Φωτογραφία από Piero Tranchida
Φωτογραφία από Spiros Soueref
Φωτογραφία από Vagelis Poulis από το group του Artcore στο flickr
Φωτογραφία από Kostas Katsos
95 καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφία από Vincent H από το group του Artcore στο flickr
Ο Caspar David Friedrich είναι ο ζωγράφος που χαρακτήρισε όσο λίγοι τον γερμανικό κλάδο του Ρομαντισμού, το κίνημα που κυριάρχησε από τα τέλη του 18ου μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στις γερμανόφωνες χώρες. Το κίνημα που γέννησε μουσικούς όπως τον Wagner, τον Schubert, τον Liszt και τον Brahms αλλά και φιλοσόφους/λογοτέχνες όπως τον Goethe, τον Hegel και τον Heine, δημιουργώντας τις βάσεις για την πολιτιστική αναγέννηση και ενοποίηση της Γερμανίας, μακριά από τον διασπασμένο φεουδαρχισμό των προηγούμενων αιώνων στην ιστορία της. Εντούτοις, πέρα από τη γοητεία που άσκησε αρχικά, ο Ρομαντισμός δέχτηκε στη συνέχεια κριτική για τον εθνικισμό από τον οποίο διαπνέεται και καλλιεργεί. Με παρόμοιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η πορεία του Caspar David Friedrich στον κόσμο της τέχνης.
Φωτογραφία από Thomas Tran
Το ″The Nightmare″ είναι το γνωστότερο έργο του Henry Fuseli (το κανονικό του όνομα ήταν Johann Heinrich Füssli). Κυκλοφόρησε ευρέως ως χαρακτικό αντίγραφο. Εικονίζει μια γυναίκα που κοιμάται, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει την έννοια του εφιαλτικού ύπνου. Στο στήθος της κάθεται ένας δαίμονας, ενώ το κεφάλι ενός αλόγου προβάλλει μέσα από τις κουρτίνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρομαντικού κινήματος, ο πίνακας επηρέασε πολλούς λογοτέχνες όπως την Mary Shelley και τον Edgar Allan Poe.
Φωτογραφία από Toussaint Kluiters
Φωτογραφία από Sara Giorgio από το group του Artcore στο flickr
Φωτογραφία από Lorenzo Lessi
Φωτογραφία από Theerasak Saksritawee
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών η έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα «Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας». Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου, περιλαμβάνει περίπου 45 έργα (μικτή τεχνική) της καλλιτέχνιδας. Μεγάλος αριθμός των έργων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16 Σεπτεμβρίου 1977), διοργανώνει έκθεση με σχέδια του Θανάση Μακρή που αποτυπώνουν τη Μαρία Κάλλας. Παρουσιάζονται αφενός σχέδια με κάρβουνο που φιλοτεχνήθηκαν το 1994 για την εικονογράφηση του διηγήματος του Μένη Κουμανταρέα «Θυμάμαι την Μαρία» (Εκδόσεις Καστανιώτη) και αφετέρου έγχρωμα σχέδια με παστέλ που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2016.