Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

22.01
2014

Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

(Η απάντηση του κουίζ στο τέλος του κειμένου) Κινηματογραφικές ιστορίες για την τρίτη ηλικία Η Σουαζιλάνδη έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, μόλις 32,23 έτη. Ευτυχώς ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα είναι 79,38 έτη. Στη χώρα μας οι τριαντάρηδες θεωρούνται σχεδόν έφηβοι!

Στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες οι οποίες γίνονται ακόμα πιο ανυπόφορες για ορισμένες ευπαθείς ομάδες ανθρώπων όπως οι ηλικιωμένοι, ως επί το πλείστον λόγω χαζών κοινωνικών στερεοτύπων. Στο δυτικό ημισφαίριο η καθημερινότητα ενός μοντέρνου τρόπου ζωής συχνά τους αφήνει στο περιθώριο. Ενώ πολλοί ενδιαφέρονται να ακούσουν ιστορίες από τα νιάτα των ηλικιωμένων ανθρώπων, ελάχιστοι ενδιαφέρονται να ακούσουν ιστορίες για αυτό που τους συμβαίνει εδώ και τώρα, ιστορίες από την τωρινή πραγματικότητα που βιώνουν.

Αλλά και στον κόσμο του σινεμά, οι διάσημοι σταρ σε προχωρημένες ηλικίες δεν έχουν πάντα την καλύτερη τύχη. Στο Χόλιγουντ είτε θα τους δώσουν τα παπούτσια στο χέρι είτε δεύτερους και τρίτους ρόλους. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: οι κινηματογραφικές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Αυτοί οι ηλικιωμένοι κινηματογραφικοί ήρωες είναι πότε κεφάτοι, πότε απαισιόδοξοι, ονειρεύονται, ερωτεύονται, εκνευρίζονται, διασκεδάζουν, μαθαίνουν νέα πράγματα, ταξιδεύουν, αρρωσταίνουν και αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι νταντεύουν εγγόνια, ζουν μια φυσιολογική ζωή όπως οι νεότερες ηλικίες, ώσπου να έρθουν αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο τέλος.

Ακολουθούν 10+1 ταινίες όπου οι απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι άτομα της τρίτης ηλικίας:

The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Εκλεκτό καστ (μεταξύ άλλων Judi Dench, Tom Wilkinson και Maggie Smith), που ζωντανεύει με ζήλο την ιστορία μιας ομάδας ηλικιωμένων Άγγλων που αποφασίζουν είτε να περάσουν τα γηρατειά τους είτε να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος είτε ακόμη και να κάνουν μια νέα αρχή στην Ινδία και όλα αυτά στο πολλά υποσχόμενο εξωτικό ξενοδοχείο Marigold. Κατά την άφιξή τους, το ξενοδοχείο δεν αποδεικνύεται και τόσο εξωτικό... αφού το διαχειρίζεται ένας ατζαμής νεαρός Ινδός.

Quartet (2012)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Ένα ιδιόμορφο γηροκομείο για «σιτεμένους» καλλιτέχνες, που δεν έχουν αποσυρθεί όμως τελείως από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ετοιμάζεται να υποδεχθεί μία ακόμα φιλοξενούμενη. Όμως η νέα ένοικος έχει ανοικτούς λογαριασμούς με κάποιους από τους συγκατοίκους της. Άλλη μία απολαυστική ερμηνεία από την Maggie Smith στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Dustin Hoffman

Et si on vivait tous ensemble? (All Τogether) (2011)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Μια παρέα πέντε ηλικιωμένων φίλων, δύο ζευγάρια και ένας 70χρονος πλεϊμπόι, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τα προβλήματα της ηλικίας τους. Οι καυγάδες, η αναμόχλευση παλιών συμβάντων, τα γεύματα, η οργάνωση μιας μελλοντικής κηδείας, τα έργα για τη δημιουργία μιας πισίνας στην αυλή και γενικά όλη τους η καθημερινότητα παρακολουθείται από έναν νεαρό φοιτητή. Ο νεαρός αντιμετωπίζει τη συμβίωση των πέντε ως ένα είδος κοινωνικού πειράματος που θα τροφοδοτήσει με υλικό τη νέα μελέτη του. Στο καστ συμπεριλαμβάνεται η Jane Fonda, η Jeraldine Chaplin, ο Claude Rich...

Mrs Henderson Presents (2005)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Η αληθινή ιστορία της ζωής μιας πλούσιας κι εκκεντρικής 70χρονης χήρας (την υποδύεται η Judie Dench) που αποφασίζει να πετάξει τις μαύρες πλερέζες και να φέρει τα πάνω κάτω στο συντηρητικό Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως θεατρική παραγωγός. Ο Bob Hoskins στον ρόλο του θερμοκέφαλου καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου.

Pranzo di Ferragosto (Mid-August lunch) (2008)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Ένας καταχρεωμένος μεσήλικας που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα του δέχεται να φιλοξενήσει για λίγες μέρες άλλες τρεις ηλικιωμένες υπάρξεις: τη μητέρα και τη θεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας στην οποία μένουν και τη μητέρα του γιατρού του. Εκείνοι σε αντάλλαγμα υπόσχονται ότι θα διαγράψουν κάποια από τα χρέη του. Η ασυνήθιστη παρέα θα περάσει μαζί την αυγουστιάτικη γιορτή του Ferragosto...

About Schmidt (2002)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Ο Alexander Payne σκηνοθετεί τον Jack Nicholson στον ρόλο ενός συνταξιούχου ασφαλιστή που ψάχνει να βρει νόημα στη ζωή του. Παράλληλα μερικές αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή του. Η γυναίκα του πεθαίνει και η κόρη του ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν τύπο που ο ίδιος δεν πολυχωνεύει. Πρόκειται για μία γλυκόπικρη και εν μέρει road movie ταινία με πολλά κωμικά στοιχεία. Σχεδόν μία δεκαετία μετά από αυτή την ταινία κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Jack Nicholson αποσύρεται από την υποκριτική στα 76 του χρόνια, καθώς αδυνατεί πλέον να αποστηθίσει τα λόγια του.

Another Year (2010)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Η επίτευξη μιας αρμονικής καθημερινότητας κατά τα γηρατειά είναι κάτι που πολλοί εύχονται. Το αγαπημένο ηλικιωμένο ζεύγος της μελαγχολικής ταινίας του Mike Leigh φαίνεται ότι έχει κατορθώσει να ζει μια ήρεμη κι αρκετά ευχάριστη ζωή. Γύρω τους, συνομήλικοι κατά κύριο λόγο, φίλοι και συγγενείς ζουν τις δικές τους δυσάρεστες καθημερινότητες και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κυρίαρχους φόβους των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας: τον φόβο της μοναξιάς, την έλλειψης συντροφικότητας, την απώλειας της υγείας, την εγκατάλειψη από την οικογένεια.

On Golden Pond (1981)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Ο Henry Fonda και η Katharine Hepburn κέρδισαν από ένα Όσκαρ για τις ερμηνείες τους στην ταινία αυτή. Ήταν το πρώτο Όσκαρ του Fonda και το τέταρτο της Hepburn. Υποδύονται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που αναλαμβάνει αναπάντεχα να φροντίσει για λίγες μέρες ένα μικρό αγόρι. Στον ρόλο της κόρης η Jane Fonda, τότε που ήταν ακόμη πολύ νέα για να αναλάβει κινηματογραφικούς ρόλους τρίτης ηλικίας.

Wolke 9 (2008)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν περνούν την ώρα τους μόνο λύνοντας σταυρόλεξα, βλέποντας τηλεόραση, επισκεπτόμενοι φαρμακεία και ξενυχιάζοντας κόσμο με το καρότσι της λαϊκής. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, όπως συμβαίνει και με τους νεότερους, ερωτεύονται, απιστούν και επιζητούν το σεξ. Μετά από 30 χρόνια έγγαμου βίου η 65χρονη Ίνγκε ερωτεύεται τον 76χρονο Καρλ and the rest is history…

Away from Her (2006)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Όταν ήμουν μικρή ήξερα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έκανε ποδήλατο, κολύμπαγε στα βαθιά νερά της θάλασσας, διάβαζε μανιωδώς λογοτεχνία και ειδικά Αγκάθα Κρίστι και διηγούνταν πάντα τις πιο συναρπαστικές και διασκεδαστικές ιστορίες. Αργότερα η γυναίκα έπαθε Αλτσχάιμερ και άρχισε να επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Έχει χρόνια πια να βγει από το σπίτι της. Άκουσα πως μια φορά έβαλε κατά λάθος φωτιά στην κουζίνα. Το "Away from Her" πραγματεύεται την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με το Αλτσχάιμερ, όταν η γυναίκα νοσεί από αυτό και αναγκάζεται να εισαχθεί σε ίδρυμα...

Amour (2012)

εικόνα άρθρου (Πόσα δευτερόλεπτα έχουν 79,38 έτη;)

Ο Michael Haneke κινηματογραφεί την πιο σκληρή και αληθινή ιστορία για την τρίτη ηλικία. Ακόμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με την ασθένεια της γυναίκας. Ο Ζορζ και η Αν είναι καλλιεργημένοι και ευκατάστατοι μουσικοί. Ζουν σε ένα υπέροχο διαμέρισμα και η ζωή τους κυλά ανάμεσα σε αναγνώσεις βιβλίων, ακροάσεις δίσκων, θεατρικές παραστάσεις και κονσέρτα, μέχρι που η Αν παθαίνει εγκεφαλικό κι ο Ζορζ αποφασίζει να την φροντίσει μόνος του. Η φράση «η αγάπη φαίνεται στο τέλος» είναι αρκετά δηλωτική.

Απάντηση κουίζ: 79,38 έτη ισοδυναμούν με 2.503.327.680 δευτερόλεπτα

για το Artcore γράφει:
Κατερίνα Βήτα

-
αντί βιογραφικού
εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer