Άρθρα :: Cinema-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

09.06
2017

The Favourite: η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Favourite: η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!)

Ο Γιώργος Λάνθιμος, προτού καλά καλά κοπάσει ο κουρνιαχτός από το βραβείο σεναρίου με το οποίο τιμήθηκε το “The Killing of a Sacred Deer”, στο πρόσφατο 70ο Φεστιβάλ των Καννών, θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα χάρη στη νέα του ταινία. 

Παράλληλα, και προτού υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες του “The Favourite”, να υπενθυμίσουμε ότι ο Λάνθιμος έχει στα σκαριά και δύο τηλεοπτικά πρότζεκτ: α) το “On Becoming a God in Central Florida”, με την Kirsten Dunst στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και β) την -ακόμη- άτιτλη σειρά της Amazon, που θα έχει στο επίκεντρό της το διαβόητο σκάνδαλο “Iran-Contra affair”, που συντάραξε την πολιτική ζωή των ΗΠΑ στο δεύτερο μισό των 80s. Η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελέσει την τρίτη συνεργασία μεταξύ του Λάνθιμου και του Κόλιν Φάρελ, μετά το “The Klling of a Sacred Deer” και το “The Lobster”.

εικόνα άρθρου (The Favourite: η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!)

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο “The Favourite”, τα γυρίσματα του οποίου ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, που εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, στη περίοδο όπου η καταβεβλημένη και ασθενής Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον αγγλικό θρόνο, αδυνατώντας να εκτελέσει τα καθήκοντά της με τον δέοντα τρόπο. Στην βασιλική Αυλή, λοιπόν, συναντούμε την Σάρα Τσόρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο, και παράλληλα προτεζέ, εμπιστευόμενη και κρυφή ερωμένη της Βασίλισσας.

Η σημαντική θέση της Δούκισσας, όμως, θα κλονιστεί όταν θα εισέλθει στην Αυλή η ξαδέρφη της ονόματι Αμπιγκέιλ Μάρσαλ, η οποία, μαζί με την Αυλή, θα τρυπώσει και στο βασιλικό κρεβάτι, αποκτώντας από τη μία μέρα στην άλλη προνόμια, εύνοια και ισχύ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε την Olivia Colman (Βασίλισσα Άννα), τη Rachel Weisz (Σάρα Τσόρτσιλ) και την Emma Stone (Αμπιγκέιλ Μάρσαλ), ενώ τον κυριότερο ανδρικό ρόλο έχει καπαρώσει ο Nicholas Hoult.

εικόνα άρθρου (The Favourite: η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!)

Η Rachel Weisz, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ερωτηθείσα για τη δεύτερη συνεργασία της με τον Λάνθιμο, μετά το “The Lobster”, δήλωσε πως το “The Favourite” θα κινείται στα γνώριμα «λανθιμικά» μονοπάτια, που αναμειγνύουν τη δυστοπία με τη μαύρη κωμωδία, με τη μόνη διαφορά ότι ένα μεγάλο ποσοστό της πλοκής θα βασίζεται, αυτή τη φορά, σε πραγματικά γεγονότα. Επιπλέον, ανέφερε πως η διαμάχη μεταξύ της περσόνας που υποδύεται και αυτής που ενσαρκώνει η Emma Stone θα θυμίζει ελαφρά τη μυθική ταινία «Όλα για την Εύα» (1951), που είχε αποσπάσει 14 οσκαρικές υποψηφιότητες και στην οποία οι Bette Davis και Anne Baxter μπλέκουν σε ένα λυσσαλέο ανταγωνισμό.

Τα γυρίσματα του “The Favourite” αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης χρονιάς, ενώ αξίζει να αναφέρουμε δύο συμπληρωματικά ενδιαφέροντα στοιχεία: α) το γεγονός ότι η Rachel Weisz αντικατέστησε την Kate Winslet, που υπήρξε η αρχική επιλογή του Λάνθιμου για τον ρόλο της Σάρα Τσόρτσιλ και β) το ότι το σενάριο της ταινίας δεν υπογράφεται από τον Ευθύμη Φιλίππου (Deborah Davis και Tony McNamara, το σεναριογραφικό δίδυμο της ταινίας), στοιχείο που μας κάνει να αδημονούμε για τα μονοπάτια στα οποία θα κινηθεί το “The Favourite”. Προς το παρόν, σας αποχαιρετούμε με την ομορφότερη σκηνή του “The Lobster”.

*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine 

εικόνα αρθρογράφου (Aureliano Buendia)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Aureliano Buendia

Οργάνωσε τριανταδύο ένοπλες εξεγέρσεις και τις έχασε όλες. Απόκτησε δεκαεφτά αρσενικά παιδιά από δεκαεφτά διαφορετικές γυναίκες που εξοντώθηκαν όλα το ένα μετά το άλλο μέσα σε μια και μόνη νύχτα πριν το μεγαλύτερο φτάσει στην ηλικία των τριανταπέντε χρόνων. Ο ίδιος επέζησε μετά από δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας, εβδομήντα τρεις ενέδρες κι ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Έζησε, παρ' όλο που ήπιε με τον καφέ του μια δόση στρυχνίνης, που θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει ένα άλογο.

Artcore magazine's footer