Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!)

Την ίδια στιγμή που ο ακούραστος Jean-Luc Godard ετοιμάζει την επόμενη ταινία του, η οποία θα φέρει τον τίτλο “Image et Parole” («Εικόνα και Λόγος», ελληνιστί) και θα εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, μία ταινία με κεντρική φιγούρα τον Πάπα της nouvelle vague ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες.

εικόνα άρθρου (Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!)

O λόγος για την ταινία “Redoutable” («Φοβερός/Τρομακτικός», αλλά συγχρόνως «Δεινός/Δαιμόνιος», σε ελληνική μετάφραση), δια χειρός του Michel Hazanavicius, του σκηνοθέτη, δηλαδή, του οσκαρικού “The Artist”. Η πλοκή της ταινίας τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της μανιώδους πολιτικής στράτευσης του Godard, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, τη στιγμή που ξεμπερδεύει με τα γυρίσματα της ταινίας «Η Κινέζα» (“La Chinoise”, 1967), ακριβώς στις παρυφές του ξεσπάσματος του Μάη του ’68.

εικόνα άρθρου (Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!)

Το “Redoutable” έχει ως πρώτη ύλη το αυτοβιογραφικό βιβλίο της πρωταγωνίστριας της ταινίας «Η Κινέζα» Anne WiazemskyUn an après” («Ένας χρόνος μετά»), το οποίο αναπλάθει μία εποχή γεμάτη καλλιτεχνικό πάθος, φλογερή ιδεολογία και ονειροπόλες ψευδαισθήσεις. Η Wiazemsky βρισκόταν εκείνη την εποχή στα ντουζένια του -ουσιαστικά, αλλά όχι τυπικά, μιας και πήραν επισήμως διαζύγιο το 1979- βραχύβιου έρωτά της με τον Godard!

εικόνα άρθρου (Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!)

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του JLG συναντούμε τον Louis Garrel, τη Wiazemsky ενσαρκώνει η Stacy Martin του τριερικού “Nymphomaniac”, ενώ στο καστ της ταινίας συμμετέχει και η πρωταγωνίστρια του “The Artist Bérénice Bejo. Αν, τέλος, αναρωτιέστε ποια είναι η γνώμη του Godard για το ότι γυρίζεται ταινία με τον ίδιο ως κεντρική φιγούρα, ιδού τι είχε να πει ο διαχρονικά χαριτωμένος και καλοπροαίρετος Jean-Luc: «Δεν θέλω καν να το ακούω. Δεν μου αρέσει. Αν και στην πραγματικότητα, δεν με πολυνοιάζει. Ηλίθια, πολύ ηλίθια ιδέα.»

εικόνα άρθρου (Ο Louis Garrel είναι ο Jean-Luc Godard!)

Το πρώτο teaser, πάντως, κυκλοφόρησε και φέρνει στο νου πολλές από τις εισαγωγές ταινιών του Godard (δείτε το και θα καταλάβετε το γιατί) και δυστυχώς, για τους μη γαλλομαθείς, δεν διαθέτει ακόμη αγγλικούς υπότιτλους:

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer