάννιστερ στο εσωτερικό και το εξωτερικό του. Στο εξωτερικό του, γιατί οι εχθροί δεν θα τρέμουν το όνομα του Τάιγουιν, με αποτέλεσμα να κινούνται πιο τολμηρά. Στο εσωτερικό του, γιατί δεν υπάρχει κανείς αντάξιος να τον διαδεχτεί και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των λιονταριών κάνουν την εμφάνισή τους (Σέρσεϊ και Τζέιμι οδηγούνται ακόμα πιο πολύ στα άκρα, με τον τελευταίο να κατευθύνεται στο Ντορν για να σώσει την κόρη τους Μυρσέλλα). 

Στην Ανατολή, η Ντάνυ μπαίνει σε περιπέτειες με τους γιούς της Άρπυιας. Μπορεί να ξήλωσε την Άρπυια από την πυραμίδα (όμορφος συμβολισμός που μας φέρνει στο νου τη σημερινή καταστροφή έργων τέχνης), αλλά οι οπαδοί της δρουν ύπουλα με στόχο να πλήξουν τη βασιλεία της. Η δολοφονία του Άσπιλου στο μπορντέλο αποτελεί φοβερή σκηνή. Ο ακαριαίος τρόπος που συμβαίνει, ενώ προηγείται ηρεμία, και το χαμηλό πλάνο στην πόρνη που κρατά το ματωμένο μαχαίρι και τον οπαδό της Άρπυιας με τη χρυσή μάσκα, τρομάζουν. Εξαιρετική δουλειά από τον σκηνοθέτη Michael Slovis, υπεύθυνο φωτογραφίας στο “Breaking Bad”. Μικρή παρατήρηση που αφορά την Emilia Clarke. Είναι ίσως η μοναδική ηθοποιός του GoT που από την αρχή της σειράς μέχρι τώρα δεν έχει βελτιωθεί καθόλου. Πάντα οι ίδιες εκφράσεις, πάντα ο ίδιος αυταρχικός τόνος, πάντα οι ίδιες κινήσεις. 

Αντιθέτως, από τους πιο βελτιωμένους ηθοποιούς της σειράς είναι ο Kit Harrington. Ο ρόλος του Σνόου αλλάζει συνεχώς. Τη μία μπάσταρδος γιός του Νεντ, την άλλη μπάσταρδος αδερφός της Νυχτερινής Φρουράς. Τη μία ορκισμένος φύλακας και την άλλη παράνομος εραστής. Τη μία ηγέτης εν καιρώ πολιορκίας και την άλλη πατρική φιγούρα για τους μικρότερους στο Τείχος. Ο Τζον περνά από πολλά στάδια και ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει βελτιώνεται διαρκώς. Η σεζόν ξεκινά γι' αυτόν με άλλη μια δύσκολη αποστολή. Λαμβάνει εντολή από τον βασιλιά Στάννις να πείσει τον Μανς, ώστε αυτός και οι Άγριοι να ακολουθήσουν τον Βασιλιά προς το Γουίντερφελ και να το ανακτήσουν. Έτσι θα απελευθερωθεί ο Βορράς από τους Μπόλτον. Ο Σνόου επισκέπτεται τον Μανς και ακολουθεί συζήτηση περί νόμων, ήθους, περηφάνιας και προτεραιοτήτων. Ο Μανς, αν και αναγνωρίζει ότι ο Στάννις έχει καλό σκοπό και θα είναι καλύτερος βασιλιάς από όλους τους προηγούμενους που ταλαιπώρησαν τα 7 Βασίλεια, αρνείται την πρόταση. Επιλέγει τον θάνατο παρά να προδώσει τα πιστεύω του. Το τραγικό φινάλε δεν αργεί να φτάσει. Η Μελισσάντρα προτρέπει τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν τον Κόκκινο Θεό και καίει τον Μανς ζωντανό. Ο Βασιλιάς-Πέρα-από-το-Τείχος ουρλιάζει και το πρόσωπό του παραμορφώνεται από τον πόνο ώσπου να βρει τη λύτρωση. Η λύτρωση ακούει στο όνομα Τζον Σνόου. Ο τελευταίος καρφώνει ένα βέλος στην καρδιά του Μανς και σταματάει το μαρτύριό του. Το δικό μας μαρτύριο συνεχίζεται, βέβαια, καθώς η λίστα με αγαπημένους χαρακτήρες που πεθαίνουν μεγαλώνει.

Farewell, King-Beyond-The-Wall.

εικόνα αρθρογράφου (Nick Pasx)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nick Pasx

Είμαι ο Νίκος, σπουδάζω Ελληνική Φιλολογία στα Ιωάννινα και θα σας μιλήσω για μένα μέσα απ' αυτή τη φράση: «Το πρώτο βήμα, ειδικά για νέους ανθρώπους με ενέργεια και κίνητρο και ταλέντο, αλλά χωρίς χρήματα, το πρώτο βήμα για να ελέγξεις τον κόσμο σου είναι να ελέγξεις τον πολιτισμό σου. Να δημιουργήσεις και να επιδείξεις το πρότυπο του κόσμου μέσα στον οποίο θες να ζεις. Να γράφεις τα βιβλία. Να συνθέτεις τη μουσική. Να γυρνάς τις ταινίες. Να βάζεις χρώμα στην τέχνη»(Chuck Palahniuk).

εικόνα αρθρογράφου (Φρήντριχ Κόυνερμαν)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Φρήντριχ Κόυνερμαν

Λίγα λόγια για τον Κόυνερμαν: Είμαι ο Κ. και σπουδάζω φιλοσοφία στα Γιάννενα. Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ακούω μουσική (νταρκ μινιμαλάδες όλων των χωρών, ενωθείτε!), να βλέπω ταινίες, και να παρακολουθώ άλλους να μιλούν για τα ταξίδια τους, αλλά όχι να ταξιδεύω ο ίδιος.

Artcore magazine's footer