Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.08
2017

Phos/ΦΩS: 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Ελλάδα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Phos/ΦΩS: 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Ελλάδα)

Τι είναι ΦΩS: PhoS / ΦΩS (ΦΩτογραφία και Street) στην Αθήνα είναι η πρώτη και μοναδική δωρεάν συνάντηση φωτογραφίας δρόμου στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μεγάλο μέρος από εσάς τους ίδιους!

Χαιρετισμός προς τους Έλληνες φωτογράφους από τον Κωνσταντίνο Μάνο, Magnum photos.

Πάντα με εντυπωσίαζε η ποιότητα της δουλειάς των φωτογράφων στην Ελλάδα. Τους συγχαίρω για το πάθος που έχουν για τη φωτογραφία. Είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά όταν σκοπός δεν είναι το κέρδος αλλά η ίδια η τέχνη.
Αν και χρησιμοποιούμε τον όρο «φωτογραφία δρόμου» για να περιγράψουμε την φωτογραφική μας δραστηριότητα, νομίζω ότι πρόκειται για ελλιπή περιγραφή. Ίσως είναι καλύτερα να την ονομάσουμε «μαγική στιγμή», κάτι που μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε συγκεντρώνονται και διασταυρώνονται άνθρωποι, σ'ένα γάμο, ένα πάρτι γενεθλίων, μια έκθεση ή μια παρέλαση.
Μαγικές στιγμές υπάρχουν παντού και είναι μοναδικές. Συμβαίνουν μια και μόνη φορά. Για μένα, η ανθρώπινη παρουσία σε μια φωτογραφία (ακόμη και σαν σκιά) είναι πολύ σημαντική.
Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι βγάζουν φωτογραφίες με επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές. Είναι πολύ εύκολο να βγάλει κάποιος φωτογραφίες, αλλά πολύ δύσκολο να δημιουργήσει αξέχαστες εικόνες.

"Any fool can make a picture. Try playing the violin".

Διοργανωτές: iFocus, BULB, StreetHunters, SCP

εικόνα άρθρου (Phos/ΦΩS: 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Ελλάδα)

Angelos Mihas_ATHENS

Τα πάντα για τη φωτογραφία δρόμου: Εργαστήρια, ομιλίες, κριτική πορτφόλιο, διαγωνισμοί, εκθέσεις, όλα δωρεάν! Πάρτε μέρος σαν ομιλητής, επιμελητής, κριτής, διαγωνιζόμενος, συμμετέχων στα εργαστήρια, παρατηρητής, ακροατής... δημιουργήστε τη δική σας τέχνη! 

Μεμονωμένες φωτογραφίες (10 ανεξάρτητες εικόνες)
1ο Βραβείο: Προσωπική έκθεση και αποκλειστική συνέντευξη
2ο Βραβείο: Διαδικτυακή έκθεση στους ιστότοπους των συνεργατών
Βραβείο κοινού: Μνεία στους ιστότοπους των συνεργατών 

Θεματική σειρά φωτογραφιών (10 εικόνες στο ίδιο θέμα)
1ο Βραβείο: Προσωπική έκθεση και αποκλειστική συνέντευξη
2ο Βραβείο: Διαδικτυακή έκθεση στους ιστότοπους των συνεργατών
Βραβείο κοινού: Μνεία στους ιστότοπους των συνεργατών 

Τα εργαστήρια "Walk the Talk" (3 την ημέρα) δεν αλληλεπικαλύπτονται, και ως εκ τούτου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο σύνολό τους. Η συμμετοχή είναι περιορισμένη σε αριθμό (12-15 άτομα) και θα εγκριθεί με βάση το πορτφόλιο σας και με σειρά προτεραιότητας (στείλτε αίτηση συμμετοχής το συντομότερο δυνατόν).
Εδώ στο ΦΩS θέλουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την παρουσία σας στις φωτογραφικές συναντήσεις και κατά συνέπεια το θεωρητικό μέρος (σε αντίθεση με τα συνήθη εργαστήρια) θα περιοριστεί στο ελάχιστο και θα επικεντρωθεί σε προβλήματα που εμφανίζονται και συζητούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης. Θα κληθείτε να αγνοήσετε τα τετριμμένα και θα δοκιμάσετε εναλλακτικά οπτικά στοιχεία (γεωμετρία, αντιθέσεις, σκιές, προοπτικές, αφαίρεση, συμβολισμό ...)
Θα κληθείτε να βάλετε «οπτική τάξη» στον χαοτικό χώρο της πόλης, με παρατήρηση, αναμονή και νοητική σύλληψη μιας σκηνής δρόμου πριν από την ενεργοποίηση του κλείστρου.
Στην αρχή ή στο τέλος κάθε 3ωρης συνάντησης θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και να συζητήσετε μια σύντομη επισκόπηση της φωτογραφίας δρόμου και των βασικών της δημιουργών (Andre Kertesz, Henri Cartier-Bresson, Garry Winogrand, Robert Frank κ.α.).
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, φορητό υπολογιστή με λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, και στικ USB.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΦΩS:
www.phosathens.info

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer