Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

22.03
2018

Σεμινάριο Butoh με τη Μαρία Λάππα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Σεμινάριο Butoh με τη Μαρία Λάππα)

Ένα διήμερο workshop butoh στη Θεσσαλονίκη, στις 24 και 25 Μαρτίου, για ηθοποιούς, χορευτές, performance artists και σπουδαστές με κατεύθυνση στις παραστατικές τέχνες.

Από το Φαινομενικό Σώμα στο Σωματικό Είναι

Χρησιμοποιώντας ασκήσεις που προέρχονται από το Ιαπωνικό Butoh και το ανθρωπολογικό θέατρο, το παρόν εργαστήριο κινείται σπονδυλωτά σε τρεις προ-εκφραστικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η Κινόσφαιρα, ο δεύτερος η Συγκινησιακή παρουσία, και ο τρίτος η Ηχητικότητα. Κατά τον Εουτζένιο Μπάρμπα υπάρχουν δύο επίπεδα υποκριτικής: ένα προ-εκφραστικό κι ένα εκφραστικό. Ενώ στο εκφραστικό συμβαίνει η αναπαράσταση, το προ-εκφραστικό εξυπηρετεί την εκδήλωση της παρουσίας του επιτελεστή και της ατμόσφαιρας που αυτός δημιουργεί. H φιλοσοφία και η πρακτική του butoh εμβαθύνουν σε αυτό το προ-εκφραστικό επίπεδο, μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις, ποιητικές σουρεαλιστικές εικόνες που ενεργοποιούν κινητικά μοτίβα αρχετυπικά και, ίσως κάποιες φορές, ανοίκεια. Το Butoh ταξιδεύει πέρα από τη φόρμα. 

Α) Παρουσία
Η παρουσία του ηθοποιού, του χορευτή, του μουσικού, ως επιτελεστή, είναι μια ποιότητα εύθραυστη και λεπτοφυής. Είναι μια εξίσωση ορατών και αόρατων φυσικών δυνάμεων και διαθέσεων. Αν και το σώμα είναι το όχημά της, στην πραγματικότητα είναι πέρα από το σώμα. Η έντονη σωματική δράση, όταν επιζητά να κερδίσει την «συμπάσχουσα θέαση», πολλές φορές διαρρηγνύει την παρουσία και, κάποιες φορές, ολόκληρο το έργο. Η εξάσκηση και βίωση της παρουσίας από τον επιτελεστή τέρπει προς ένα σώμα σημειωτικό και συνάμα αισθητηριακό. Ένα σώμα που δεν «δανείζεται» αλλά αποκαλύπτει.

Β) Κινόσφαιρα
Κινόσφαιρα είναι ο τρισδιάστατος χώρος που δημιουργεί το σώμα μέσα από την κίνηση ή την ακινησία του. Όταν το σώμα μαθαίνει να κινείται από το εσωτερικό τοπίο στο εξωτερικό περιβάλλον, η κινόσφαιρά του ενδυναμώνεται, μεγαλώνει, αποκτά πυκνότητα που συμπαρασύρει τον χώρο και τον μεταμορφώνει, έτσι δημιουργείται ένας φαντασιακός χώρος. Ένας χώρος όπου ο δημιουργός μπορεί να χτίσει μέσα του τις εικόνες που επιθυμεί να αποδώσει.

Γ) Η Ηχητικότητα
Μέσα από την ανθρωπινή φωνή προκύπτουν τα τρία είδη της υλικότητας που μας χρειάζονται, ώστε να ενεργοποιήσουμε έναν επιτελεστικό χώρο. Αυτά ειναι: η σωματικότητα, η χωρητικότητα και η ηχητικότητα. Η Ηχητικότητα δημιουργεί Χωρητικότητα. Η Χωρητικότητα είναι το εκκολαπτήριο των σκηνικών μεταμορφώσεων. Σε αυτό το σκέλος του μαθήματος, ατομικά και συλλογικά, θα χρησιμοποιήσουμε τη φωνή ώστε να αντιληφθούμε σταδιακά και μέσα από την άσκηση τους τρόπους που αυτή επιδρά στις τρεις διαστάσεις του χώρου, στο σώμα και τέλος στη διαδικασία της σκηνικής μεταμόρφωσης.

Το παρόν εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performance artists καθώς και σε ανθρώπους με κατεύθυνση στις παραστατικές τέχνες.

Πληροφορίες

Το Αβγό του Μουσικού Χωριού
Bαλαωρίτου 4, 8ος όροφος, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 24 - 25/03/2018
Ημέρα και ώρα: Σάββατο 16:00 - 21:00 και Κυριακή 17:00 - 22:00
Τιμή διημέρου: 70€ (60€ για μαθήτριες-τές που συμμετέχουν σε εργαστήρια της Μαρίας Λάππα και ανέργους)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 14 άτομα.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αποστολή βιογραφικών και κρατήσεις θέσεων στο:
64movements@gmail.com και στο 6944814319
*Κράτηση θέσεων με προκαταβολή 40 ευρώ στον λογαριασμό:
Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR03 0171 8630 0068 6313 1269 102
Όνομα παραλήπτη: Μαρία Λάππα – Θεόδωρος Τρίμμης (με αιτιολογία More64)

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer