Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

13.09
2016

Έκθεση Φωτογραφίας: ΠρόΣΩΠΑ, του Δημήτρη Μεσσίνη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Έκθεση Φωτογραφίας: ΠρόΣΩΠΑ, του Δημήτρη Μεσσίνη)

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00. 

Με την έκθεση αυτή ο Δημήτρης Μεσσίνης επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: στον χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων, καταστάσεων κρίσης και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στο χρόνο, μέσα από μια προσωπική διαδρομή που τον φέρνει πίσω ως το 1991, εποχή κατά την οποία άρχισε η ενασχόλησή του με τη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Για να μεταφέρει στην έκθεση τις διαδρομές του αυτές επέλεξε ο ίδιος να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα πρόσωπα: πρόσωπα προσφύγων, στρατιωτών, παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών, εν γένει ανθρώπων που βιώνουν έντονες καταστάσεις απόγνωσης, πόνου, οργής, ενίοτε και ελπίδας. Ο ίδιος άλλωστε είναι πεπεισμένος ότι «το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου».

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, η επαγγελματική πορεία του οποίου αγγίζει τις τέσσερις δεκαετίες.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ψηφιακή παρουσίαση 90 φωτογραφικών έργων, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση σε δέκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας, διαστάσεων ενός μέτρου Χ 60 εκατοστά η καθεμιά. Πρόκειται για μία επιλογή έργων του Δημήτρη Μεσσίνη που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Στις οθόνες θα γίνεται συνεχής, αργή εναλλαγή των θεμάτων. Παράλληλα θα ακούγεται μουσική που γράφτηκε ειδικά για τα έργα από τον συνθέτη Νικόλα Καρίμαλη (Razastarr) και θα ακούγεται η φωνή της Λίζυς Ξανθοπούλου.

«Στην κόγχη της Ανατολής ή στα συντρίμμια της Γιουγκοσλαβίας, εξισώνεται η λάμψη της παιδικής άγνοιας ή ο θρήνος της μάνας. Οι ανά τον κόσμο σιωπές που κραυγάζουν, νανουρίζουν, θρηνούν, γιορτάζουν!» σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση η δημοσιογράφος Ειρήνη Λίτινας. Η ίδια προσθέτει: «Σ’ αυτές τις διαδρομές του κόσμου μένεις σιωπηλός και αφουγκράζεσαι το ίδιο το στιγμιαίο γεγονός. Μαντεύεις εκ των προτέρων την επόμενη στιγμή, την όποια πραγματικότητα χάραξε η κάθε μικρή ή μεγάλη ανθρώπινη ιστορία. Αφουγκράζεσαι και νιώθεις την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης ή την δύναμη των ανθρώπινων προαιρέσεων και πράξεων. Η ψυχή γελά, θρηνεί, πονά, παθιάζεται, σκιρτά».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών ο Δημήτρης Μεσσίνης έχει εργαστεί για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Σε αρκετές διεθνείς αποστολές, όπως το βοσνιακό πόλεμο, τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων. Επίσης έχει καλύψει πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Το διάστημα 2004 - 2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 15/09/2016, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 15/09 - 30/10/2016
www.teloglion.gr

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer