Άρθρα :: PerfOrMatiVe wOr(L)ds articles :: performative wor(l)ds

επιλογή γλώσσας
choose language

20.11
2015

Η γνώση στη μαύρη αγορά

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η γνώση στη μαύρη αγορά)

Η ουσία ίσως είναι ο ατμός που βγαίνει στη διαδικασία της βράσης. Η γνώση ίσως πλάθεται μέσα από τον διάλογο με την άγνοια. Και το κόστος; Στο παζάρι της γνώσης μπορεί να σε ρίξουν, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα να χτυπήσεις και καμιά ιδέα σε τιμή- χάρισμα. 

Μήπως έχεις βαρεθεί να βρίσκεσαι καθηλωμένος στo ακροατήριο; Μήπως έχεις κουραστεί να κάνεις like σε τσιτάτα και πανανθρώπινες σοφίες; Κάπου σε κάποια αίθουσα μπροστά σε μια παρουσίαση power point σε πήρε ο ύπνος ή καλύτερα είχες τη βίαιη και απόλυτα υγιή παρόρμηση να πάρεις το μικρόφωνο από τα χέρια του ομιλητή και να κάνεις το δικό σου show; Ε λοιπόν δεν είσαι ο μόνος. Είσαι ένας από εμάς που έχουμε κορεστεί μασουλώντας ρήσεις της κάθε είδους αυθεντίας. Είσαι φίλος του αυθόρμητου διαλόγου και απλά θέλεις να έχεις την ευκαιρία να απολαμβάνεις ελεύθερα τη μοναδικότητα μιας ισότιμης ανταλλαγής απόψεων. Η ουσία ίσως είναι ο ατμός που βγαίνει στη διαδικασία της βράσης. Η γνώση ίσως πλάθεται μέσα από τον διάλογο με την άγνοια. Και το κόστος; Στο παζάρι της γνώσης μπορεί να σε ρίξουν, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα να χτυπήσεις και καμιά ιδέα σε τιμή-χάρισμα.

Στις 21 Νοέμβρη, το Παρίσι ρίχνει στη μαύρη αγορά της χρήσιμης γνώσης και της μη-γνώσης (Black Market of Useful Knowledge and Non-Knowledge) καμιά εκατοσταριά αυθεντίες της εξελικτικής θεωρίας, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων, των προσθετικών επεμβάσεων, της μετανάστευσης κλπ. Πλήθη πολιτών-τζογαδόρων με κίνητρο την αυθεντική περιέργεια για το τί (μας) συμβαίνει και πολλή διάθεση για κουβεντολόι- αναμένεται να συρρεύσουν στο Musée de l'Homme για να συνδιαλαγούν με γνωστούς θεωρητικούς όπως ο Bruno Latour και η Catherine Larrère, ανθρωπολόγους, πολιτικούς ακτιβιστές, CEO, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, ερευνητές αλλά και λιγότερο επιφανείς συμπολίτες τους. Η πρόσκληση έγινε από τη καλλιτεχνική κολεκτίβα Mobile Akademie και η έμπνευση ανήκει στη Γερμανίδα επιμελήτρια εκθέσεων και δραματολόγο, Hannah Hurtzig. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός ―που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως performance για τη δημοκρατική διάδοση της γνώσης― το Black Market of Useful Knowledge and Non-Knowledge, διοργανώνεται από το 1999 σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο με διαφορετική κάθε φορά θεματική.

εικόνα άρθρου (Η γνώση στη μαύρη αγορά)

Η δομή αυτού του φιλόδοξου και πανάκριβου event (μόνο τα πνευματικά δικαιώματα στη Hannah Hurtzig υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάρικα) βασίζεται στη διεθνώς διαδεδομένη τακτική διακίνησης προϊόντων στη μαύρη αγορά. Ο κάθε παρευρισκόμενος καλείται να επιλέξει την αυθεντία της προτίμησής του και διαθέτει 10-15 λεπτά αποκλειστικής συνομιλίας μαζί της. Τις περισσότερες φορές βέβαια αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αφού παρατηρείται συχνή σύμπτωση ενδιαφερόντων και λόγω του περιορισμένου χρόνου, ο συμμετέχων αναγκάζεται να «χτυπήσει» με την προσφορά του, σαν σε πλειστηριασμό, το κομμάτι γνώσης που επιδιώκει ή να το τζογάρει στη μαύρη αγορά, όπως και να το ανταλλάξει με το τετ α τετ με κάποια άλλη αυθεντία από αυτές που παρευρίσκονται. Το πρόγραμμα αναρτάται σε πίνακες που θυμίζουν οθόνες χρηματιστηρίου στην είσοδο του εκάστοτε χώρου εκδήλωσης. Σε αυτό αναφέρονται τα ονόματα των ειδικών και κάποιες βασικές πληροφορίες για το πεδίο γνώσης στο οποίο προτίθενται να σε διαφωτίσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσφορά ενός δώρου από τη πλευρά των συμμετεχόντων, κάποιο είδος ανταλλάγματος για τη γνώση που τους γίνεται διαθέσιμη. 

εικόνα άρθρου (Η γνώση στη μαύρη αγορά)

Το Παρισινό Βlackmarket αναμένεται να εξερευνήσει από ποικίλες σκοπιές έναν επίκαιρο τομέα της διανόησης, αποκαλούμενο Ανθρωπόκαινο, (από τα συνθετικά: άνθρωπος και καινός>νέος, πρόσφατος). Πρόκειται για έναν όρο που πρότεινε το 1980 ο οικολόγος Eugene F. Stoermer και πρόσφατα έθεσε με έμφαση ο νομπελίστας χημικός Paul Crutzen για να περιγράψει τη γεωλογική εποχή στην οποία ανήκουμε, όπως διαμορφώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και το αποτύπωμα αυτής στον πλανήτη. Η 18η παραγωγή του Βlackmarket τιτλοφορείται: «Για να γίνουμε γήινοι: διάλογοι και ασκήσεις πάνω στη συρρίκνωση και την εξάπλωση του ανθρώπινου» (On Becoming Earthlings: Dialogues and Exercises in Shrinking and Expanding the Human) και μας επιφυλλάσει ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο κουβέντες με ειδικούς και αμπελοφιλοσόφους σε ένα πρωτότυπο παζάρι της γνώσης. 

εικόνα άρθρου (Η γνώση στη μαύρη αγορά)
εικόνα αρθρογράφου (Δέριk'ο Μaλού)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Δέριk'ο Μaλού

Κλείνω τα μάτια μου και φαντάζομαι πως δίνω ένα σάλτο, σηκώνω τα χέρια μου ψηλά και νιώθω ένα ζευγάρι φτερά να βαραίνει το κάτω μέρος των μπράτσων μου, ο κορμός μου στητός, τα πόδια μου μετέωρα. Κι όταν τα μάτια ξεθολώσουν, απολαμβάνω εξαίσια πανοράματα… Επιστρέφω, λογοκρίνω τα τρισύλλαβα επίθετα των εντυπώσεων, ρίχνω τα πολλά και στη βασούρα, κονταίνω τρεις πόντους τα ρεβέρ των περιγραφών, κοτσάρω έναν καημό στον πρόλογο και μια ευχή για κατακλείδα, πίνω μια γουλιά και κάπως έτσι… τα λέμε.

Artcore magazine's footer