Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: interviews

επιλογή γλώσσας
choose language

04.12
2015
  • Column: Συνεντεύξεις
  • Author: Artcore

Συνέντευξη με τον Ιάκωβο Πατέλη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Συνέντευξη με τον Ιάκωβο Πατέλη)

Ο κύριος Πατέλης μας χάρισε το κυριακάτικο πρωινό του με μια πολύ γλυκιά κουβέντα, που πιο πολύ με φιλική συζήτηση έμοιαζε παρά με μια τυπική συνέντευξη. Η καλή του διάθεση και η χαμογελαστή του φυσιογνωμία συνόδευαν κάθε του λέξη, γεγονός που μας έκανε να θέλουμε να του υποβάλλουμε συνεχώς ερωτήσεις μιας και το χιούμορ του φρόντιζε να αποφορτίζει το κάθε λεπτό.

Σίγουρα θυμόμαστε όλοι τη φυσιογνωμία του από μια πληθώρα σειρών της τηλεόρασης στις οποίες συμμετείχε όπως την «Πολυκατοικία» το 2011, τη «Δικαίωση» το 2014, την κωμωδία «Με τα παντελόνια κάτω» το 2013, το «Κόκκινο Δωμάτιο» το 2006. Αυτές τις μέρες όμως τον συναντάμε στο θέατρο ‘’ELIART’’ στην Αθήνα στην παράσταση «10 Μικροί Νέγροι» της Αγκάθα Κρίστι μαζί με τους: Χάρη Σώζο, Γιάννη Ευαγγελίδη, Κοσμά Ζαχάρωφ, Ελένη βουτυρά, Κώστα Ζέκο, τη Σίσσυ Καπετάνου, την Ανθή Τσαγκαλίδου, την Αννέτα Παπαθανασίου και τον Οδυσσέα Σταμούλη.

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τον Ιάκωβο Πατέλη)

Μετά τις πρώτες καλημέρες ξεκινήσαμε την κουβέντα...

Τι είδους κοινό σας επισκέπτεται κυρίως στους 10 Μικρούς Νέγρους; Νέοι ή άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας;

Γενικά, το θέατρο έχει ποικίλο κοινό. Μπορεί να ξεκινάει από άτομα 17-18 ετών μέχρι ανθρώπους πολύ μεγάλους σε ηλικία γιατί είτε είναι θεατρόφιλοι είτε τους αγγίζει η παράσταση. Στην παρούσα παράσταση έρχονται πολλοί έφηβοι αλλά και φοιτητές κάτι που είναι εξαιρετικά ευοίωνο για την τέχνη του θεάτρου. Μας χαροποιεί και μας να βλέπουμε νέο κόσμο, ξέρετε.

Μα αυτό είναι εξαιρετικό όχι μόνο για το θέατρο, αλλά αποτελεί θετικό δείγμα της παιδείας μας...

Κοιτάξτε, στα σχολεία η παιδεία και ειδικά η παιδαγωγική του θεάτρου είναι ανύπαρκτη. Πολύ λυπηρό. Βέβαια, αυτός που θέλει να μάθει και να ενημερωθεί θα τον βρει τον τρόπο. Υπάρχει και το internet που εκεί τα έχουμε όλα στα πόδια μας.

Είστε άνθρωπος της εποχής μας; Αυτό φαίνεται στην τέχνη σας;

Μα φυσικά!! Ζούμε και βιώνουμε την καθημερινότητα ως άνθρωποι, ως πολίτες. Μας αγγίζουν τα τεκταινόμενα και όταν μας δοθεί η ευκαιρία το αποδίδουμε και στην τέχνη μας. Τις ανησυχίες μας, μας αρέσει να τις μεταδίδουμε στον κόσμο για να αποτελούν έναυσμα και τροφή για σκέψη.

Διαλέγετε ρόλους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας ή αρκεί μόνο το να σας αρέσουν;

Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια να διαλέγαμε τους ρόλους μας. Υπάρχουν ρόλοι που αποτελούν πρόκληση για έναν ηθοποιό όσα χρόνια εμπειρίας κι αν έχει, γιατί το θέατρο είναι αστείρευτο και πάντα κάτι δίνεις εσύ σε έναν ρόλο και πάντα κάτι σου δίνει κι αυτός. Είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης.

Σας έχει κερδίσει δηλαδή αποκλειστικά αυτό το κομμάτι έκφρασης και επικοινωνίας;

Στο θέατρο η επικοινωνία με το κοινό είναι άμεση. Βλέπεις τα χαμόγελά του κόσμου, τις αντιδράσεις του, τα πάντα. Στην τηλεόραση έχεις την πολυτέλεια να επαναλάβεις τη σκηνή ώστε να βγει τέλεια, αλλά είμαστε πιο αποστασιοποιημένοι από τον κόσμο. Καθένα όμως έχει τη δική του αίγλη.

Ποια θεωρείτε ως απόδειξη της επιτυχίας σας; Την πώληση εισιτηρίων;

Η πώληση εισιτηρίων είναι μια απόδειξη επιτυχίας, γιατί βλέπουμε πως ο κόσμος μας εκτιμά και η παράστασή μας έχει αντίκρισμα στον κόσμο. Ξέρετε το κοινό είναι αλάνθαστος κριτής κι αν μια πολύ καλή παράσταση δεν έχει αντίκρισμα στο κοινό τότε σίγουρα κάτι φταίει. Ξέρετε, οι πρόβες, το σενάριο, η σκηνοθεσία και όλα αυτά που μαζί συναποτελούν τη δομή μιας παράστασης δεν είναι κάτι απλό. Κι εμείς πάντα έχουμε την ίδια αγωνία για το πόσο καλά θα πάει η παράστασή μας.

Τέλος, επειδή είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της τέχνης του θεάτρου, τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν; Να προσπαθήσουν στην Ελλάδα ή να φύγουν στο εξωτερικό που τα πράγματα είναι καλύτερα οικονομικά;

Αυτά δεν είναι απλές αποφάσεις. Το θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα γι’ αυτό θα ήταν πολύ όμορφο και γόνιμο για έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με αυτό να το σπουδάσει στη χώρα που γεννήθηκε. Βέβαια, αν θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του μπορεί να το κάνει σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Παρ’ όλο που υπάρχει κρίση στην Ελλάδα, το θέατρο και η σκηνή θεάτρου βρίσκει έδαφος και ο κόσμος όταν δέχεται πίεση, οποιαδήποτε πίεση δηλαδή, πόσο μάλλον αυτή της κρίσης βρίσκει διέξοδο στην τέχνη. Ανθίζει το θέατρο γιατί σε δύσκολες περιόδους είτε αποτελεί καταφύγιο είτε διέξοδο. 

 

Με αυτές τις πολύ όμορφες κουβέντες ο κύριος Ιάκωβος Πατέλης μας άφησε μια όμορφη γεύση για το θέατρο και μας παρακινεί να δούμε την παράσταση του ομότιτλου βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι σε μετάφραση της Άννας Τσαπάρα και σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στις παραστάσεις τους και πάντα τέτοιες επιτυχίες. 

Συνέντευξη: Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer