Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

29.11
2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Έκθεση Γλυπτικής: Γιάννης Δενδρινός | Αστροναύτης (6/12/2013 – 28/12/2013)

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Έκθεση Γλυπτικής: Γιάννης Δενδρινός | Αστροναύτης (6/12/2013 – 28/12/2013))

Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ατομική έκθεση γλυπτικής -κατασκευών του Γιάννη Δενδρινού την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, στις 19:00 με τίτλο «Αστροναύτης».

O Γιάννης Δενδρινός δεν είναι απλώς αυτό που ονομάζουμε πεζά "γλύπτης". Είναι κατά κάποιο τρόπο εξερευνητής και οραματιστής. Τα 18 γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση "Αστροναύτης", πέρα από τη λειτουργικότητά τους ως φωτιστικά, συνδυάζουν τη φαντασία, το φως και το σκοτάδι, την πολυτέλεια και την απλότητα, και προπαντός την ανάγκη του καλλιτέχνη για εξερεύνηση και δημιουργία.

Τα σκληρά μεταλλικά βιομηχανικά υλικά που χρησιμοποιεί, και στα οποία δίνει δεύτερη ζωή, και τα ασήμαντα παροπλισμένα αντικείμενα αποκτούν στα χέρια του μια ξεχωριστή θεατρικότητα. Η θέληση του καλλιτέχνη να συνθέσει έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας πλασμένο από ανθρωπόμορφα μεταλλικά ρομπότ, διαστημικούς ορίζοντες και μακρινούς γαλαξίες συνδυάζεται με τη διάθεσή του για μια πιο ευρηματική προσέγγιση ενός τυπικού χρηστικού αντικειμένου όπως είναι ένα απλό φωτιστικό.

Μέσα όμως από αυτά τα υλικά που μαρτυράνε την απότομη βιομηχανοποίηση του περασμένου αιώνα, αναδεικνύεται ένας κόσμος που θυμίζει τις πρώτες απόπειρες στην τέχνη να σκιαγραφηθεί το μέλλον την επόμενη χιλιετία αλλά και το φόβο του αγνώστου. Αυτό το ταξίδι σε ένα ρομαντικό μέλλον βγαλμένο από το παρελθόν μας επιχειρεί με την έκθεσή του ο δημιουργός: μια παιδικής αθωότητας ματιά σε ένα εικαστικό ταξίδι σε διαφορετικούς γαλαξίες.

Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος

Επιμελητής Μουσείο Μπενάκη

εικόνα άρθρου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Έκθεση Γλυπτικής: Γιάννης Δενδρινός | Αστροναύτης (6/12/2013 – 28/12/2013))
εικόνα άρθρου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Έκθεση Γλυπτικής: Γιάννης Δενδρινός | Αστροναύτης (6/12/2013 – 28/12/2013))

Ο Γιάννης Δενδρινός γεννήθηκε το 1978 στην Δημοκρατία του Κονγκό όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Σπούδασε στην Αθήνα ηλεκτρομηχανολογικούς αυτοματισμούς και στη συνέχεια συντήρηση έργων τέχνης. Ασχολείται μέχρι και σήμερα επαγγελματικά με τον τομέα της ηλεκτρολογίας και των αυτοματισμών.

Αυτοδίδαχτος στην κατασκευαστική γλυπτική από μέταλλο, χρησιμοποιεί ως υλικό τα παροπλισμένα βιομηχανικά υλικά. Επηρεασμένος αφενός από την αφρικανική τέχνη και την ανακύκλωση αυτών των υλικών όπως τις γνώρισε στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες όπου μεγάλωσε, αφετέρου από την λειτουργικότητα των υλικών που δουλεύει στην καθημερινότητα του, θέτει ως επίκεντρο των θεμάτων του την αντίθεση ανάμεσα στην φύση του ανθρώπου και αυτά τα υλικά.

Η μητρότητα, τα μέσα μεταφοράς και πρόσφατα η κινητική τέχνη τον εμπνέουν για να δημιουργήσει έργα όπου συνυπάρχουν η κίνηση και το φως. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

  • Εγκαίνια: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013 @ 19:00
  • Διάρκεια: 6/12/2013 – 28/12/2013
  • Ώρες Λειτουργίας: Τρι – Παρ 17:30 – 21:00 | Σαβ 11:00 – 14:30

 

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer