Άρθρα :: Visual Arts-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Active Art/ Art In Action

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Active Art/ Art In Action)

Μία έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποδεικνύει πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο στην εποχή της ανεργίας.

Τι κοινό μπορεί να έχουν μία δημοσιογράφος, ετών 25, μία σερβιτόρα, ετών 37, ένας πωλητής, ετών 39, μία υποψήφια διδάκτωρ, ετών 33, μία βιολόγος, ετών 24, ένας γραφίστας, ετών 36 και μία απόφοιτη λυκείου, ετών 20; Στην περίπτωσή τους δεν είναι μόνο η ανεργία που τους ενώνει. Είναι λίγα μόνο από τα 468 άτομα (383 γυναίκες και 85 άντρες) που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για συμμετοχή σε δωρεάν Εργαστήρια Τέχνης Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης για ανέργους, που πραγματοποίησε το Μουσείο με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Άρα, η αγάπη για την τέχνη και η ανάγκη για έκφραση αποτελεί τον ιδιαίτερο συνδετικό κρίκο που έφερε κοντά τόσους ανθρώπους διαφορετικού ηλικιακού, μορφωτικού, κοινωνικού επιπέδου, ποικίλων εμπειριών και... ταλέντου.

Δεν θα μιλήσω για την ανεργία. Είναι σαν να μιλάω για την καθημερινότητα μιας ολόκληρης χώρας. Θα εστιάσω στην τέχνη. Και πιο συγκεκριμένα στα εργαστήρια Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Design, Video Art και Computer Art που έλαβαν χώρο στο ΜΜΣΤ, το διάστημα Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013, στα οποία συμμετείχαν τελικά 177 (150 αρχικά και 27 που αντικατέστησαν περιπτώσεις που σταμάτησαν ή βρήκαν δουλειά!) εκπαιδευόμενοι. Επί δέκα μήνες, για δυο δίωρα την εβδομάδα οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια, υπό την υπομονετική καθοδήγηση των διδασκόντων τους μάθαιναν για κινήματα τέχνης, πειραματίζονταν με τεχνικές και υλικά, συνεργάζονταν, διαφωνούσαν, συζητούσαν, φαντάζονταν, γελούσαν βουτώντας κυριολεκτικά μέσα σε μπογιές, προσπαθούσαν να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης, αλλά πάνω από όλα δημιουργούσαν. Και περνούσαν καλά.

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων εκτίθενται μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2013, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του συνόλου των έργων που παρήγαγαν οι εκπαιδευόμενοι. Είναι αρκετό όμως για να καταλάβει κανείς την εξέλιξη κάποιων ανθρώπων που κατέφυγαν στην τέχνη ως μια μορφή απόλαυσης, στην ομάδα ως μια μορφή ψυχικής στήριξης και στη δημιουργία ως μια αναγκαιότητα. Ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν πώς να κρατάνε πινέλο, που έφτασαν από την ερώτηση «ποιος είναι ο Miro» να ανησυχούν για το κατά πόσο έχουν αποδώσει σωστά το βάθος και αν τέμνονται σωστά τα σημεία φυγής και από τη στεγνή αντιγραφή στην προσωπική ματιά. Και πώς γνωρίζω τόσα πολλά για όλα αυτά; Απλούστατα. Ήμουν κι εγώ εκεί.

«Η τέχνη έχει την ισχύ να μεταμορφώνει τη βαναυσότητα της καθημερινότητας σε υπομονή, αξιοπρεπή ανοχή, σε δύναμη ανταπόκρισης, θάρρος... Αυτή η αγνή ορμή, φέρνει τον άνθρωπο σε αντικριστό διάλογο με την αλήθεια. Η ανάγκη για ελεύθερη δημιουργία και έκφραση είναι έμφυτη σε όλους μας και αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχική μας υγεία και αυτό είναι που χρειαζόμαστε όλοι τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.», αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Μαρία Τριανταφυλλίδου, (Αρχιτέκτων –Μουσειολόγος στο ΜΜΣΤ, υψηλή εποπτεία των εργαστηρίων).

Επισκεφτείτε την έκθεση. Κι αν βρείτε κάποιον από τους συμμετέχοντες να περιφέρεται σε αυτήν, μην διστάστε να ρωτήστε για την εμπειρία του. Σίγουρα θα έχει πολλά να πει.

Info

ACTIVE ART | ART IN ACTION
Διάρκεια Έκθεσης: 19.06.2013-31.07.2013

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Μάρω Ψύρρα
Διοργάνωση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Δωρητής: Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" http://www.snf.org/

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.: 2310 240002 , 2310 281212, Τ + F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr, www.mmca.org.gr


Ώρες λειτουργίας
Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.

εικόνα αρθρογράφου (Μαρία Μπατσιούλα)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Μαρία Μπατσιούλα

Ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάντα έτοιμη για ταξίδια κάθε είδους. Η τέχνη την συγκινεί, αλλά θα άλλαζε στη στιγμή μια επίσκεψη σε μουσείο με μια βουτιά στη θάλασσα και έναν κατάλογο τέχνης με ένα καλό νουάρ μυθιστόρημα. Ή μήπως, όχι;

Artcore magazine's footer