Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο πραγματοποιεί για τρίτη φορά στάση στη Θεσσαλονίκη και για μίαολόκληρη εβδομάδα θα προσφέρει μουσική για τα μάτια μας. In-Edit Thessaloniki 2016 λοιπόν, από την Πέμπτη 7/4 ώς την Τετάρτη 13/4, με ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα και καθημερινές προβολές στο Ολύμπιον. Αθέατες παρασκηνιακές ιστορίες της μουσικής βιομηχανίας, πορτρέτα θρυλικών μορφών του πενταγράμμου, πλούσιο αρχειακό υλικό συνεντεύξεων και live εμφανίσεων είναι μονάχα μερικά από τα θέλγητρα των 17 ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση. Οι μουσικές πύλες θα ανοίξουν με τρόπο εντυπωσιακό την Πέμπτη 7/4 στις 20.30, καθώς το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει η αιθέρια Nina Simone, με το ντοκιμαντέρ “The Amazing Nina Simone” του Jeff L. Lieberman. Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό ριβιού για την ταινία έναρξης τις προσεχείς ημέρες…

εικόνα άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

Μέχρι τότε, ας ρίξουμε μία πρώτη ματιά στα highlights του φετινού In-Edit Thessaloniki 2016, ξεκινώντας από ένα πραγματικά άχαστο διαμαντάκι. Το “Montage of Heck” είναι ο τίτλος μιας mix-tape συλλογής που έφτιαξε ο Kurt Cobainσε ηλικία 16 ετών. Παράλληλα, είναι το πιο ενδοσκοπικό, συναισθηματικό και καλαίσθητο οδοιπορικό στο εκτυφλωτικό χάος που κατοικούσε στο μυαλό και την καρδιά του ηγέτη των Nirvana. Σπάνια ντουκουμέντα από όλες τις πτυχές της ζωής του Cobainκαι μία απόπειρα σύνδεσης όλων των θραυσμάτων που σχημάτισαν το ψηφιδωτό μίας τρεμάμενης και απίστευτα ταλαντούχας ψυχοσύνθεσης. A true must see.

Προβολές: Σάββατο 9/4, στις19.00 και Δευτέρα 11/4, στις 18.00

εικόνα άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

Ήταν πράγματι ένας δυναμίτης. Μία ανεξέλεγκτη ποσότητα ενέργειας, πάθους, ιδρώτα, έκστασης, ιερής μανίας, σε περφόρμανς που άγγιζαν τα όρια της θρησκευτικής τελετής και της μυσταγωγίας. Το “Mr. Dynamite: The Rise of James Brown” του Alex Gibneyπεριδιαβαίνει με ευλάβεια κάθε σταθμό στην εκτροχιασμένη πορεία ανόδου του James Brown, από τα πάμφτωχα παιδικά χρόνια ώς την καθολική αναγνώριση. Με έμφαση στην επιρροή του βασιλιά της soul στη μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, την πολιτική του στάση και τελική κατακλείδα την τεράστια κληρονομιά που άφησε στον χώρο της μουσικής και όχι μόνο. 

Προβολές: Παρασκευή 8/4 στις 18.00 και Τετάρτη 13/4 στις 19.45

εικόνα άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

Είναι εφικτό να έχεις κυκλοφορήσει μόνο δύο άλμπουμ και να φιγουράρεις στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας; Όταν είσαι η Amy Winehouse,είναι όχι απλώς εφικτό, αλλά δεδομένο. Ο εξαίρετος Βρετανός σκηνοθέτης Asif Kapadia (που μας έχει χαρίσει μεταξύ άλλων και το καθηλωτικό “Senna”) σκαλίζει την ιστορία της Amy πιο βαθιά από την παρέλαση κουτσομπολιών και συμβάντων στα ΜΜΕ της εποχής και αγγίζει τα πιο μύχια σκοτάδια μιας κοπέλας που αντίκρισε κατάματα την σκοτεινή όψη του φεγγαριού και δεν κατόρθωσε να ξαναβρεί τον δρόμο προς το φως. 

Προβολές: Κυριακή 10/4, στις 20.30 και Τρίτη 12/4, στις 22.00

εικόνα άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

To δυτικό Βερολίνο της δεκαετίας του ’80 υπήρξε ένα καζάνι δημιουργικότητας που ξεχείλιζε χωρίς φραγμό. Μία χοάνη εναλλακτικής κουλτούρας, ξέφρενης νυχτερινής ζωής και ατελείωτης μουσικής. Το “Β-Movie: Lust & Sound in West Berlin (1979-1989) των Jörg A. Hoppe και Heiko Lange είναι ένα φρενήρες κολάζ (ανέκδοτου ως επί το πλείστον) κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού για ένα μέρος και μία δεκαετία όπου όλα έμοιαζαν πιθανά, όσο εξωφρενικά κι αν ήταν.

Προβολές: Δευτέρα 11/4, στις 20.30

εικόνα άρθρου (In-Edit Thessaloniki 2016: Highlights)

Ο πρώτος ξεκίνησε στο Λονδίνο ως τραγουδιστής της φολκ. Ο δεύτερος με τους Velvet Underground στη Νέα Υόρκη. Ο τρίτος με τους Stooges στο Ντιτρόιτ. Τρεις καριέρες που έσμιξαν και συνέκλιναν φιλικά, καλλιτεχνικά, δημιουργικά, πιθανώς και ερωτικά. Ο David Bowie, o Lou Reed και o Iggy Pop δεν άλλαξαν μονάχα τη μουσική. Άλλαξαν το πώς ορίζουμε την ευαισθησία και την ονειροπόληση, ταλάντωσαν και ξεχείλωσαν τις εσωτερικές μας χορδές. Το αρχειακό υλικό του “The Sacred Triangle: Bowie, Iggy and Lou 1971-1973” είναι ένα διαμάντι αμύθητης αξίας. Βουβά ταινιάκια των Velvet Underground, ο Iggy να εμφανίζεται σε πειραματικό βίντεο του Andy Warhol, ο Bowie να εξαϋλώνεται και να μετακομίζει στο σώμα του Ziggy Stardust. Do not miss για κανένα λόγο. 

Sol Screening, Παρασκευή, στις 20.30

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer