Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

14.09
2018

Πεδίο Δράσης Κόδρα: Focus Locus

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Πεδίο Δράσης Κόδρα: Focus Locus)

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα (ΠΔΚ), ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο Καλαμαριάς στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» και έχει ως βασική του κατεύθυνση την ανάδειξη των νέων δημιουργών και της πειραματικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Από το 2001 που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, έχει παρουσιάσει τη δουλειά περισσότερων από 2.500 εικαστικών και επιμελητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει φιλοξενήσει πάνω από 4.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, video art, performance, webart κ.ά. και έχει υποδεχτεί περισσότερους από 70.000 επισκέπτες. Φέτος το Πεδίο Δράσης Κόδρα, για 18η συνεχόμενη χρονιά δηλώνει παρών στην εγχώρια σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16.09.2018 και ώρα 20:00 στους Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα.

Με τον τίτλο “Focus Locus” οι εκθέσεις θα επικεντρωθούν στην έννοια του τόπου και στα φαινόμενα που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτόν (εκτοπισμός, μετακίνηση, εγκατάσταση και κατοίκηση) με ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον προς την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Πυρήνας του φεστιβάλ θα είναι παραδοσιακά η έκθεση του Κόδρα Fresh με έργα πρόσφατων αποφοίτων και τελειοφοίτων σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, θα παρουσιαστεί μέρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) σε ψηφιακή προβολή που θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες της εποχής. Επιπλέον, ο θεματικός άξονας του ΠΔΚ 2018 θα κινηθεί και γύρω από τον ψηφιακό τόπο και την ψηφιακή μνήμη: στο πλαίσιο της έκθεσης Cyber Art Space θα παρουσιαστούν έργα δύο εικαστικών: το project του Μπάμπη Βενετόπουλου θα αναπτύσσεται στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου ως ψηφιακό δημόσιο έργο επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν το έργο και να περιηγούνται γύρω από αυτό με την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους. Ο Ζαννής Μπαφαλούκος θα παρουσιάσει μία διαδραστική video εγκατάσταση στο κτίριο των Κοιτώνων. Η ατομική παρουσίαση της εικαστικού και ερευνήτριας Κυριακής Γονή, σε ανοιχτό διάλογο με τα έργα του Fresh, θα ολοκληρώσει τον εκθεσιακό προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης.

Τέλος, το Εθελοντικό Πρόγραμμα που συνιστά πλέον δομικό κομμάτι του Πεδίου Δράσης Κόδρα, θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν εργαστήρια (workshops) και βιωματικές δράσεις.

Συμμετέχοντες

Κόδρα Fresh 2018
Αντωνιάδη Ζωή, Αποστόλης Φιλίππου, Αχεριώτη Ελλάδα, Βερυκίου Ελίνα, Ηλία-Γεωργιάδου Ιφιγένεια, Γεωργιτσέλι Μπορισλάβα, Δημακογιάννη Χριστίνα, Ζαφειροπούλου Χρύσα, Θεοδώρου Ζωή, Καλαθάκη Μαρία, Κορόνα Έιντζι, Κουμεντάκου Ανδριάννα, Λιούτας Θωμάς, Μητσάκη Δήμητρα, Παναγιωτίδου Χρύσα, Παπαδάκη Μαρίνα, Ραφτοπούλου Ευαγγελία, Σάββας Βαγγέλης, Σαρησάββα Κατερίνα, Σπανούδη Χάρις, Τσιτσιντά Αλεξάνδρα, Χατζηαθανασίου Έλενα, Χοτζόγλου Βέρα, Gorostidi Julia, Yun-Tien Chu 

CyberArt Space
Βενετόπουλος Μπάμπης, Μπαφαλούκος Ζαννής 

e-Locus
Γονή Κυριακή

Πληροφορίες

Διάρκεια: 16 - 26/09/2018
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα - Κυριακή 18:00 - 22:00
Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δημήτρης Μιχάλαρος 
  • Κεντρικοί Επιμελητές: Ανθή Αργυρίου, Παναγής Κουτσοκώστας 
  • Έκτακτη Επιμέλεια: Ρένα Πιτσάκη 
  • Συντονισμός Εθελοντικού Προγράμματος: Μάκης Ανανιάδης
  • Διοργάνωση:

Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Καλαμαριάς
KatArt-e Art and Technology Lab 

  • Υποστήριξη:

Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ)
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Σχολή Καλών Τεχνών - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer