Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

11.12
2014

Τα κορίτσια δεν είναι εδώ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Τα κορίτσια δεν είναι εδώ)

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι νικητές στις πέντε κατηγορίες των βραβείων φωτογραφίας LensCulture Visual Story Telling Awards 2014. Ανάμεσά τους, στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, βρίσκεται η σειρά φωτογραφιών της Αμερικανίδας Gienna Gordon με τίτλο “Abducted Nigerian School Girls”.

εικόνα άρθρου (Τα κορίτσια δεν είναι εδώ)

Η ιστορία έγινε γνωστή κάποιους μήνες πριν, όταν μάθαμε ότι στη Νιγηρία η Boko Haram - ισλαμική στρατιωτική οργάνωση, το όνομα της οποίας μπορεί να μεταφραστεί ως «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή» - απήγαγε 300 μαθήτριες από το σχολείο τους στο χωριό Chibok.

Τα τελευταία χρόνια η Boko Haram κατακαίει χωριά και στρατολογεί μέλη με τη βία. Η κατεστραμμένη πια περιοχή μετράει χιλιάδες νεκρούς, αλλά κανείς δε φαινόταν να ασχολείται μέχρι την απαγωγή των κοριτσιών.

Η είδηση της απαγωγής έγινε αφορμή για μια φρενίτιδα στα ΜΜΕ και μια πληθώρα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων παγκοσμίως. Τα κορίτσια όμως δε φαίνονταν πουθενά.

Σε μια προσπάθεια να τις κάνει ορατές, η Gienna Gordon συγκέντρωσε και φωτογράφισε ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των κοριτσιών. Οι σχολικές τους ποδιές, σημειωματάρια, χειρόγραφες επιστολές και φωτογραφίες μας δίνουν μια εικόνα για την καθημερινότητα και τις ζωές αυτών των κοριτσιών μέχρι την απαγωγή τους. 

Η Elizabeth Joseph, μία από τις μαθήτριες, γράφει στο τετράδιό της: «Με τον όρο νιγηριανή κυβέρνηση, εννοούμε συνήθως το σύνολο των ανθρώπων και τον θεσμό που δημιουργεί και εφαρμόζει τον νόμο εντός της Νιγηρίας». Η νιγηριανή κυβέρνηση απογοήτευσε την Elizabeth και τα υπόλοιπα κορίτσια.

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της νιγηριανής κυβέρνησης ότι έχει επιτευχθεί εκεχειρία με την οργάνωση, σήμερα πάνω από 200 κορίτσια παραμένουν αιχμάλωτες, λίγες κατάφεραν να δραπετεύσουν, ενώ κάποιες δολοφονήθηκαν όταν αρνήθηκαν να υποταχθούν στις εντολές της οργάνωσης για εξισλαμισμό και γάμο με κάποιο μέλος της οργάνωσης.

Κείμενα (Πηγές)

http://www.glennagordon.com/

εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer