Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Ο Steven Spielberg ετοιμάζει νέα ταινία, με τους Tom Hanks και Meryl Streep!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο Steven Spielberg ετοιμάζει νέα ταινία, με τους Tom Hanks και Meryl Streep!)

Στις 18 Ιουνίου 1971, η εφημερίδα Washington Post ξεκίνησε να δημοσιεύει μία σειρά άρθρων, τα οποία είχαν ως βάση τη μελέτη του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, που έχει μείνει γνωστή με το όνομα “Pentagon Papers”. Τα Pentagon Papers αποτελούσαν μία διεξοδικότατη καταγραφή της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής εμπλοκής στο Βιετνάμ, την περίοδο 1945-1967, και περιείχαν ποικίλες αποκαλύψεις που δεν είχαν ποτέ δει το φως της δημοσιότητας, όπως αθέμιτες ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης και κινήσεις προπαγάνδας από πλευράς της αμερικανικής ηγεσίας.

εικόνα άρθρου (Ο Steven Spielberg ετοιμάζει νέα ταινία, με τους Tom Hanks και Meryl Streep!)

Daniel Ellsberg

Ο στρατιωτικός αναλυτής Daniel Ellsberg, που εργάστηκε για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, διέρρευσε στον αμερικανικό τύπο εκτεταμένα αποσπάσματα αυτής, νιώθοντας πως είναι καθήκον του να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για διάφορες σκοτεινές και επιλήψιμες ενέργειες της εκλεγμένης κυβέρνησης. Η πρώτη εφημερίδα, πάντως, που δημοσίευσε αποσπάσματα από τα Pentagon Papers ήταν οι New York Times, οι οποίοι, όμως, υποχρεώθηκαν να βάλουν φρένο στη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, κατόπιν δικαστικής εντολής. Παρόμοια δικαστική εντολή επεδίωξε να εκδοθεί η κυβέρνηση Νίξον και εναντίον της Washington Post, χωρίς όμως το (το Πρωτοδικείο της Νέας Υόρκης αυτής τη φορά, και όχι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όπως στην περίπτωση των Times) δικαστήριο να συναινέσει σε αυτό το αίτημα.

εικόνα άρθρου (Ο Steven Spielberg ετοιμάζει νέα ταινία, με τους Tom Hanks και Meryl Streep!)

Steven Spielberg

Ακολούθησαν εφέσεις τόσο των New York Times κατά του αμερικανικού κράτους (ζητώντας την άρση της απαγόρευσης δημοσίευσης των Pentagon Papers) όσο και της αμερικάνικης κυβέρνησης εναντίον της απόφασης να επιτραπεί στη Washington Post να τα δημοσιεύει. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδίκασε τις δύο ομοειδείς υποθέσεις μαζί και, με έξι ψήφους έναντι τριών, έκρινε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είχε κατορθώσει να παρουσιάσει το εύρος των αποδείξεων (καθώς αυτή επωμιζόταν το αποδεικτικό βάρος) που απαιτούταν για να στοιχειοθετηθούν τα αιτήματα απαγόρευσης δημοσίευσης της μελέτης.

εικόνα άρθρου (Ο Steven Spielberg ετοιμάζει νέα ταινία, με τους Tom Hanks και Meryl Streep!)

Ben Bradlee

Γιατί, όμως, μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα γιατί, όπως αναφέρουν μεγάλα ειδησεογραφικά portals των ΗΠΑ, ο Steven Spielberg ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία που θα έχει στο επίκεντρό της τα παραπάνω γεγονότα, προορίζοντας, μάλιστα, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Tom Hanks και Meryl Streep! Ο Tom Hanks αναμένεται να υποδυθεί τη θρυλική περσόνα του αρχισυντάκτη της Post Ben Bradlee (φώτο 3), ο οποίος θεωρήθηκε –και μάλλον όχι άδικα- τοτέμ της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τόσο λόγω της δημοσίευσης των Pentagon Papers όσο και λόγω της στάσης του στο σκάνδαλο Watergate, που είχαν αποκαλύψει οι δημοσιογράφοι της Post Bob Woodward και Carl Bernstein. Η δε Streep, όπως όλα δείχνουν, θα εσναρκώσει την τότε εκδότρια της εφημερίδας Kay Graham, η οποία κράτησε τα ουσιαστικά ηνία της Post μέχρι το 1991. Αξιοσημείωτο (και ολίγον αστείο) είναι το ότι μεταξύ των παραγωγών της ταινίας βρίσκεται και η Έιμι Πασκάλ, η οποία ήταν αντιπρόεδρος της Sony Pictures Entertainment, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το χακάρισμα των μέιλ της εταιρίας…

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer