Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

04.03
2014

The Silence Of Dogs In Cars

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Silence Of Dogs In Cars)

Ένα άρθρο για το πως μια τραυματική εμπειρία που είχες μικρός μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μια πραγματικά όμορφη και συγκινητική φωτογράφιση… σκύλων.

Ο Martin Usborne είναι φωτογράφος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Η δουλειά του επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα μέσω μιας εναλλακτικής ματιάς και με μια δόση λεπτού χιούμορ.

Το project του με τίτλο “The Silence Of Dogs In Cars” βασίζεται σε μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ηλικία 4 ετών είχε μείνει μόνος του στο αμάξι για 15 λεπτά. Ο χρόνος αυτός ήταν αρκετός για να τον πλημμυρίσει ένα αίσθημα φόβου για το αν θα μείνει μόνος για πάντα ή αν θα έρθει κάποιος να τον πάρει.

Αυτή η εμπειρία του σε συνδυασμό με την αγάπη του για τα ζώα στάθηκαν η αφορμή για να δημιουργηθεί αυτή η όμορφη σειρά φωτογραφιών από πορτραίτα σκύλων που περιμένουν μόνα τους μέσα σε κάποιο αμάξι.

Ο φωτογράφος αναπαριστά το φόβο και την άγνοια που ένιωσε ως παιδί μέσα από μία ίσως ανάλογη εμπειρία που έχουν πολλά σκυλιά που περιμένουν υπομονετικά στο πίσω κάθισμα κάποιου αυτοκινήτου, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους.

Κάποια από τα σκυλιά έχουν μια ολοφάνερη θλίψη στο βλέμμα τους, άλλα πάλι φαίνονται απογοητευμένα ή και θυμωμένα επιδεικνύοντας τους κυνόδοντές τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια απλή φωτογράφιση σκύλων. Αντίθετα, μέσα από τις εικόνες προβάλλεται ουσιαστικά ένα συναίσθημα που εκφράζει τον οικουμενικό φόβο της μοναξιάς είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για ζώα.

Η φωτογράφιση στο σύνολό της αποπνέει μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, αν και τα πλάσματα της φωτογράφισης μόνο «σκοτεινά» δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς. Η σύλληψη και η απόδοση του θέματος όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ως άψογη και πιστεύω πως ο φωτογράφος πετυχαίνει τον αρχικό σκοπό του.

Η δουλειά του Usborne έχει δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή περιοδικά και έχει εκτεθεί στο National Portrait Gallery του Λονδίνου. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα του στο facebook και στην προσωπική του ιστοσελίδα 

Κείμενα (Πηγές)

  • yatzer.com
  • martinusborne.com

Εικόνες (Πηγές)

  • martinusborne.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer