Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

19.10
2015

Έκθεση: Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Έκθεση: Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας)

Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του Φιλίππου Γεωργίου Τσινταβή πραγματοποιηθήκαν εχθές στην Γκαλερί Έρσι στο Κολωνάκι (Αθήνα). Ο κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ‘’αγκάλιασε’’ με την παρουσία του και τα ζεστά του χαμόγελα τον καλλιτέχνη, φάνηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά από πραγματική τέχνη και διαθέτει φαντασία. 

Ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 όπου και μεγάλωσε. Από την παιδική του ηλικία διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική την οποία σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο (2009-2015). Σε αυτή του την έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει το αντικείμενο αλλά κυρίως να δώσει σε αυτό μια νέα διάσταση με γνώμονα τη φαντασία του ίδιου προσπαθώντας να εξεγείρει και τη φαντασία όσων αντικρίζουν τα έργα του.

Μαύρα τετράγωνα από τα οποία εξέρχονται ή εισέρχονται αντικείμενα, ζώα, ποιήματα και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι ένας χώρος φανταστικός και μυστηριώδης. Τα αντικείμενα που το περιβάλλουν αποδίδονται με απλές φόρμες ή λέξεις που περιμένουν τη φαντασία για να ολοκληρωθούν. Πίσω από κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο κρύβονται διάφορες ιστορίες υπαρκτές και μη υπαρκτές. Καλείται ο καθένας να τις ανακαλύψει ή να δημιουργήσει καινούριες. Με το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας οι μορφές αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μεταμορφώνονται και μέσα από αυτό παρουσιάζονται ιστορίες σε εξέλιξη. Από ένα χώρο περνούν σε έναν άλλο και μεταβάλλονται διαρκώς. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας μετατρέπει το αντικείμενο από υλικό και άψυχο σε κάτι το έμβιο και έμψυχο. Έτσι η απλή καρέκλα ξεκινά να ίπταται εγκαταλείποντας τη φυσική της ροή και όψη. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας θα λέγαμε πως λειτουργεί σαν φίλτρο εμπειριών και συνάμα χώρος πηγαίας φαντασίας. Ο καλλιτέχνης διαλέγει σαν σχήμα το τετράγωνο για την τελειότητά του, την λεπτότητά του και την άμεση κατανόησή του από τον ανθρώπινο νου. Το τετράγωνο είναι κάτι οικείο.

Τα έργα αυτά είναι χαρακτικά σχέδια σε ξύλο, τυπωμένα σε χαρτί από βαμβάκι (ξυλογραφίες) και ανήκουν στη θεματική ενότητα «Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας». Μαύρες φιγούρες σε λευκό φόντο κοσμούν την αίθουσα και ο καλλιτέχνης είναι σε θέση να συζητήσει μαζί με το κοινό και να αφουγκραστεί τις σκέψεις και την ιδιαίτερη επικοινωνία που δημιούργησε ο καθένας με τα έργα του.

«Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι τόπος ευημερίας… δίνει ζωή σε καθετί και με μια δύναμη μοναδική τόσο τα αντικείμενα όσο τον άνθρωπο μετακινεί…» αναφέρει ο ίδιος. Άλλωστε και το «Μαύρο τετράγωνο» του ίδιου του Μάλεβιτς θα μπορούσε να συμβολίζει την αποδόμηση μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης και τη δημιουργία μίας νέας.

Σίγουρα ξανασυναντήσατε τον καλλιτέχνη σε παλαιότερες εκθέσεις όπως: στην ‘’Combina’’, μια ομαδική έκθεση, San Carpoforo, Accademia di Belle Arti di Brera στο Milano το 2014, στα ‘’Ημι-σφαίρια Pop-UpExhibition’’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηναϊς στην Αθήνα το 2014 που παρουσίας ξυλογραφίες, «Το μαύρο τετράγωνο τις φαντασίας», στην Ομαδική έκθεση, ‘’OFFBRERA’’ στο Μιλάνο το 2011 μ το χαρακτικό του, «Το τραπέζι». Το 2013 στο Hybrida Art Festival, Valencia Video art με το “A little story about a carousel” όπως και σε πολλές άλλες.

Την έκθεση επιμελούνται ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής και η ιστορικός τέχνης Άνθεια Κώτση και τα γραφιστικά και τη φωτογραφία επιμελήθηκαν η Βερόνικα Παπαδοπούλου, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2015.

Χορηγός Επικοινωνίας: Artcore Magazine

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer