Άρθρα :: Ανα-Παραστάσεις articles :: re-plays

επιλογή γλώσσας
choose language

09.11
2016

Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις)

Μεταμοντέρνο θέατρο, σωματικό θέατρο, κοινωνικό θέατρο, μονόλογοι... Ο Νοέμβρης μπήκε δυναμικά με ιδιαίτερες παραστάσεις: πρωτότυπες σκηνοθετικές ματιές, δυνατές ερμηνείες και συγκλονιστικά κείμενα, σε ζεστούς, αγαπημένους χώρους στις γειτονιές της Αθήνας. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τέσσερις παραστάσεις που μπορείτε να δείτε αυτόν τον μήνα και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Ριχάρδος Β' (βασισμένο στο κείμενο του William Shakespeare) - Rēs Ratio Network

εικόνα άρθρου (Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις)

Τα έργα που παρουσιάζει το Rēs Ratio Network προσφέρουν δυνατές αισθητικές εμπειρίες που διεγείρουν τη σκέψη, την αίσθηση, το συναίσθημα. Η καινούρια παράσταση του Δικτύου που θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου είναι βασισμένη στον «Ριχάρδο Β'» του William Shakespeare, με τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο. Ο σαιξπηρικός Ριχάρδος Β' επαναπροσδιορίζεται, αποδομείται και αναδομείται μέσα από την – πάντα ενδιαφέρουσα και πολύ ιδιαίτερη – σκηνοθετική ματιά της Έφης Μπίρμπα. Ο Ριχάρδος είναι ο βασιλιάς Ήλιος, ο απόλυτος άρχοντας, η απόλυτη αρχή, η Εξουσία. Πέφτει, κρημνίζεται από την ίδια την εικόνα του. Η βασιλεία, η εξουσία γίνεται πηλός που πλάθεται και μετασχηματίζεται. Βλέπουμε να ξετυλίσσεται μπροστά μας μια τραγωδία· η τραγωδία ενός κόσμου που αποκτά επίγνωση και συνείδηση. Επίκεντρο της τραγωδίας, «η τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε πλάνη και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται», όπως λέει χαρακτηριστικά η ομάδα. 

Συντελεστές:
Σύλληψη, σκηνοθεσία , σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη-διαχείρηση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα
Εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μakeyourownfilms

Διανομή:
Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Άρης Σερβετάλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος 

Πότε και Πού;
από την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου
Τετάρτη – Κυριακή, 21:00
Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι 

Πληροφορίες και εισιτήρια:
210 3474312 , info@resrationetwork.gr

Λαμπεντούζα, του Άντερς Λουστγκάρντεν

εικόνα άρθρου (Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις)

Πώς πραγματεύεται κανείς θεατρικά μια ανθρώπινη τραγωδία; Πώς μιλά για τον πόνο του Άλλου, για τον θάνατο, για μια κρίση, όταν αυτή η κατάσταση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη; Ο Άντερς Λουστγκάρντεν, βραβευμένος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, έγραψε τη «Λαμπεντούζα» το 2015, λίγο καιρό μετά το τραγικό ναυάγιο που οδήγησε εκατοντάδες πρόσφυγες στο θάνατο. Στο έργο βλέπουμε την ιστορία δύο ανθρώπων, του Στέφανου και της Ντενίζ. Η οικογένεια του Στέφανου είναι ψαράδες πάππου προς πάππου. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά του είναι πολύ διαφορετική. Δουλειά του είναι τώρα να περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στις σκοτεινές γωνιές της Αγγλίας, η Ντενίζ, μια κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό μιας εισπρακτικής εταιρείας. Είναι μιγάδα, είναι διαφορετική και εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν. Άβολες δουλειές, για ανθρώπους που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Κι όμως υπάρχει ελπίδα και ζεστασιά, που θα τη βρουν εκεί που καθόλου δεν το περιμένουν. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, φωτίζει οδυνηρά θέματα με μια ευαίσθητη και διακριτική ματιά, ενώ οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών είναι απλά συγκλονιστικές. 

Συντελεστές:
Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας

Διανομή:
Αργύρης Ξάφης, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου 

Πότε και Πού;
Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21:15 και Κυριακή, 19:00
Θέατρο Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή), Αντισθένους 7 & Θαρύπου 

Πληροφορίες και Εισιτήρια εδώ.

Η μηχανή Άμλετ, του Heiner Müller

εικόνα άρθρου (Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις)

Το σπουδαίο θεατρικό κείμενο του ιδιόρρυθμου Heiner Müller, «Μηχανή Άμλετ», έργο-σταθμός για τη μεταμοντέρνα γραφή, ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη. Πρόκειται για ένα μονόλογο, βασισμένο εν μέρει στον σαιξπηρικό Άμλετ, που ερευνά ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, τα όρια του κανονικού και του μη-κανονικού, του παθολογικού, με φόντο την ηθική και πολιτισμική κατάρρευση ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ιδιαίτερο στοιχείο της παράστασης αποτελεί το γεγονός ότι ο ηθοποιός βρίσκεται σε κατάσταση μέθης καθόλη την διάρκεια του έργου. Για τρεις μόνο παραστάσεις! 

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Αλέκος Φασιανός
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Επιμέλεια/Κατασκευή Σκηνικών: Ζωή Αρβανίτη
Φωτογραφίες/Λήψη: Στυλιανός Παπαρδέλας
Δημόσιες Σχέσεις: Νίκος Παπανάγνου-Μάρσια Βλέτσα
Ερμηνεία: Βαγγέλης Στρατηγάκος 

Πότε και Πού;
Τετάρτη 9, 16 και 23 Νοεμβρίου, στις 21:00
Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι 

Πληροφορίες και Εισιτήρια:
http://sixronotheatro.gr/

Κόλχαας, του Heinrich von Kleist

εικόνα άρθρου (Θεατρικός Νοέμβρης: Τέσσερις θεατρο-προτάσεις)

Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά ο συγκλονιστικός μονόλογος του Κόλχαας, σε ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. Γραμμένη το 1808, η νουβέλα “Michael Kohlhaas” του Heinrich von Kleist βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός που διαδραματίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Ο Κόλχαας, υπόδειγμα καλού και έντιμου πολίτη βρίσκεται μετά από ένα σκληρό περιστατικό ξαφνικά αντιμέτωπος με την αυθαιρεσία, τη βία και την αρπαγή και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Μπροστά στη διαπλοκή της εξουσίας και του δικαστικού σώματος, οι προσπάθειές του να βρει το δίκιο του δεν ανταμείβονται. Όταν η γυναίκα του σκοτώνεται κατά την προσπάθειά της να προσεγγίσει τον πρίγκιπα του Βραδεμβούργου για να ζητήσει την παρέμβασή του, ο Κόλχαας πουλάει όλα του τα υπάρχοντα, γη, σπίτι, στάβλους, και αποφασίζει να πολεμήσει για να πάρει πίσω το δίκιο και το αίμα του. Επικεφαλής μιας μικρής ομάδας εξεγερμένων αγροτών, κτηνοτρόφων, μαστόρων και μισθοφόρων που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, παίρνει τα όπλα κατά των πυργοδεσποτών της περιοχής. Βασισμένο σε κομβικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, το έργο θίγει τη διαφθορά της εξουσίας και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς και το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Καίριο ζήτημα, εάν αναλογιστεί κανείς την τωρινή έκρηξη των ανισοτήτων, την περιφρόνηση και τη διαφθορά των σημερινών ισχυρών. 

Συντελεστές:
Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Χειρισμός ήχου και φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας

Πότε και Πού;
Κάθε Τρίτη, στις 21:00 (μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2017)
Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91, Κυψέλη 

Πληροφορίες και Εισιτήρια:
http://polychorosket.gr/

εικόνα αρθρογράφου (Χριστίνα Τέντε)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Χριστίνα Τέντε

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου με θέμα τον Κινηματογράφο και τις Πολιτισμικές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να γράφω και να περιπλανιέμαι. Αν μπορούσα να περιγράψω τη σχέση μου με την τέχνη, θα έλεγα ότι αγαπώ εκείνο το μαγικό σημείο όπου η γενιά των Beat συναντά τη Sarah Kane, τον David Lynch και τον Luis Buñuel.

Artcore magazine's footer