Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

20.02
2013

Χώρος 18: Ανά-Παραστάσεις Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Χώρος 18: Ανά-Παραστάσεις Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης)

Ανά-Παραστάσεις, Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης Διάρκεια: 21 Φεβρουαρίου – 16 Μαρτίου 2013 Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20:00 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18.00 - 21.00 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 12.00-15.00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι “συνομιλίες” της παρούσας έκθεσης, αντιτίθονται στην αυτοματοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας. Μεταπλάθοντας το νόημα προγενέστερων χρήσεων (υλικών-δομών-εννοιών), τα επιμέρους στοιχεία των συνθέσεων – έργων των δύο καλλιτεχνών, αποφασιστικά ανά-δημιουργούν την σκηνοθετημένη παράσταση.

Θανάσης Κωνσταντινίδης Γιώτα Ανδριάκαινα

εικόνα άρθρου (Χώρος 18: Ανά-Παραστάσεις Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης)

Τα «υφαντά» της Παναγιώτας Ανδριάκαινας απαλλαγμένα από την φόρτιση της παράδοσης επαναπροσδιορίζουν τη χρήση του νήματος. Αναμιγνύουν το παρόν με το παρελθόν της ιστορίας της τέχνης μέσα από έργα του Βελάσκεθ και του Ουίστλερ. Στις συνθέσεις που δημιουργεί, συνδέει την περιπλάνηση με την έννοια του χρόνου.Διαμέσω της υφαντικής, συνειρμικά δημιουργεί μύθους αντίστασης στην ισχύουσα κοινωνική πραγματικότητα. Κάπου σημειώνει: “Αν η ζωή ήταν κλωστή, θα ήταν μάλλον τεντωμένη. Κι αν οι σκέψεις ήσαν κουβάρια, θα ήσαν σίγουρα πολύχρωμες”.

Τα νήματα είναι τάχα γραμμές των ορίων? Ανυπέρβλητα σύνορα δεν υπάρχουν.
Για να δηλώσει τη θεληματική απραξία της υπομονής και την αγωνιστική επιλογή της επιμονής λέει: “Έπιασα το νήμα της αφήγησης. Εργαλείο μου ένα εύθραυστο, καθημερινό και ταπεινό υλικό -η κλωστή. Αναζήτησα δεσμούς ανάμεσα στον εαυτό και τον άλλον, το παρόν και το παρελθόν, την ιστορία της τέχνης και τις εκβολές στο σήμερα. Επαναλαμβάνοντας, αντιγράφοντας μεγάλα και αγαπημένα έργα, θέλησα να σπουδάσω, να μελετήσω σπιθαμή προς σπιθαμή τον τρόπο της τέχνης. Η κλωστή τυλίγεται γίνεται κουβάρι, ακολουθεί μια σκέψη- βελονιά ξηλώνεται και πάλι από την αρχή”.

εικόνα άρθρου (Χώρος 18: Ανά-Παραστάσεις Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης)

Στα γλυπτά του Θανάση Κωνσταντινίδη κυριαρχούν οι γεωμετρικές φόρμες. Η σκληρή γεωμετρική φόρμα, σε συνάρτηση με το φως και τα υλικά, δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις ανατροπής και υπέρβασης, στις φυσικές καταστάσεις.Η πάλη των αντιθετικών στοιχείων των συνθεσεων του, παραπέμπει σε μια επιστροφή στην πρωτογενή και αρχέγονη ζωή. Η απελπισμένη και ενστικτώδης αναζήτηση συνυπάρχει με την αναζωογονιτική ενέργεια. Χωρίς εξιδανικεύσεις διεισδύει στην ύλη με μια προκλητική αντιμετώπιση και θεωρώντας το φως ως το πρωταρχικό υλικό της δημιουργίας, προτείνει μια ριζοσπαστική σχέση- παράσταση.

χΩρος 18, Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, T.K. 54 622 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310-261 077, κιν.: 6972 855 639
www.choros18.com, email: xoros18[at]gmail.com

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer