Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Σαν σήμερα στις 7/3/99, ο Stanley Kubrick, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του 20ού αιώνα έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε στον ύπνο του. Γεννήθηκε το 1928 στη Νέα Υόρκη! Λάτρης της λογοτεχνίας, κινηματογραφιστής της «σκοτεινής» πλευράς του ανθρώπινου είδους, ειρωνικός, φιλόζωος –κάποια στιγμή είχε τρία σκυλιά και επτά γάτες!!-, αλαζονικός, συντροφικός και πολλά ακόμα αντιφατικά χαρακτηριστικά συνέθεταν την προσωπικότητά του και «πρωταγωνιστούν» στις ταινίες του! Ορίστε μία πολύ μικρή γεύση της ζωής και του έργου του...

1. Ένας ιδιαίτερος φωτογράφος

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Σύμφωνα με τον Steven Spielberg «κανείς δεν θα μπορέσει να απαθανατίσει μια εικόνα, καλύτερα από τον Kubrick». Το 2011 δημοσιεύτηκε μια συλλογή 25 φωτογραφιών του προς πώληση που επιλέχθηκαν μέσα από 10.000 αρνητικά, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο στα αρχεία του μουσείου της Νέας Υόρκης.

2. Σκάκι και… σκηνοθεσία

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Όταν ήταν παιδί ακόμα έμαθε σκάκι και απέκτησε «σχέση εξάρτησης» με το παιχνίδι... Όπως έχει αναφέρει: «Αν το σκάκι έχει κάποια σχέση με τη σκηνοθεσία είναι στον τρόπο που σε βοηθάει να «αναπτύξεις» τις αρετές της υπομονής και της πειθαρχίας, επιλέγοντας μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών τις στιγμές που μια παρορμητική απόφαση φαίνεται πολύ ελκυστική».

3. Fear and desire (1953)

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Η πρώτη του ταινία… που την μίσησε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε να αγοράσει όλες τις κόπιες της για να μην τη δει κανείς!

4. Lolita (1962)

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Από τις πιο γνωστές ταινίες του σκηνοθέτη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Vladimir Nabokov. Πήγε στην Αγγλία το 1961 για να ξεκινήσει τα γυρίσματα και αποφάσισε να μην επαναπατρισθεί.

5. 2001: A Space Odyssey (1968)

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Παρόλο που αρχικά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό λόγω της επαναστατικής σκηνοθετικής προσέγγισης του Kubrick, το έργο θεωρείται ως «η πεμπτουσία» των φιλμ επιστημονικής φαντασίας!

6. A Clockwork Orange (1971)

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Η ταινία – που είναι στην ουσία μια κινηματογραφική πραγματεία περί βίας- και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγγλία την εποχή που κυκλοφόρησε και ο Kubrick δεν κατάπιε την απόρριψη έτσι απλά… Όχι μόνο αποφάσισε να την αποσύρει από κάθε κινηματογραφική αίθουσα της χώρας αλλά απαγόρευσε ρητά την επαναπροβολή της εντός αγγλικών συνόρων.

7. «Αεροπλανοφοβία»

Εικάζεται ότι φοβόταν τις πτήσεις με αεροπλάνο! Κατανοητό και σύνηθες αλλά συνάμα ακατανόητο, αφού ο ίδιος είχε δίπλωμα πιλότου!

8. Εις γάμου κοινωνίαν...

Παντρεύτηκε τρεις φορές, συνεργάστηκε και με τις τρεις συζύγους του σε τρεις ταινίες του... ξεχωριστά εννοείται! Και απέκτησε τρεις κόρες...

9. Τέταρτη θέση...

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Από τις 16 ταινίες που αναγράφονται στο βιογραφικό του σε διάστημα 48 ετών καριέρας, τουλάχιστον οι 10 εξ’ αυτών θεωρούνται αριστουργήματα, χαρίζοντάς του την τέταρτη θέση ανάμεσα στους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό Empire.

10. Eyes Wide Shut (1999)

εικόνα άρθρου (Φλας μπακ στη ζωή και το έργο του Stanley Kubrick)

Παρόλο που αναφέρεται ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ταινία και την σκυτάλη ανέλαβε ο Steven Spielberg, η τελική κόπια (final edit) του φιλμ παρουσιάστηκε στη Warner Bros από τον Kubrick λίγες μέρες πριν τον θάνατό του. Επίσης την έχει αναγορεύσει ως την καλύτερη ταινία του...

Υ.Γ. 1 Αγαπημένο μου ρητό:

I do not always know what I want, but I do know what I don't want.

Υ.Γ. 2

Και επειδή δεν δύναται να βγάλεις το άχτι σου για τον αριστουργηματικό Kubrick σε τρεις γραμμές θα ακολουθήσει σύντομα εκτενές αφιέρωμα!

Κείμενα (Πηγές)

http://www.imdb.com/name/nm0000040/

Εικόνες (Πηγές)

  • http://chagalov.tumblr.com/post/16163518396/stanley-kubrick-playing-chess-on-the-set-of-dr
  • http://izquotes.com/quote/105657
  • http://www.theworldsbestever.com/category/movies/page/12/
  • http://www.sporcle.com/games/NYYCano24/kubrick-movie-by-screenshot-moderate
  • http://www.dvd-covers.org/art/DVD_Covers/Movie_DVD_Scanned_Covers/81EyesWideShut_AMRAY_R1.jpg.html
εικόνα αρθρογράφου (Ελένη Μαρκ)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Ελένη Μαρκ

Το γεγονός που καθόρισε την ενήλικη ζωή μου είναι μάλλον η απόφαση που πήρα ένα βράδυ στο λεωφορείο, ελαφρώς μεθυσμένη και αρκετά αγανακτισμένη, για τη σειρά με την οποία θα έβαζα τις τρεις-τέσσερις σχολές στο μηχανογραφικό μου, στις οποίες ναι μεν είχα πιθανότητα να περάσω αλλά δεν με ενδιέφερε το αντικείμενό τους. Και εφόσον δεν έλεγα ποτέ, ότι «θα γίνω η τάδε όταν μεγαλώσω», όλως τυχαίως βρέθηκα στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων αποφάσισα ότι μου αρέσει η Ιστορία της Τέχνης… και βρέθηκα στο Λονδίνο να κάνω σπουδές στα media και στον κινηματογράφο. Παρόλα αυτά, προτιμώ να διαβάσω δέκα βιβλία από το να παρακολουθήσω δέκα ταινίες... Kαι επειδή έφτασε η στιγμή να περάσω από την θεωρία στην πράξη, η υποφαινόμενη συγκροτημένη προσωπικότητα εμπνεύστηκε την ιδέα του Artcore...

Artcore magazine's footer