Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

23.03
2017

Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 την ομαδική έκθεση “Back to basics: Text” σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

Ως μέρος της σειράς εκθέσεων "Back to Basics" που εξετάζει βασικά θέματα και στοιχεία της εικαστικής πρακτικής, η έκθεση "Back to Basics: Text" σκοπό έχει να διερευνήσει τους στόχους αλλά και τις μεθόδους προσέγγισης κατά την εικαστική χρήση του κειμένου στο έργο των καλλιτεχνών.

Ο γραπτός λόγος υπήρξε μέρος των εικαστικών έργων από την αρχή της ιστορίας της τέχνης. Αποσπάσματα κειμένων αποτελούσαν τμήμα ενός έργου στην Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση έχοντας όμως πάντα ένα δευτερεύοντα, επικουρικό, συνοδευτικό χαρακτήρα, εξυπηρετώντας μια λογική επίλυσης πιθανών ασαφειών. Στα έργα αυτά ο γραπτός λόγος δεν αποτελεί ποτέ από μόνος του εικαστικό έργο. 

Ήδη από τον 1ο π.Χ. αιώνα ο Οράτιος εξισώνει τη σημασία της ποίησης και της ζωγραφικής με την περίφημη φράση “Ut Pictura Poesis”, η οποία επαναλαμβάνεται από πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. 

Η εικαστική χρήση του κειμένου επικράτησε κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα από καλλιτέχνες πολλών avant-garde κινημάτων του μοντερνισμού με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του René Magritte "The Treachery of Images" με τη δήλωση “Ceci n’est pas une pipe - Αυτό δεν είναι μία πίπα” όπου το κείμενο χρησιμοποιείται ως μέσο για τη σουρεαλιστική ανατροπή. Στην περίπτωση των καλλιτεχνών του Dada ο γραπτός λόγος εξυπηρετεί μια αντί-καλλιτεχνική και αντί-αισθητική λογική ενώ πρωταρχικό πλέον ρόλο αποκτά στα τέλη της δεκαετίας του '60, στην εννοιολογική τέχνη, με τη συνοδεία εικόνας να μην κρίνεται πια απαραίτητη.

Από το 1960 και μετά πλήθος καλλιτεχνών έκαναν χρήση του κειμένου στην εικαστική τους πρακτική όπως ο Joseph Kosuth, η Yoko Ono, ο On Kawara, ο Christopher Wool, η Barbara Kruger, ο Douglas Huebler, η Jenny Holzer, η Lorna Simpson, ο Robert Indiana, ο Ed Ruscha και τόσοι άλλοι. Η έρευνά τους εξετάζει και προκαλεί τα όρια της λογικής ροής του κειμένου, του φερόμενου νοήματος, των γλωσσικών στοιχείων και της δομής του λόγου, άλλοτε δημιουργώντας το κείμενο, άλλοτε κάνοντας χρήση δανείων από την ποπ κουλτούρα και τα social media, άλλοτε χρησιμοποιώντας το κείμενο μόνο του κι άλλοτε αναπαράγοντάς το σε συνδυασμό είτε με εικόνα είτε με άλλα κείμενα. 

Ως αποτέλεσμα οι δύο διαστάσεις του κειμένου (ετυμολογία στα ελληνικά από το αρχ. κείμενον και το ρήμα κείμαι) ανά περίπτωση διατηρούνται στο παραγόμενο έργο δίνοντας δισδιάστατα έργα ή επεκτείνονται όταν το έργο αναπτύσσεται στην τρίτη διάσταση ή διερευνά τη σχέση του με το χώρο δημιουργώντας site specifics. 

Η έκθεση "Back to Basics: Text" φυσικά δε δύναται αλλά ούτε και φιλοδοξεί να παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της χρήσης του γραπτού λόγου στην ιστορία των εικαστικών τεχνών. Ζητούμενό της αποτελεί η δημιουργία διαλόγου ανάμεσα στα έργα των έντεκα διαφορετικών εικαστικών που συμμετέχουν καθώς και η διατύπωση ερωτημάτων σε σχέση με τον ρόλο και τη χρήση της ένταξης του κειμένου στην παραγωγή του εικαστικού έργου.

Συμμετέχοντες

 • Zavier Ellis
 • Guerrilla Girls
 • Joseph Kosuth
 • Κώστας Μπασάνος
 • Yoko Ono
 • Γιώργος Παπαδάτος
 • Νίνα Παπακωνσταντίνου
 • Άρτεμις Ποταμιάνου
 • Μάριος Σπηλιόπουλος
 • Mark Titchner
 • Αλέξανδρος Ψυχούλης

Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου

Πληροφορίες

ΕΝΙΑ Gallery
Μεσολογγίου 55, Πειραιάς
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 31/03 στις 20:00
Διάρκεια έκεθσης: 31/03-28/07
Ημέρες και ώρες: Τρίτη - Πέμπτη 11:00 - 19:00, Παρασκευή 11:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 16:00
Είσοδος ελεύθερη

εικόνα άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Artemis Potamianou,On the Origin of Art Velasquez's Las Meninas, 2012, 85x115cm

εικόνα άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Yoko Ono, Grow Love with Me, 9,5x7x7cm, 2012, Aluminium can, bean

εικόνα άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Mark Titchner, All for All, 125x125x17cm, 2012, Polished stainless steel and fixings, Courtesy Vilma Gold, London

εικόνα άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Giorgos Papadatos, Notes on an outcast monument, 2017, Wood, clay fragments, drawings on paper

εικόνα άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Back to basics - Text)

Joseph Kosuth, Ex Libris 1989, #1 #2 #3 #4 #5, 2012, painted metal

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer