Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

28.04
2013

Τα ρούχα των άλλων

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Τα ρούχα των άλλων)

Πως θα σας φαινόταν αν για μια ημέρα δεν ήσασταν αυτός/ή που είστε, αλλά παίρνατε τη θέση και τη ζωή κάποιου άλλου; Aν ζούσατε τη ρουτίνα και τα όνειρα μιας άλλης καθημερινότητας; Aν φορούσατε τα ρούχα κάποιου άλλου;

Στην ερώτηση αυτή έχουν απαντήσει κατά καιρούς, πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, παρουσιάζοντας ανθρώπους που είτε εξαιτίας κάποιοι μεταφυσικού γεγονότος αναγκάστηκαν να ζήσουν τη ζωή κάποιου άλλου, είτε ηθελημένα, έχοντας κάποιο σκοπό, συνήθως όχι καλό. Φαντάζομαι όμως, πως πολλές φορές θα πέρασε έστω και λίγο από το μυαλό των περισσότερων από εμάς, πως θα ήταν αν ζούσαμε μιαν άλλη καθημερινότητα.

Την ίδια απορία είχε και ο αμερικανός φωτογράφος Caleb Cole, όταν παρατηρούσε τους άγνωστους για αυτόν, ανθρώπους στο δρόμο. Τον απασχολούσε πως ήταν η καθημερινή τους ρουτίνα, πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, πως περνούν το χρόνο τους γενικότερα.

Όλα αυτά στάθηκαν η αφορμή για να επινοήσει μια σειρά αυτό-πορτραίτων με τίτλο “Other People’s Clothes”, όπου ο Caleb Cole βαδίζει στα βήματα των διάφορων ανθρώπων που συναντά καθημερινά, που παρατηρεί, ερευνά και παίρνει τη θέση τους.

Βασικό στοιχείο όλης αυτής της φωτογραφικής σειράς είναι τα ρούχα. Ο φωτογράφος δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό, καθώς για τον ίδιο φαίνεται ότι τα ρούχα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές τους χαρακτηρίζουν.

Ο Cole λοιπόν ντύνεται με ρούχα που αγοράζει ή δανείζεται, στήνει το τρίποδο του, ρυθμίζει το χρονόμετρο και φωτογραφίζεται σαν κάποιος άλλος, σε διαφορετικό περιβάλλον κάθε φορά και σε μια μοναδική στιγμή. Δημιουργεί πορτραίτα ανθρώπων που δεν έχει συναντήσει ποτέ του και βιώνει για λίγα δευτερόλεπτα τη ζωή τους, βοηθώντας και τον ίδιο να κατανοήσει τη δική του.

H δημιουργία του project, του πήρε περίπου 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το διάστημα φαίνεται ίσως μεγάλο, αλλά αν σκεφτούμε το χρήμα και την προεργασία που λογικά θα χρειάστηκε μάλλον είναι ένα λογικός χρόνος.

Κείμενα (Πηγές)

  • calebcolephoto.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer