Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Son of Frankenstein: Ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Son of Frankenstein: Ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!)

Η θρυλική ταινία τρόμου “Son of Frankenstein” (1939) αποτελεί την τρίτη κατά σειρά ταινία της Universal Studios που είχε ως πρώτη ύλη το διάσημο μυθιστόρημα Frankenstein ή “The Modern Prometheus” (1818), της Mary Shelley (Μέρι Σέλεϊ ή Μαίρη Σέλλεϋ αν είστε της old school ορθογραφίας). 

Οι δύο ταινίες που είχαν προηγηθεί ήταν: α) το "Frankenstein" (1931), του James Whale, με τον Boris Karloff στον ρόλο του Τέρατος, το οποίο βασίστηκε στο θεατρικό "Frankenstein" (1927) της Peggy Webling, που είχε με τη σειρά του αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο της Shelley και β) το sequel “Bride of Frankenstein” (1935), και πάλι δια χειρός του James Whale, με τον Boris Karloff εκ νέου στον ρόλο του Τέρατος.

εικόνα άρθρου (Son of Frankenstein: Ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!)

Το 1938, η σειρά ταινιών τρόμου της Universal περνούσε μεγάλη κρίση, γεγονός που αποτυπωνόταν στην επανακυκλοφόρηση, όχι μόνο του ορίτζιναλ Frankenstein, αλλά και του έτερου τοτέμ του είδους, της ταινίας “Dracula” (1931), του Tod Browning, με τον Bela Lugosi στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι καλύτερο, λοιπόν, για μία αναζωογόνηση από μία τρίτη ταινία με τον αγαπημένο ήρωα του κοινού, η οποία, μάλιστα, θα περιέχει αμφότερους τους αστέρες των ταινιών τρόμου στο καστ της! Όπερ και εγένετο, καθώς το “Son of Frankenstein”, από τον Rowland V. Lee, έχει στις τάξεις του τόσο τον Boris Karloff στον γνώριμο ρόλο του Τέρατος όσο και τον Bela Lugosi στον ρόλο του Ygor, του βοηθού δηλαδή του Δόκτορος Frankenstein.

εικόνα άρθρου (Son of Frankenstein: Ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!)

Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε πως η φιγούρα του καμπούρη Ygor είναι μία επαναλαμβανόμενη σταθερά σε μπόλικα έργα της γοτθικής λογοτεχνίας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο πρωτότυπο μυθιστόρημα της Shelley, ενώ στο "Frankenstein" του 1931, ο βοηθός του Δόκτορος Frankenstein ονομαζόταν Fritz. Η ταινία υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και παράλληλα, σφράγισε οριστικά την εποχή δόξας της του Frankenstein. Πρωτίστως, επειδή σηματοδότησε την τελευταία ενσάρκωση του Τέρατος από τον Karloff στον κινηματογράφο, αλλά και επειδή αποτέλεσε τη στερνή A-type παραγωγή της Universal με ήρωα τον Δόκτορα Frankenstein και το Τέρας του. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, οι ήρωες της Shelley θα περνούσαν στον υπόγειο (αλλά και γοητευτικό) κόσμο των b-movies

εικόνα άρθρου (Son of Frankenstein: Ένα τρέιλερ – θησαυρός έρχεται στο φως μετά από 75 χρόνια!)

Με αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε στο σήμερα και στα χαράς ευαγγέλια για όλους τους λάτρεις της σαγηνευτικής ένδοξης εποχής των παραδοσιακών ταινιών τρόμου, καθώς πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως ένα τρέιλερ της ταινίας “Son of Frankenstein” που θεωρούταν οριστικά χαμένο! Το συγκεκριμένο τρέιλερ αποκτά επιπλέον αξία τόσο επειδή περιέχει σκηνές που εν τέλει κόπηκαν στο final cut όσο και επειδή το φιλμ στο οποίο είχε αποτυπωθεί ήταν κατασκευασμένο από νιτρική κυτταρίνη. Το συγκεκριμένο υλικό ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο, γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση όλων των φιλμ που ήταν φτιαγμένα από αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Son of Frankenstein, του Rowland V. Lee
Είδος: Τρόμου, Δραματική, Επιστημονικής Φαντασίας
Διάρκεια: 109'

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

Παρακολουθήστε ευθύς αμέσως το «χαμένο» τρέιλερ αυτής της μυθικής ταινίας:

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer