Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

17.04
2015

Το μοναδικό σύμπαν της Lee JeeYoung

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Το μοναδικό σύμπαν της Lee JeeYoung)

Η Κορεάτισσα Lee JeeYoung δημιουργεί εξαιρετικά λεπτομερείς σκηνές, που απαιτούν απίστευτα μεγάλη υπομονή και απολύτως καμία ψηφιακή επεξεργασία. Η καλλιτέχνιδα δουλεύει στο στούντιό της για εβδομάδες ή και μήνες προκειμένου να δώσει ζωή σε κόσμους που αψηφούν κάθε λογική.

Από το 2007, η Lee JeeYoung φωτογραφίζει το αόρατο. Ενώ η παραδοσιακή φωτογραφία καταθέτει κομμάτια της πραγματικότητας στα μάτια μας, η εν λόγω καλλιτέχνιδα μας προσφέρει κομμάτια της καρδιάς της, της μνήμης της ή των ονείρων της. Ξεπερνάει τους περιορισμούς που θέτει το παραδοσιακό φωτογραφικό μέσο και προσθέτει δημιουργικότητα και θεατρικότητα προκειμένου να δώσει ζωή στην ανάγκη της για έκφραση.

Αφιερώνει εβδομάδες, μπορεί και μήνες κάποιες φορές, για να δημιουργήσει το σύμπαν που γεννιέται από το μυαλό της, μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός στούντιο 3x6 m. Χρειάζεται να αφιερώσει πολύ χρόνο και να έχει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή προκειμένου να αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήποτε μεταγενέστερης επεξεργασίας στη φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί έναν κόσμο πραγματικό και συμπαγή. Μέσα σε κάθε ένα από αυτά τα σκηνικά βρίσκεται η καλλιτέχνιδα. Η ίδια βέβαια δεν ενδιαφέρεται τόσο να δείξει την όψη της, όσο την αναζήτηση της ταυτότητάς της, τις επιθυμίες και τις σκέψεις της. Οι δημιουργίες της λειτουργούν ως μια κάθαρση που της επιτρέπουν να διαχειριστεί την κοινωνική πίεση και τα άγχη. Ο χρόνος που χρειάζεται για να στήσει κάθε σκηνή, της δίνει χρόνο για να διαλογιστεί σχετικά με τους λόγους των εσωτερικών της συγκρούσεων κι έτσι να τους ξορκίσει. 

Έχοντας κερδίσει αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους το Sovereign Art Prize (2012), η Lee JeeYoung είναι μια από τις πιο υποσχόμενες φιγούρες του κορεάτικου καλλιτεχνικού κόσμου. Η δουλειά της έχει προβληθεί από πολυάριθμες ιστοσελίδες καθώς και ΜΜΕ από τις ΗΠΑ έως την Κίνα. 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.opiomgallery.com/en/artistes/oeuvresphotographe/17/jeeyoung-lee

Εικόνες (Πηγές)

  • http://www.opiomgallery.com/en/artistes/oeuvresphotographe/17/jeeyoung-lee
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer