Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

09.06
2017

Εικαστική Έκθεση: Model for a mountain, του Νίκου Βαρυτιμιάδη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Model for a mountain, του Νίκου Βαρυτιμιάδη)

Η γκαλερί Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Βαρυτιμιάδη με τίτλο “Model for a mountain”.

Ο Νίκος Βαρυτιμιάδης παρουσιάζει έργα των τελευταίων τεσσάρων ετών που περικλείουν κοινωνικές αναφορές και συμβολικές αφηγήσεις. Χωρίζονται σε διαφορετικές ενότητες, κινούμενα μεταξύ ζωγραφικής, μεταξοτυπίας, και του κολάζ. Η έκθεση "Model for a mountain" συνιστά ένα πέρασμα από μία κατάσταση σε κάποια άλλη. O καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τεχνικές για να απεικονίσει τη δομή και τα στοιχεία που προσδιορίζουν αυτή τη διαδρομή. Η απλούστευση των εννοιών, των εικόνων, όπως επίσης και των φορμών συντελούν στην ανάδειξη ενός πιο ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. 

Ο Νίκος Βαρυτιμιάδης χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά όπως στην περίπτωση των κολάζ. Εκεί εντοπίζει μια σειρά πληροφοριών και γεγονότων με ζητούμενο να λειτουργήσουν περισσότερο ως προς τον τρόπο οπτικής τους από τον κάθε θεατή σχηματίζοντας έτσι μια νέα ιστορία από την αρχή. Αυτό είναι και το θέμα μέχρις ενός σημείου: να δημιουργείται ένα άλλο σύνολο και όχι μεμονωμένες παραστάσεις. Χρωματιστά χαρτιά, εικόνες από βιβλία και εφημερίδες και χρωματικές κηλίδες πλάθουν το μωσαϊκό μιας διαφορετικής πλέον ιστορίας και μιας άλλης αφήγησης όπου ο θεατής καλείται να συνθέσει τη δική του εκδοχή. Τα ζωγραφικά έργα, μικρών ή μεγάλων διαστάσεων, απεικονίζουν την μορφή ενός μη υπαρκτού μοντέλου για ένα φανταστικό σχέδιο, λειτουργούν ως το προσχέδιο ενός συνόλου αρχιτεκτονικών φορμών. Η παρουσία του συμβολικού όπως επίσης και του μυθικού στοιχείου γίνεται εμφανής.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Νίκος Βαρυτιμιάδης γεννήθηκε στην Τσεχία ( Jesenik), ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (BA) το και στο Central Saint Martins (MA Fine Arts). 

Πληροφορίες

Γκαλερί Donopoulos IFA
Αγίας Θεοδώρας 3, 54623 Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 09/06 - 09/07/2017
Ημέρες και ώρες: Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 11:00 - 14:00 / 18:00 - 21:00, Τετάρτη 11:00 - 14:00, Σάββατο 11:00 - 15:00

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer