Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Ένα «θαμμένο» σενάριο του Akira Kurosawa μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ένα «θαμμένο» σενάριο του Akira Kurosawa μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!)

To 1975, o Akira Kurosawa γυρίζει την πρώτη μη-ιαπωνική ταινία του, το σοβιετικό-ιαπωνικής παραγωγής “Dersu Uzala”, το οποίο, ένα χρόνο αργότερα, τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αμέσως μετά, ρίχνεται με τα μούτρα στη συγγραφή ενός σεναρίου, το οποίο ολοκληρώνει μεν αρκετά χρόνια αργότερα, αλλά παραπέμπει στις καλένδες τη μετατροπή του σε ταινία. Στα μέσα της δεκαετίας του ᾽90, ο Kurosawa αποφασίζει να μεταφέρει στην οθόνη το εν λόγω σενάριο, αλλά η μοίρα έχει διαφορετικά σχέδια. Το 1995, μετά από ένα σφοδρό χτύπημα στη σπονδυλική στήλη, ο Kurosawa καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι και τρία χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1998, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά αφήνει την τελευταία του πνοή, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

εικόνα άρθρου (Ένα «θαμμένο» σενάριο του Akira Kurosawa μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!)

Dersu Uzala

Ποιο ήταν, όμως, εκείνο το σενάριο, με το οποίο είχε καταπιαστεί ο Kurosawa αμέσως μετά το “Dersu Uzala” και δεν πρόλαβε ποτέ να σκηνοθετήσει; O τίτλος της ταινίας που δεν γύρισε ποτέ ο Ιάπωνας κολοσσός ήταν ο εξής: “The Mask of Black Death”. Και ναι, είναι αυτό που πιθανώς να φαντάζεστε, ένα σενάριο, δηλαδή, βασισμένο στο διήγημα “The Mask of Red Death”, που είχε γράψει ο Edgar Allan Poe, το 1842.

εικόνα άρθρου (Ένα «θαμμένο» σενάριο του Akira Kurosawa μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!)

Edgar Allan Poe

The Mask of Red Death” («Η μάσκα του κόκκινου θανάτου») έχει στο επίκεντρό της τη μάταιη προσπάθεια του Πρίγκιπα Πρόσπερo να αποφύγει ένα θανατηφόρο λοιμό -που έχει λάβει την ονομασία Κόκκινος Θάνατος και ξεκληρίζει την γύρω περιοχή- μένοντας κλεισμένος στο κάστρο του. Στο πάρτι μεταμφιεσμένων που διοργανώνει, όμως, με προσκεκλημένους διάφορους ευγενείς και αριστοκράτες, μία μυστηριώδης φιγούρα, με στολή που παραπέμπει στην επιδημία του Κόκκινου Θανάτου, περιδιαβαίνει τα 7 δωμάτια του κάστρου και σκορπά τον –αναπόφευκτο, όπως υποδηλώνει και το νόημα της ιστορίας- θάνατο.

εικόνα άρθρου (Ένα «θαμμένο» σενάριο του Akira Kurosawa μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!)

Akira Kurosawa

Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα γιατί οι κινεζικές εταιρίες παραγωγής Huayi Brothers και CKF Pictures ανακοίνωσαν, πριν από λίγες μέρες (και πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη) ότι πρόκειται να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το συγκεκριμένο σενάριο του Akira Kurosawa, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματά του. Το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ προβλέπει την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας το 2010, ενώ μέχρι τότε εμείς σας αποχαιρετούμε με τη μόνη, μέχρι τώρα, κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Poe, εν έτει 1964 και δια χειρός Roger Corman, με πρωταγωνιστή τον Vincent Price.

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer