Άρθρα :: Ανα-Παραστάσεις articles :: re-plays

επιλογή γλώσσας
choose language

02.05
2017

Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό: Το μανιφέστο του Camus από τη ΘΕ.Σ.Η.

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό: Το μανιφέστο του Camus από τη ΘΕ.Σ.Η.)

Πριν από λίγες μέρες, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια παράσταση της Θεατρικής Συντροφιάς Ηρακλείου, βασισμένη στο έργο του Albert Camus «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό». Η παράσταση φιλοξενήθηκε στο Blackbox του Θεάτρου Επί Κολωνώ για τρεις μόνο μέρες. 

Το σπουδαίο έργο του Γάλλου συγγραφέα και διανοητή Albert Camus «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» είναι ένας μονολογικός διάλογος ανάμεσα στο συγγραφέα και ένα Γερμανό φίλο του, ένα φανταστικό βωβό πρόσωπο. Αποτελείται από τέσσερις επιστολές χωρίς παραλήπτη, από τέσσερα γράμματα που δεν στάλθηκαν ποτέ. Το έργο γράφτηκε κατά το διάστημα 1943-1944 και εκδοθηκε σε λίγα αντίτυπα, ενώ η Γαλλία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Camus αρνήθηκε να το επανεκδώσει. 

Μέσα από το πρώτο γράμμα (Ιούλιος 1943), ο συγγραφέας/αφηγητής «απαντά» στις κατηγορίες του φίλου του ότι δεν είναι φιλόπατρις. Σε αυτό το εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο, ο Camus τονίζει ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από έθνη και πατρίδες. Στη δεύτερη επιστολή (Δεκέμβρης 1943), ο Camus τονίζει την υπεροχή του πνεύματος έναντι της εξουσίας, ενώ στην τρίτη επιστολή (Απρίλης 1944) μιλά για τη δικαιοσύνη, την έννοια του δικαίου στο ευρωπαϊκό πνεύμα, το παράλογο του πολέμου. Τέλος, στην τέταρτη επιστολή (Ιούλιος 1944) ο συγγραφέας επιχειρεί να θέσει τις βάσεις της συμφιλίωσης ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Έτσι, το κείμενο ανάγεται σε ένα αντιπολεμικό και αντιναζιστικό μανιφέστο, σε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό κείμενο υπέρ της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του πνεύματος. 

εικόνα άρθρου (Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό: Το μανιφέστο του Camus από τη ΘΕ.Σ.Η.)

Τα μέλη της Θεατρικής Συντροφιάς Ηρακλείου σε συνεργασία με την ομάδα Stravaganti Nuovi επέλεξαν να ανεβάσουν αυτό το κείμενο, διακρίνοντας αντιστοιχίες με το σήμερα. Το ανέβασμα ενός μη θεατρικού κειμένου ενέχει πάντα εγγενείς δυσκολίες, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση βοηθάει κατά κάποιο τρόπο ο μονολογικός και αφηγηματικός χαρακτήρας του έργου. Από την άλλη, το ανέβασμα ενός τέτοιου έργου είναι εξαιρετικά απαιτητικό από μόνο του, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο ιδιαίτερα πυκνό και ως ένα βαθμό δύσκολο. Ωστόσο, η απόπειρα της Θεατρικής Συντροφιάς Ηρακλείου ήταν αρκετά πετυχημένη. Μέσα σε μία ώρα, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν δυναμικά το κείμενο, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στα βαθύτερα νοήματά του ή στην ποιότητα του λόγου του. 

Η σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης, Σοφία Δερμιτζάκη, ειλικρινά συγκινημένη από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης, αξιοποιήσε απόλυτα τη δύναμη και την όμορφη χροιά της φωνής της, στήλωσε το βλέμμα στο κοινό και μίλησε, σα να ζούσε εκείνη τη στιγμή αυτό που περιγράφει ο Camus στο έργο του. Χρησιμοποιήσε το σώμα της και ό,τι υπήρχε γύρω της στη σκηνή με κάθε δυνατό τρόπο, δίνοντας βάθος στην ερμηνεία της. Έπαιξε με τα υλικά, άλλοτε κυριεύοντάς τα και άλλοτε αφήνοντας εκείνα να την κυριεύσουν. Με τον λόγο της, με τον λόγο του Camus, πυροβόλησε το κοινό και το παρέσυρε μαζί της σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι. 

Δυστυχώς, η παράσταση ανέβηκε μόλις για τρεις μέρες ως φιλοξενούμενη στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Αν την πετύχετε στην Κρήτη ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, μην τη χάσετε!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη
Video παράστασης/teaser: Nikolai Dorowskin
Κινησεολογία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη
Κατ. Σκηνικού/ Ενδυματολογική επιμ.: Γιώργος Μανουσάκης
Επιμ. Μουσικής/Ήχου: Στέλλα Κουφάκη
Φωτογραφίες: Γιάννα Καράγιωργα/PHOTOPROFILE
Φωτογραφία Αφίσας: Μark Quigley
Επιμέλεια Προγράμματος: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Φανή Καλαθάκη
Παραγωγή: Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου, STRAVAGANTI NUOVI
Ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη

εικόνα αρθρογράφου (Χριστίνα Τέντε)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Χριστίνα Τέντε

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασα Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου με θέμα τον Κινηματογράφο και τις Πολιτισμικές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να γράφω και να περιπλανιέμαι. Αν μπορούσα να περιγράψω τη σχέση μου με την τέχνη, θα έλεγα ότι αγαπώ εκείνο το μαγικό σημείο όπου η γενιά των Beat συναντά τη Sarah Kane, τον David Lynch και τον Luis Buñuel.

Artcore magazine's footer