Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

18.02
2016

Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Η πρώτη γνωριμία του Artcore με την Εύα Βαρβεροπούλου έγινε στον περσινό μας διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το πορτραίτο, καθώς η φωτογραφία της ήταν μία από τις δώδεκα που διακρίθηκαν. Έτσι, και αφού η καθημερινή της παρουσία στα social media με υπέροχες εικόνες κάθε άλλο παρά αδιάφορους μας αφήνει, θελήσαμε να της κάνουμε μερικές ερωτήσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο την ίδια όσο και την ξεχωριστή δουλειά της. 

Πως ξεκίνησε η επαφή σου με τον χώρο της φωτογραφίας;
Η φωτογραφία είναι κάτι που από μικρή κέντριζε το ενδιαφέρον μου. Μου άρεσε το πώς αισθανόμουν κάθε φορά που κρατούσα την κάμερα. Βγάζοντας φωτογραφίες ήταν ο τρόπος μου να εκφράσω αυτά που ένιωθα.
Έγινε πάθος κυριολεκτικά σε μια μέρα… όταν, σε μια αναζήτηση στο ίντερνετ, έπεσα τυχαία πάνω σε μια φωτογραφία της Alexandra Sophie. Δεν είχα δει ποτέ την φωτογραφία ως μορφή τέχνης πριν από αυτό. Γοητεύτηκα από τον τρόπο που μπορούσε να συλλάβει μια συγκεκριμένη στιγμή. Ήθελα κι εγώ να δημιουργήσω τον δικό μου κόσμο με τη φαντασία μου, και η φωτογραφία ήταν ο τρόπος για να το κάνω.
Την επόμενη κιόλας μέρα, ξεκίνησα ένα set φωτογραφιών με θέμα την «Οφηλία».

 

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Δείχνεις μια ιδιαίτερη προτίμηση στο πορτραίτο. Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος και όχι κάτι άλλο;
Αγαπώ τις προσωπογραφίες. Με ενδιαφέρει πολύ να δημιουργώ χαρακτήρες στα πορτραίτα που κάνω και θέλω κάθε εικόνα να λέει μια ιστορία για αυτόν τον χαρακτήρα. 
Επίσης, νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τη λάμψη που θα βγει από τα πρόσωπα, ανεξαρτήτως εξωτερικής εμφάνισης. Όταν οι σκέψεις είναι καλές, αυτό θα αποτυπωθεί στην εικόνα.

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Στις περισσότερες φωτογραφίες σου το εικονιζόμενο πρόσωπο είσαι εσύ. Τι σημαίνει για σένα να φωτογραφίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό;
Είναι ο τρόπος μου να βγάλω σε μια εικόνα τα συναισθήματά μου και, πολλές φορές, να ζήσω μέσα από τις συγκεκριμένες εικόνες ένα φανταστικό ταξίδι, παίρνοντας τον ρόλο του φανταστικού χαρακτήρα. Το βλέπω ως μια μορφή απόδρασης σ’ έναν κόσμο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά έτσι μπορώ να τον απολαμβάνω, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι αληθινός. 

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Η δουλειά σου είναι έγχρωμη. Σε ενδιαφέρει καθόλου η χρήση του Α/Μ;
Τη συγκεκριμένη στιγμή όχι και τόσο. Νομίζω ότι τα χρώματα σε μια εικόνα μπορούν πιο εύκολα να δημιουργήσουν συναισθήματα… να νιώσεις, ανάλογα με το χρώμα, χαρά, μελαγχολία κλπ. Κάτι που δεν μου το βγάζει τόσο η ασπρόμαυρη.

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Η δουλειά σου είναι μέρος ενός συγκεκριμένου project ή βλέπεις την κάθε φωτογραφία ως ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες;
Υπάρχουν κάποιες φώτο που γίνονται για συγκεκριμένα projects, όπως για παράδειγμα οι «Νύμφες». Για τις υπόλοιπες, δεν έχω απαραίτητα την τελική λήψη στο μυαλό μου. Το θέμα και η διάθεση προκύπτουν ανάλογα με το περιβάλλον. Πάντα κάτι μπορεί να αλλάξει σε σχέση με την αρχική ιδέα που έχω σκεφτεί, από τη θέση του μοντέλου, από το φως ή τις καιρικές συνθήκες.
Ό,τι βλέπω, ό,τι ακούω, ό,τι αισθάνομαι, έχει προκύψει παρατηρώντας τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μου. Όλα αυτά τα στοιχεία τα χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω εικόνες.

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Τι είναι για σένα καλή φωτογραφία;
Καλή φωτογραφία, για μένα, είναι αυτή που έχει την ικανότητα να αποπνέει συναίσθημα, έτσι που ο θεατής να αισθάνεται ανάλογη ευτυχία ή θλίψη με εκείνη που ένιωθε ο δημιουργός κατά τη δημιουργία της εικόνας.

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Υπάρχει κάποιος φωτογράφος τη δουλειά του οποίου θαυμάζεις;
H Alexandra Sophie, σίγουρα είναι μία από αυτούς. Είναι αυτή που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τη φωτογραφία.
Ο Tim Walker είναι άλλος ένας αγαπημένος μου φωτογράφος. Λατρεύω τις γεμάτες φαντασία εικόνες του και την παιχνιδιάρικη αίσθηση που απορρέει από αυτές.
Και η Diane Arbus, επίσης αγαπημένη. Τα πορτραίτα της είναι ξεχωριστά. Η ιδιαιτερότητα των ανθρώπων που φωτογράφιζε αναδεικνύεται με υπέροχο τρόπο μέσα από τις εικόνες της. 

 

εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)
εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)
εικόνα άρθρου (Συνέντευξη με τη φωτογράφο Εύα Βαρβεροπούλου)

Περισσότερα για την Εύα Βαρβεροπούλου στη σελίδα της: http://www.evaphotography.eu/
Και στο Flickr: https://www.flickr.com/photos/evaphotography/ 

Συνέντευξη: Νίκος Πρίπορας

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer