Άρθρα :: Συνεντεύξεις articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

31.03
2016

Γιάννης Σιμητόπουλος: O νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας "Borders"

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Γιάννης Σιμητόπουλος: O νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας "Borders")

Ο Γιάννης Σιμητόπουλος είναι ο νικητής του τρίτου διαγωνισμού φωτογραφίας του Artcore Magazine με θέμα “Borders”. Ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε σε διαγωνισμό του Artcore. Φέτος όμως ήταν η χρονιά του, καθώς ο κριτής του διαγωνισμού Γιάννης Γιαννακόπουλος επέλεξε τη φωτογραφία του ως την καλύτερη του διαγωνισμού.

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία; 
Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία πιο σοβαρά το φθινόπωρο του 2011 στο φωτογραφικό εργαστήρι του Δήμου Καλαμαριάς, τη στιγμή δηλαδή που έπεσε στα χέρια μου μια DSLR camera. Από το 2012 μέχρι και το 2015 παρακολούθησα μαθήματα στον φωτογράφο Χρήστο Δημητρίου. Αγαπούσα πάντα τη φωτογραφία, αλλά ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα; 
Φωτογραφία για μένα σημαίνει να προσπαθείς να συλλάβεις ένα κομμάτι της πραγματικότητας (ό,τι κι αν είναι αυτό) με το κλικ σου. Αν αργότερα η πραγματικότητα αυτή σημαίνει κάτι για κάποιον άλλο που βλέπει τη φωτογραφία τόσο το καλύτερο. 

Τι είναι για σένα καλή φωτογραφία; Τι είναι αυτό που θα σου προκαλέσει το ενδιαφέρον;
Για μένα, καλή φωτογραφία είναι αυτή που θα σου προκαλέσει κάποιο συναίσθημα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι θετικό ή αρνητικό, αρκεί να προκύψουν από αυτήν εικόνες και σκέψεις. Επομένως, οποιαδήποτε φωτογραφία μού ξυπνήσει τις αισθήσεις θεωρώ πως κάτι έχει να μου πει, κάτι υπάρχει να κερδίσω από αυτήν. 

Υπάρχει κάποιος/α φωτογράφος του οποίου θαυμάζεις τη δουλειά και σε έχει επηρεάσει; 
Ο Arthur Tress είναι ένας από τους αγαπημένους μου φωτογράφους. Ο σουρεαλισμός που κυριαρχεί στις φωτογραφίες του είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που προσπαθώ να έχουν και οι δικές μου. 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που βγήκε πρώτη στο διαγωνισμό μας; Είχες στο μυαλό σου το θέμα του διαγωνισμού όταν την έβγαζες ή προέκυψε στην πορεία;
Η φωτογραφία προέκυψε κατά την επίσκεψή μου στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του Open House, ανέβηκα στην ταράτσα του κτιρίου, η οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σου δημιουργεί άμεσα την αίσθηση πως είσαι περικυκλωμένος και πως ο μοναδικός δρόμος διαφυγής είναι ο ουρανός. Η φιγούρα που περνούσε έμοιαζε να ψάχνει ένα πέρασμα, μια διέξοδο από τα κλειστά σύνορα του μυαλού μας.

Περισσότερα για τoν Γιάννη Σιμητόπουλο: http://www.camera-work.org/john-simitopoulos και https://www.instagram.com/john.b.simitopoulos

Συνέντευξη: Νίκος Πρίπορας

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer