Άρθρα :: In a Cinemanner of Speaking articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Καλοκαίρι, φως και θάλασσα θυμίζουν πράγματι Ελλάδα! Ιδού μερικές ταινίες που γυρίστηκαν στα νησιά μας - και το αποτέλεσμα είναι φυσικά μαγευτικό!

Boy on a Dolphin, του Jean Negulesco (1957)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

«Το παιδί και το δελφίνι »(1957) είναι η πρώτη ξένη ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό νησί και μας δείχνει υπέροχα πλάνα της Ύδρας και την αισθησιακή Sophia Loren να βγαίνει από τη θάλασσα με βρεγμένο φόρεμα - και να τραγουδάει «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» στα ελληνικά!

Alexis Zorbas, του Μιχάλη Κακογιάννη (1964)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Μια ταινία βγαλμένη από την Ελλάδα, γυρισμένη στην Ελλάδα: Το 1964 ο Μιχάλης Κακογιάννης γυρίζει τον «Αλέξη Ζορμπά», βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με πρωταγωνιστή τον Anthony Quinn, με φόντο την Κρήτη και μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία έτυχε παγκόσμιας απήχησης - κέρδισε και τρία Όσκαρ.

For Your Eyes Only, του John Glen (1981)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Και ο θρυλικός 007 έκανε το πέρασμά του από την Ελλάδα, στην ταινία του 1981 «Για τα μάτια σου μόνο», με τον Roger Moore στο ρόλο του James Bond. Ο ανίκητος πράκτορας έζησε έντονες στιγμές στα Μετέωρα, αλλά επισκέφτηκε και την Κέρκυρα, χαρίζοντάς μας υπέροχα πλάνα του νησιού.

The Big Blue, του Luc Besson (1988)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Στο «Απέραντο Γαλάζιο» το θαλάσσιο στοιχείο κυριαρχεί όσο σε καμία άλλη ταινία. Δε θα μπορούσε λοιπόν να γυριστεί σε μέρος πιο ταιριαστό από την Ίο και την Αμοργό. Ο Luc Besson σκηνοθετεί τους Jean Reno και Jean-Marc Barr, οι οποίοι υποδύονται δύο φίλους, πρωταθλητές της ελεύθερης κατάδυσης, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά και αναμετριούνται με τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Captain Corelli's Mandolin, του John Madden (2001)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Η ταινία έχει αρκετές αδυναμίες και σίγουρα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις αγαπημένες μας, αλλά συγκεντρώνει και πολλά καλά στοιχεία: αναφέρεται σε ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας (ιταλογερμανική κατοχή), εξιστορεί έναν δυνατό έρωτα (μεταξύ του Ιταλού λοχαγού Nicolas Cage και της Ελληνίδας Penélope Cruz) και προβάλλει πανέμορφα πλάνα της Κεφαλονιάς μας, που είδε τον τουρισμό της να αυξάνεται μετά την ταινία.

Mama Mia, της Phyllida Lloyd (2008)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Στο απόλυτα καλοκαιρινό musical βλέπουμε την Meryl Streep στο ρόλο μιας Αμερικανίδας πρώην χίπισσας που παντρεύει την κόρη της, η οποία αναζητά τον άγνωστο μέχρι στιγμής πατέρα της για να να παρευρεθεί στο γάμο, ακούμε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τον ABBA και φυσικά δεν χορταίνουμε να θαυμάζουμε το υπέρτατο καλοκαιρινό σκηνικό της ταινίας, που γυρίστηκε σε Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο.

Before Midnight, του Richard Linklater (2013)

εικόνα άρθρου (7 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικές θάλασσες)

Ο Ethan Hawke και η Julie Delpy στην σειρά ταινιών "Before Trilogy" περπατούν αδιάκοπα και μιλάνε, ερωτεύονται, στοχάζονται, συγκρούονται, τα ξαναβρίσκουν. Με τα δύο πρώτα μέρη να είναι γυρισμένα σε Βιέννη και Παρίσι, η τριλογία κλείνει με τους πρωταγωνιστές μας να βρίσκονται στη μεσσηνιακή Μάνη, να κουβεντιάζουν περπατώντας στα σοκάκια και να πίνουν το ποτό τους πλάι στο κύμα.

εικόνα αρθρογράφου (Χρυσάνθη Ιακώβου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Χρυσάνθη Ιακώβου

Με το που έπιασα μολύβι στα χέρια μου, είπα θα γίνω συγγραφέας. Και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να γράφω. Λόγω έρωτα με τη γλώσσα, σπούδασα Ελληνική Φιλολογία και λόγω έρωτα με τον γραπτό λόγο κατέληξα αρχισυντάκτρια περιοδικού. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Αχ-έρων» και το 2017 η συλλογή "Τεθλασμένοι χρόνοι" από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Έχω περάσει όλον τον ελεύθερο χρόνο της ζωής μου βλέποντας ταινίες και δίνω την απάντηση «ο κινηματογράφος» όταν με ρωτούν τι με κάνει ευτυχισμένη.(www.chrisanthiiakovou.gr) 

Artcore magazine's footer