Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

10.05
2014

Μνήμες Θεσσαλονίκης «ζωντανεύουν» στην οδό Ερμού

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Μνήμες Θεσσαλονίκης «ζωντανεύουν» στην οδό Ερμού)

Μιας και είμαστε Artcore και αγαπάμε τους ανερχόμενους δημιουργούς, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαδόπουλου, η οποία θα φιλοξενείται μέχρι τις 18/5 στο Montgomery bar, στην οδό Ερμού.

"Μύρισε" ο ήλιος!! Ώρα για βόλτες! Η πόλη αυτή είναι πάντα πηγή έμπνευσης, αλλά αυτή η εποχή της «πάει» περισσότερο από όλες! Παραλία, με μια γαλάζια αντηλιά, σαν όνειρο, να σου θαμπώνει τα μάτια. Αριστοτέλους, με τα πανέμορφα κτήρια και τις καμάρες και μετά η Ερμού. Εκεί, ανάμεσα στα μαγαζάκια και τον κόσμο που πηγαινοέρχεται, λίγα μόλις μέτρα πριν την Αγία Σοφία, συναντάω το Montgomery bar. Έχω έρθει εδώ για μια έκθεση ζωγραφικής… και μπαίνω μέσα σχεδόν τρέχοντας! Εκεί, στο βάθος του μαγαζιού, μέσα από τη μοντέρνα διακόσμηση, ακούς τον Μέγα Αλέξανδρο να σου ψιθυρίζει κι ένα τράμ ξετρυπώνει από κάπου παραδίπλα. Άνθρωποι και γειτονιές της παλιάς Θεσσαλονίκης σε παρασέρνουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Έτσι ένιωσα μπροστά στην έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παπαδόπουλου. Τον συνάντησα στο μαγαζί και κουβεντιάσαμε για λίγο…

Γιώργο θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε, πες μας λίγα πράγματα για ‘σένα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, στην Θεσσαλονίκη, το 1976. Σπούδασα οικονομικά και εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα, αλλά προσπάθησα να μην εγκαταλείψω ποτέ την ζωγραφική, με την οποία ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θέλει πολύ κόπο να τα προλαβαίνεις όλα! Ευτυχώς, που με στηρίζει η γυναίκα μου και μου χαμογελάει η μπέμπα μας και παίρνω δύναμη!!

Ασχολείσαι με τη ζωγραφική από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, μας είπες.

Ναι, από πεντέμισι χρονών! Σπούδασα στο εργαστήριο του Γ. Ψαράκη ως το 2000 περίπου. Για μένα η ζωγραφική είναι μια αγάπη που δεν άφησα ούτε μια μέρα. Είναι ένας τρόπος να εκφράζεσαι, να ξεδίνεις και να ηρεμείς.

Στην έκθεση παρακολουθούμε ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Από πού προέκυψε η ανάγκη να ασχοληθείς με αυτό το θέμα;

Είμαι παιδί αυτής της πόλης και τη λατρεύω! Για μένα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Έχει πάρα πολύ μεγάλη ιστορία και, στην έκθεση, ξεκινάει αυτή η ιστορία από τον Μέγα Αλέξανδρο. Έπειτα, συνεχίζεται από το 1917 ως το 1957, μετά τη μεγάλη φωτιά της πόλης και καταλήγει με ένα έργο που αποτυπώνει το Τσινάρι του 1967. Συλλέγω εδώ και πολλά χρόνια υλικό, φωτογραφίες και αρχεία …..η ιδέα υπήρχε για καιρό. Όταν οι ιδιοκτήτες του Montgomery bar μου έκαναν την πρόταση αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά!

Έκθεση ζωγραφικής σε ένα καφέ;

Φυσικά! «Φρέσκο» και άμεσο! Είναι πολύ ωραίο όταν οι χώροι που συγκεντρώνονται οι άνθρωποι μετατρέπονται και σε χώρους τέχνης!

Γιώργο, είναι η πρώτη προσωπική σου έκθεση. Έχουν ξαναέρθει τα έργα σου σε επαφή με το κοινό;

Έχω συμμετοχή σε πάνω από 200 εκθέσεις που έχουν τελεστεί τόσο από ιδιωτικούς, όσο και από δημόσιους φορείς!

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Επηρεάστηκα πολύ από τα έργα του Στέλιου Μαυρομάτη…. πάνω από 30 χρόνια ζωγράφιζε τρένα!! Γενικά, έχω σχηματίσει την άποψη ότι θέλω να ασχολούμαι με ένα θέμα και να εξειδικεύομαι πάνω σε αυτό.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;

Όπως σου είπα, πιστεύω στην εξειδίκευση σε ένα θέμα. Ήδη συνεχίζω με την αποτύπωση εικόνων της Θεσσαλονίκης και υπόσχομαι άμεσα για μία νέα έκθεση γύρω από αυτό.

Πότε μπορούμε να σε βρούμε στο χώρο της έκθεσης;

Εδώ θα φιλοξενούνται τα έργα ως τις 18 του μήνα, και μπορεί ο κόσμος να έρχεται από το πρωί ως το βράδυ. Εγώ συγκεκριμένα βρίσκομαι από τις 4 και μετά εδώ.

Μπορούμε να παρακολουθούμε με κάποιον τρόπο την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα;

Τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί ένα site το www.pinakes-thessaloniki.gr στο οποίο υπάρχουν ομαδοποιημένα τα έργα μου.

Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ κι ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα έργα σου!

Εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να σας συγχαρώ για αυτήν την προσπάθεια και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια!

Η έκθεση του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαδόπουλου φιλοξενείται στο Montgomery bar, στην οδό Ερμού 44 μέχρι τις 18/05.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΚ

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer