Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

05.05
2016

Εικαστική Έκθεση: Solo Artists’ Books

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Solo Artists’ Books)

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης φιλοξενεί την έκθεση του Θοδωρή Λάλου "Solo Artists’ Books" στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 22 Μαΐου 2016.

Το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό, πολυδιάστατο και μαγικό αντικείμενο, ικανό να ανακαλέσει αμέτρητες φωνές. Μέσω αυτού μεταδίδονται ο γραπτός λόγος, η ιστορία, ο πολιτισμός. Το ίδιο, όμως, δεν είναι απλώς ένα νήμα ανάμεσα στις εποχές, εμπεριέχει και τον χρόνο στην κάθε διαδικασία ανάγνωσης, κατά την οποία κάθε φορά αναδημιουργείται, ερμηνεύεται και εμπλουτίζεται. 

Η προτεινόμενη έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή έργων που δημιούργησε ο Θοδωρής Λάλος τα τελευταία 8 χρόνια με βάση την έννοια και την υλική υπόσταση του βιβλίου. Το επιλεγμένο σύνολο δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ακολουθήσει την πορεία και τις εμπειρίες του καλλιτέχνη πάνω στο αντικείμενο, κάτι το οποίο λειτουργεί σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: από τη μια μεριά, μας επιτρέπει να βυθιστούμε στον πλούσιο και πολύμορφο εκφραστικό κόσμο του Λάλου και από την άλλη, ξεδιπλώνει μπροστά μας ένα δείγμα διαφορετικών προσεγγίσεων στις καλλιτεχνικές και φυσικές διαστάσεις του βιβλίου. 

Το βιβλίο, ως αρχείο, ως τρισδιάστατο γλυπτό, ως σύνολο από σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά, σφραγίζει μέσα του ένα σύνολο, μια ενότητα, έτοιμη να την ξεφυλλίσουμε για να μοιραστούμε μαζί της τον ιδιαίτερο χρόνο της ανάγνωσης, σε μια κλίμακα οικεία, προσωπική, ανεπανάληπτη.

Το χέρι του καλλιτέχνη έχει ράψει τα φύλλα, έχει διαλέξει τους ήχους και τις υφές των υλικών, τη μαλακότητα, τις ατέλειες, τα ανάγλυφα. Ο λόγος εμφανίζεται, οι προτάσεις μπορούν να διακοπούν από μια τομή· ξαφνικά το βιβλίο μετατρέπεται σε κουτί που παρατηρούμε από πάνω, σε γλυπτό: σκαλίζεται, χρωματίζεται, αδειάζει· εμπλουτίζεται με άλλα νοήματα.

Μέσα σε αυτό, οι διαφορετικές τεχνικές, η μαρμαρογραφία, η οξυγραφία, η σινική μελάνη, το κολάζ, παρ’ όλη την πλούσια ποικιλία τους, αποκτούν μια συνθετική και νοηματική ενότητα· το νήμα του καλλιτέχνη δένει και ενώνει για ακόμη μια φορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως και όλα τα βιβλία μεταξύ τους, διαμορφώνοντας μια “βιβλιοθήκη”, όπου τέχνη, μνήμη και βίωμα συνυπάρχουν αδιάσπαστα. 

Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης − Μουσειολόγος

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει σχεδιάσει σκηνικά κοστούμια για το θέατρο (Ομάδα Τρίτο Στούντιο). Συμμετείχε σε Μπιενάλε και ομαδικές εκθέσεις σε: Ολλανδία, Μεξικό, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Λιθουανία, Αίγυπτο και Ιαπωνία. Έργα του υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, και του Stedelijk Van Abbemuseum στο Αϊντχόβεν Ολλανδίας. 

Ατομικές εκθέσεις
● AD SOMNUM, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα, 2015.
● No Man Wanted, βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ, Θεσσαλονίκη 2015.
● FAR EASΤ – Εικόνες του ρευστού κόσμου, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα, 2013.
● Ut picture poesis, γκαλερί Ρωμανού 7, Θεσσαλονίκη, 2011.
● Say I’m a dreamer, γκαλερί Vlassis Art, Θεσσαλονίκη, 2010.
● Μερικά χρώματα είναι φωτεινά τ’ άλλα φωτεινότερα, ξενοδοχείο Porto Valitsa Παλιούρι, Χαλκιδική, 2002.

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
Επιμελητής: Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε
Διάρκεια Έκθεσης: 22/04/2016-22/05/2016
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη 
τηλ. 2310 288.036

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer