Άρθρα :: PerfOrMatiVe wOr(L)ds articles :: performative wor(l)ds

επιλογή γλώσσας
choose language

29.04
2015

Οι Λέξεις του Λεβάντε

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

-Λέξεις εξέγερσης κι ανήψωσης-

Η Άνοιξη των Σύριων γυναικών, 2013

εικόνα άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

Μαλλιά, λουλούδι, μάτια, μάγουλο, λαιμός, ώμος

Στη μνήμη μας για πάντα τα παιδιά της Συρίας, 30.01.2012

εικόνα άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

Αυτί, αίμα, μάτι, φρύδι, μύτη, στόμα, σφαίρα, πιγούνι, λαιμός, ώμος, αίμα, καρδιά Συρία, χέρι, αίμα, δάχτυλα

Ελευθερία/ Ραδιοφωνικός Σταθμός στην πόλη του Bansh, 2013

εικόνα άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

Παράθυρο, μπαλκόνι, γκαράζ, τοίχος, suzuki, τροχός, ηχείο

Ο Άκραμ Αλ Χαλάμπι είναι ένας από τους μυριάδες Σύριους πολίτες που βρέθηκε πρόσφυγας στην Ευρώπη. Με καταγωγή από την περιοχή των Golan Heights, που βρίσκεται υπό Ισραηλινή κατοχή από το ’81, κατέφυγε στην Αυστρία κι έπειτα στη Σουηδία, όπου σπούδασε με υποτροφία στις ακαδημίες τεχνών της Βιέννης και της Umeå. Κατά την περίοδο της Συριακής επανάστασης δημιούργησε έργα βασισμένα σε μιντιακές φωτογραφίες και βίντεο που κατέγραφαν την ανυπόφορα μακάβρια πραγματικότητα των ανθρώπων της Συρίας. Συγκεκριμένα, τοποθέτησε τις λέξεις που αντιστοιχούν σ’ό,τι η κάθε εικόνα φανερώνει. Απομακρύνοντας την εικόνα, οι λέξεις που απομένουν, στέκονται σαν ένας κώδικας στο μάτριξ του ολέθρου. Στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τη σκληρότητα της καθημερινότητας και να εκλογικεύσει το παράλογο του πολέμου, ο καλλιτέχνης ποντάρει στη δυνατότητα των λέξεων να περιγράφουν αυτό που υπάρχει και να οικοδομούν αυτό που χάθηκε, να αντιστέκονται στη λήθη, να κάνουν την οδύνη ποίηση, κραυγή κι ελπίδα. 

Cheek - خَـــد

Λίστα σύγχρονων Σύριων καλλιτεχνών:

Sibylle Jazra, Tammam Azzam, Yaser Safi, Ahmed Ramadan, Mohammad Al Roumi, Iman Al Hasbani, Ali Kaaf, Mohamad Omran, Ziad Homsi, Imad Habbab, Khaled Al Boushi, Mey Seifan, Khaled Abdulwahed, Ali Farzat..

εικόνα άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

Houses

εικόνα άρθρου (Οι Λέξεις του Λεβάντε)

The mad soldier

εικόνα αρθρογράφου (Δέριk'ο Μaλού)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Δέριk'ο Μaλού

Κλείνω τα μάτια μου και φαντάζομαι πως δίνω ένα σάλτο, σηκώνω τα χέρια μου ψηλά και νιώθω ένα ζευγάρι φτερά να βαραίνει το κάτω μέρος των μπράτσων μου, ο κορμός μου στητός, τα πόδια μου μετέωρα. Κι όταν τα μάτια ξεθολώσουν, απολαμβάνω εξαίσια πανοράματα… Επιστρέφω, λογοκρίνω τα τρισύλλαβα επίθετα των εντυπώσεων, ρίχνω τα πολλά και στη βασούρα, κονταίνω τρεις πόντους τα ρεβέρ των περιγραφών, κοτσάρω έναν καημό στον πρόλογο και μια ευχή για κατακλείδα, πίνω μια γουλιά και κάπως έτσι… τα λέμε.

Artcore magazine's footer