Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

25.11
2017

Rolling Stories από το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΑΠΘ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Rolling Stories από το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΑΠΘ)

Ξύλινα τροχήλατα αντικείμενα αφηγούνται τη δική τους ιστορία.

Στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Art Thessaloniki, το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. οργανώνει την έκθεση “Rolling Stories” παρουσιάζοντας 42 ξύλινα τροχήλατα αντικείμενα, κατασκευασμένα από τους φοιτητές του Εργαστηρίου με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργο Λιαμάδη.

Η δημιουργική σκέψη είναι μια θεμελιώδης ικανότητα του καλού designer. Η έκφραση "out of the box" περιγράφει αυτήν ακριβώς την αντισυμβατική, αποκλίνουσα σκέψη, τη σκέψη «πέρα από την πεπατημένη». Σε αυτή την κατεύθυνση, 42 νέοι σχεδιαστές ξεκινούν με ένα τυποποιημένο κομμάτι ξύλου με 4 τροχούς και ορισμένες διαστάσεις και δημιουργούν μια νέα μορφή, απελευθερωμένοι από τις νόρμες και τα στερεότυπα του οχήματος. Εργαζόμενοι αποκλειστικά με την αφαίρεση και όχι με την προσθήκη υλικού, οι σχεδιαστές δημιουργούν το αντικείμενο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις οπτικές αλλά και τις απτικές ποιότητες της φόρμας.

Σύμφωνα με τον Henry Ford «κάθε αντικείμενο λέει μια ιστορία», αν κανείς γνωρίζει πώς να τη διαβάσει. Κάθε ένα από τα 42 εκτιθέμενα αντικείμενα συνθέτει με τη μορφή του μια μοναδική ιστορία. 42 διαφορετικές αφηγήσεις ή με άλλα λόγια 42 «κυλιόμενες ιστορίες» (“rolling stories”).

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά και συμμετοχικές δράσεις για τους επισκέπτες. Σας προσκαλούμε να πλάσετε τις δικές σας αφηγήσεις και να σχεδιάσετε τα δικά σας ξύλινα τροχήλατα αντικείμενα. 

Συντελεστές

Υπεύθυνος project: Γιώργος Λιαμάδης - Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ - Υπεύθυνος εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Επιμέλεια: Σοφία Στραβέλα
Γραφιστική επιμέλεια: Τζένη Φαλιαρίδου
Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Παντελαίος
Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης

Πληροφορίες

HELEXPO, περίπτερο 8
Διάρκεια έκθεσης: 23 - 26/11/2017
Ημέρες και ώρες: Πέμπτη 17:00-22:00, Παρασκευή 14:00 - 21:00, Σάββατο / Κυριακή 11:00 - 21:00

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer