Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

19.04
2017

Εικαστική Έκθεση: Α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί, του Λευτέρη Οικονόμου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Εικαστική Έκθεση: Α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί, του Λευτέρη Οικονόμου)

Η έκθεση «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» παρουσιάζει μια επιλογή έργων του Λευτέρη Οικονόμου αλλά και σχετικού υλικού από τη συλλογή και το αρχείο που διαθέτει και διαχειρίζεται η οικογένειά του.

Απέχοντας συνειδητά από τη λογική μιας τυπικής αναδρομικής έκθεσης, η συγκεκριμένη παρουσίαση προκύπτει μέσα από μια διεισδυτική διερεύνηση της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του Οικονόμου όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο προσωπικό του αρχείο. Η επιλογή των έργων εστιάζει τόσο στα αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που ανέδειξαν τον Οικονόμου σε έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της β’ γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών όσο και σε σχέδια, σκίτσα και άλλα περισσότερο πειραματικά και λιγότερο γνωστά δείγματα της δουλειάς του. Αποφεύγοντας την αυστηρά ιστορική και αξιολογική κατάταξη του υλικού της, η έκθεση «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» συστήνει εκ νέου τον Οικονόμου επιδιώκοντας να προβάλει πέρα από το έργο του, τις διεργασίες, διαδικασίες, επιρροές, αναζητήσεις, ανησυχίες και συναναστροφές του ως δημιουργού, αλλά και επαγγελματία της τέχνης.

Ο τίτλος της έκθεσης «αποχρωματισμοί» προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και οργανώνει η έκθεση τον εντυπωσιακό όγκο δουλειάς και υλικού που μέχρι πρότινος βρισκόταν εντός ενός «κλειστού» αρχειακού περιβάλλοντος. Γνωστός για τη σχεδόν εμμονική του αφοσίωση στην καθημερινή καλλιτεχνική εργασία, ο Οικονόμου τηρούσε επίσης σχολαστικά και μεθοδικά αρχείο με ό,τι άγγιζε την ευαισθησία του ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Η ομάδα νέων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, στους οποίους ανατέθηκε η διοργάνωση της έκθεσης και δόθηκε πλήρης πρόσβαση στο αρχείο, εργάστηκε μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία. Για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, επιδίωξε μεταξύ άλλων και την ανάδειξη ποιοτήτων του έργου του Οικονόμου που ίσως να επισκιάστηκαν από τη ζωντάνια και τον δυναμισμό της ζωγραφικής του δουλειάς. Μέσα από τις πιο πάνω διεργασίες κατέστη σαφές ότι είναι δυνατός ο αποχρωματισμός του όγκου της δουλειάς του καλλιτέχνη από παγιωμένους χαρακτηρισμούς και εκφορές, όχι όμως και από το ιδιότυπο λαμπρό και ζεστό μεσογειακό φως της Κύπρου, που είναι ουσιαστικά και άρρηκτα συνυφασμένο με το έργο του, ακόμη και όταν αφαιρεθεί ή απουσιάζει το χρώμα. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται έκδοση με σκίτσα και σχέδια από το αρχείο του καλλιτέχνη, η οποία θα διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Πληροφορίες

Εκθεσιακός χώρος «Γκαράζ»
Αμμοχώστου 16, εντός των τειχών Λευκωσία
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 21 Απριλίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 21/4-30/5
Ημέρες και ώρες: Τρίτη - Σάββατο 10:00-12:00 και 17:00-20:00
τηλ. 22001508

Πρωτοβουλία διοργάνωσης έκθεσης: The Economou-Christoforou Art Gallery
Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Ιγνατίου


 

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer