Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Η Natalie Portman είναι η Jackie Kennedy!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η Natalie Portman είναι η Jackie Kennedy!)

Μέχρι να φτάσουμε στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας και την παγκόσμια πρεμιέρα του biopic για τη ζωή της Jackie Kennedy, με τίτλο “Jackie”, διανύθηκαν πολλά και διάφορα στάδια. Το πρώτο εκ των οποίων ήταν η συγγραφή του σεναρίου από ένα μη επαγγελματία σεναριογράφο. Ο Noah Oppenheim εργάστηκε για σειρά ετών στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, έχοντας διατελέσει επικεφαλής παραγωγός της διάσημης πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής Today Show.

Όταν ο Oppenheim άλλαξε επαγγελματική στέγη, μετακομίζοντας στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών και διανομής Reveille, που είχε μόλις αγοραστεί από τη Elisabeth Murdoch (κόρη του γνωστού μεγιστάνα Rupert Murdoch), δοκίμασε την τύχη του στη συγγραφή σεναρίων. Κι όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος, δεν πίστευε στα αυτά του όταν η πρώτη του σεναριακή απόπειρα, με θέμα τις αθέατες πτυχές της προσωπικότητας της Jackie Kennedy, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Steven Spielberg. Ο Oppenheim συναντήθηκε εν τέλει με τον Spielberg, το αρχικό ενδιαφέρον δεν ευοδώθηκε, αλλά ευθύς αμέσως εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Darren Aronofsky και η Fox Searchlight

εικόνα άρθρου (Η Natalie Portman είναι η Jackie Kennedy!)

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στις αρχές του 2010 και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο προαλείφεται η Rachel Weisz, τότε σύντροφος του σκηνοθέτη της ταινίας, Aronofsky. Όπως γνωρίζουμε, όμως, τίποτα δεν κρατά για πάντα ή τέλος πάντων η ιστορία αυτών των δύο σίγουρα δεν κράτησε για πάντα, καθώς τον Νοέμβριο του 2010 ανακοινώνουν τον χωρισμό τους, μετά από εννέα χρόνια σχέσης. Το πρότζεκτ δείχνει να βαλτώνει προσωρινά, ωσότου, τον Φλεβάρη του 2012, η Fox Searchlight ανακοινώνει πως έχει επιλέξει την Natalie Portman για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με μόνη προϋπόθεση ότι η Portman θα λάβει την έγκριση και από τον σκηνοθέτη που θα αναλάβει εν τέλει να γυρίσει το Jackie.

εικόνα άρθρου (Η Natalie Portman είναι η Jackie Kennedy!)

Η έγκριση αυτή θα έρθει τελικά τρία χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2015, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση της Portman στον πρωταγωνιστικό ρόλο και του Pablo Larraín, στη σκηνοθετική καρέκλα. Αυτή θα είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία για τον 40χρονο Χιλιανό σκηνοθέτη, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το "ΝΟ" (2012), που βρέθηκε στην τελική πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η επόμενη ταινία του, το σκοτεινό κατηγορώ εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας “El Club” (2015), κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο, ενώ το 2016 υπήρξε μία ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά για τον Larraín. Αρχικά, τον Μάιο προβλήθηκε στις Κάννες, στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», η ταινία του “Neruda” (στην οποία δεσπόζει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, με τρόπο περισσότερο ονειρικό, παρά κυριολεκτικό, η φιγούρα του περίφημου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda), ενώ στη Βενετία ήρθε η σειρά του “Jackie”.

εικόνα άρθρου (Η Natalie Portman είναι η Jackie Kennedy!)

To “Jackie” έχει στον θεματικό του πυρήνα τις μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του JFK, τον Νοέμβριο του 1963, ενώ στο υπόλοιπο καστ συναντούμε τη Greta Gerwig, τον Peter Sarsgaard (ως Robert Kennedy) και τον John Carroll Lynch (ως Lyndon Johnson). Για να κλείσουμε με σχήμα κύκλου, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Noah Oppenheim κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στη Βενετία, ενώ η έξοδος της ταινίας στις αίθουσες είναι προγραμματισμένη για τις 2 Δεκεμβρίου. Απομένει να δούμε αν η Natalie Portman δικαιώσει τις αποθεωτικές κριτικές που έχουν μέχρι τώρα γραφτεί στον ξένο τύπο για την ερμηνεία της, καθώς και το κατά πόσο το συγκεκριμένο biopic θα κατορθώσει να υπερβεί τον μέτριο μέσο όρο του που χαρακτηρίζει αυτό το υπό-είδος. Προς το παρόν θα αρκεστούμε, κι εσείς μαζί μας, στο επίσημο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες:

Jackie, του Pablo Larraín
Είδος: Δράμα, Βιογραφία
Διάρκεια: 95'

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer