Άρθρα :: Imaginary Strolls articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Murat Turan: Κάθε πίνακας, μἰα αφήγηση

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Murat Turan: Κάθε πίνακας, μἰα αφήγηση)

Γεννημένος στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Murat Turan έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά στον ψηφιακό τομέα είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Έχει εργαστεί στον χώρο του animation και των video games, ενώ έχει εικονογραφήσει τόσο εξώφυλλα βιβλίων, όσο και μουσικών άλμπουμ.

Γεννημένος στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Murat Turan έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά στον ψηφιακό τομέα είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Έχει εργαστεί στον χώρο του animation και των video games, ενώ έχει εικονογραφήσει τόσο εξώφυλλα βιβλίων, όσο και μουσικών άλμπουμ. 

εικόνα άρθρου (Murat Turan: Κάθε πίνακας, μἰα αφήγηση)

Deep Inside © Murat Turan

Δημιουργώ κυρίως σουρεαλιστικές εικόνες, από τον κόσμο του φανταστικού, με μια μινιμαλιστική προσέγγιση, κυρίως για εμένα, χωρίς να ανησυχώ ιδιαίτερα, για το αν θα καταφέρω να τις πουλήσω. Αυτό μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά και με γεμίζει, γιατί μου επιτρέπει να ακολουθώ τις προσωπικές μου καλλιτεχνικές ανάγκες και να μετουσιώνω τα πάθη μου.

Σε κάθε έργο του αποτυπώνει μία ολόκληρη ιστορία. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία χωρίζονται με μια θολή γραμμή. Μια θαυμαστή συγχώνευση αυτών που παρατηρεί σε σχέση με αυτά που φαντάζεται, ολοκληρώνουν τα εικονογραφημένα αριστουργήματά του. 

Τοπία που επεκτείνονται πέρα από τη λογική, χαρακτήρες με ιδιόμορφα γνωρίσματα, αλλά και πολλές λεπτομέρειες με σουρεαλιστική δυναμική είναι τα κυριότερα στοιχεία της δουλειάς του. 

Επιλέγει μια έντονη στιγμή από κάθε ιστορία που εικονογραφεί και καταφέρνει να αφηγηθεί ολόκληρο τον μύθο που έχει δημιουργήσει στο μυαλό του. Αυτή η στιγμή «προκαλεί» τον θεατή να προσπαθήσει να ανακαλύψει ολόκληρη την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. 

Μεγάλη έμπνευση γι' αυτόν αποτελεί η φύση, αλλά και τα όνειρα που βλέπει. Η μουσική και ο κινηματογράφος αποτελούν και αυτές μια μεγάλη δεξαμενή για άντληση ιδεών, οι οποίες καταφέρνουν με τον τρόπο τους να βρουν τον δρόμο τους στα έργα του. 

Κάθε εικόνα του συνοδεύεται από επιλεγμένους στίχους τραγουδιών που αποτέλεσαν την βασική πηγή της έμπνευσής του. Οι στίχοι αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την έντονη, γεμάτη ενέργεια και συναισθηματική φόρτισή του κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης κάθε έργου του. 

Προσωπική Ιστοσελίδα 

εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer