Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

13.09
2017

Εικαστική Έκθεση: Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας, της Λίλας Παπούλα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας, της Λίλας Παπούλα)

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών η έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα «Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας». Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου, περιλαμβάνει περίπου 45 έργα (μικτή τεχνική) της καλλιτέχνιδας. Μεγάλος αριθμός των έργων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. 

Αφετηρία γι’ αυτήν την καινούργια της δουλειά αποτελεί το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη [Εκεί…]: 

(…) Γιατί η ποίηση δεν είναι ο τρόπος να μιλήσουμε,
Αλλά ο καλύτερος τοίχος να κρύψουμε το πρόσωπό μας.

Από τη δεκαετία του ΄80 η Λίλα Παπούλα άρχισε να φωτογραφίζει τοίχους ερειπωμένων σπιτιών και να περιπλανιέται στο εσωτερικό τους αναζητώντας αποτυπώματα φθοράς και απώλειας: άδεια δωμάτια, σκουριασμένες σκάλες, φωταγωγούς, ξεχαρβαλωμένα ντουλάπια. Τις φωτογραφίες αυτές στη συνέχεια μετέτρεψε σε ζωγραφική, δημιουργώντας προσωπικές τοιχογραφίες με συναίσθημα και μνήμη. Στα έργα της εστιάζει στο νήμα της ζωής που διακόπηκε, στο στοιχείο της απουσίας των ανθρώπων των οποίων τα αποτυπώματα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν.

Για τη νέα της αυτή δουλειά, η Λίλα Παπούλα σημειώνει: «Πάντα με γοήτευε αυτό το εσωτερικό το παιχνίδι με τον χρόνο και τον τόπο, ανάμεσα στο άλλοτε, στο τώρα και στο μετά, στο εδώ και στο αλλού, στο μέσα και στο έξω, στο είναι και στο δεν είναι. Έτσι, δουλεύοντας με εικόνες από το παρελθόν αναζητούσα και μερικές φορές ανακάλυπτα καινούριες διαδρομές που με οδηγούσαν στο παρόν. Όπως και τώρα, με τις εικόνες που φέρνω σ’ αυτή την έκθεση, εικόνες φθοράς και νοσταλγίας για κάτι που χάθηκε, δεν είναι νομίζω ο πόνος και η απελπισία που μοιράζομαι, αλλά η εικαστική ματιά μου πάνω σε αυτά, γιατί από μόνη της η Τέχνη μπορεί να λειτουργεί επανορθωτικά, ως ανακατασκευή τόσο του πόνου όσο και της απελπισίας από την απώλεια σε κάλεσμα προς την κατεύθυνση της ζωής και της ελπίδας».

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες και ένα video της καλλιτέχνιδας.

Λίγα λόγια για την Λίλα Παπούλα

Η Λίλα Παπούλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και έκανε μαθήματα ζωγραφικής στη Saint Martins School of Art στο Λονδίνο και με τον Μίμη Κοντό στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων, πρεσβείες, πανεπιστήμια, μουσεία, πινακοθήκες και άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την έκθεση: Σ τοίχοι που έκρυβαν το πρόσωπό μας, της Λίλας Παπούλα

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 21/09 - 20/10/2017
τηλ.: 2310991610 
• www.teloglion.gr

Η έκθεση διοργανώνεται από το Τελλόγλειο Ίδρυμα στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και, όπως όλες οι εκθέσεις του Τελλογλείου, θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, από ξεναγήσεις για ενήλικες και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά, την επιμέλεια και τον σχεδιασμό η δρ. αρχιτέκτων μουσειολόγος Βίκυ Κερτεμελίδου.

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer